Hlavní obsah

Vím, že nehraju dobře. Jsem soudný, říká Vrbata a chápe, že ho Hadamczik posadil

Stockholm

Všichni od něj čekali, že bude jedním z tahounů hokejové reprezentace, na šampionátu ale zatím formu hledá marně. Jeho výkony zůstávají za očekáváním, což si hokejový útočník Radim Vrbata sám uvědomuje. Proto chápe i rozhodnutí trenéra Aloise Hadamczika posadit jej v závěru duelu se Švýcarskem na střídačku. Nezahořkl, naopak chce dokázat, že umí hrát mnohem lépe.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Zklamaný výraz Radima Vrbaty během zápasu proti Švédsku.

Článek

Bezprostředně po skončení duelu se Švýcary jste byl nesvůj, rozhovor jste odmítl. Jak nyní vnímáte, že vás kouč Hadamczik v závěru zápasu posadil na střídačku?

Člověk nechce mluvit v emocích hned po zápase. Tohle je situace, která se stala mnoha hráčům přede mnou a ještě se stane mnoha hráčům po mně. I lepším. Jsme součástí týmu, nastupují prostě ti, kteří hrají dobře. My zatím dobře nehrajeme, to víme všichni.

Takže jste chápal, proč jste na ledě chyběl?

Měl tam lepší hráče, s tím absolutně nemám problém. Jsem dost soudný na to, abych poznal, kdy hraju dobře a kdy ne. Nestalo se mi to v kariéře poprvé, stejně jako Flaškovi. Na jeden zápas člověk nemůže myslet, musím se na další připravit tak, abych byl lepší.

Mrzelo by vás, kdybyste se nevešel do sestavy i pro čtvrteční souboj s Dánskem?

To je na trenérovi, jak to postaví. Když nás dá do sestavy, budeme se snažit hrát co nejlíp, jako jsme se snažili dosud. Když ne, budeme čekat na šanci. Tohle je tak krátký turnaj, že se musíme podřídit, když jsme součástí týmu.

Už po Švédsku jste přiznával, že se svými výkony nejste spokojený a chyby jste hledal i u videa.  Pomohlo vám to alespoň trochu?

Zatím je to hledání a trápení. Sami víme, že nehrajeme dobře. Musíme najít způsob, jak to zlepšit. Jestli to bude znamenat změny v sestavě...

Které chyby jste při sledování videa odhalil?

Já osobně jsem si všiml, že všechno končí u útočné modré čáry. Když nahodíme puk, tak už stojíme a pak je těžké ho získávat zpátky. V mojí hře to vidím jako největší problém. Člověk hraje celé dvě pásma bez puku a pak je těžké ho na takhle velkém hřišti získat zpátky. Musíme hrát víc s pukem, líp si najíždět, abychom se na puk dostali dřív.

Nepomohlo by vám přeci jen, kdybyste k sobě do lajny dostal hráče z Evropy, který je na široké kluziště víc navyklý?

Jak říkám, uvidíme, jestli trenér udělá nějaké změny. Od toho je tady on, my jsme hráči. Kam nás dá, tam budeme hrát.

Kapitán Jiří Novotný řekl, že nastal čas, abyste si společně sedli a promluvili si. Už se tak stalo?

Ano, ale nemyslím si, že by byl nějaký problém mezi klukama nebo v kabině, aby musel někdo křičet. Problém v kabině vůbec není.

Myslel jsem to spíš tak, že je třeba se vzájemně vyhecovat a nabudit...

To ano, to víme sami. Dostali jsme se do špatné pozice a víme, že musíme všichni zabrat.

Z pozice lídra byste měl tým usměrňovat, to se ale asi těžko dělá, když nehrajete...

No jistě. Na to, aby někdo někoho usměrňoval, musí mít výkon. Ten já zatím nemám. Navíc si o sobě myslím, že nejsem hráč, který by v kabině nějak extra mluvil. Jak ve Phoenixu, tak kdekoli jinde.

Berete současnou situaci tak, že už pro vás de facto začalo play off? Že každé další zaváhání může znamenat konec?

To už se stalo mnohokrát předtím. Do této situace jsme se dostali sami, nikdo jiný nám nepomůže. Musíme zabrat sami a vyhrávat. Jiná možnost není.

Jsou hráči, kterým vyhovuje, když jsou pod tlakem, neboť v tu chvíli ze sebe dostanou maximum. Jak to máte vy?

Nikdo sem nepřijel s tím, že to tady odklouže a za čtrnáct dní bude doma. To by se sem těch devět hodin netahal. Že tak zatím nehrajeme, to je věc druhá. Všichni chceme uspět, všichni chceme hrát dobře.

Nenapadlo vás, že čím víc se budete snažit na své výkony myslet a snažit se je vylepšit, může to mít i kontraproduktivní efekt?

Člověk prostě musí zapomenout a makat. Na to máte nejlepší průpravu z NHL, kde jdou zápasy rychle za sebou. Když se v tom začnete patlat, v dalších deseti zápasech to bude o to horší.

Zápas s Dány vás čeká až ve čtvrtek, jak si do té doby vyčistíte hlavu?

Pauza přišla vhod, člověk si trošičku odpočine. Po konci sezóny v NHL bylo všechno hektické. Nevím ale, co přesně budeme dělat.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: