Hlavní obsah

Finsko - USA 2:3 SNAmeričané se po devíti letech dočkali medaile, bronz si proti Finům zajistili po nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Smith 0 : 1
16. Stastny 0 : 2
49. Korpikoski 1 : 2
53. Korpikoski 2 : 2
70. Galchenyuk (rozhodující nájezd) 2 : 3
Záznam online reportáže

Stockholm
Aktualizováno

Po devíti letech se hokejisté Spojených států amerických dočkali na mistrovství světa medaile, stejně jako v roce 2004 při šampionátu v Praze té bronzové. V zápase o třetí místo svěřenci kouče Sacca porazili ve Stockholmu Finsko 3:2 po samostatných nájezdech, když ten rozhodující proměnil ve čtvrté sérii Alex Galchenyuk.

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Hokejisté USA se mohou radovat z bronzové medaile, kterou ukořistili po výhře na nájezdy nad Finskem

Článek
Fotogalerie

Jestliže v sobotním semifinále se Švýcary se jim za celý zápas nepodařilo vstřelit ani gól, o den později se Američané dočkali hned v první minutě. To se před gólmanem Raantou dostal k puku Smith a bekhendovým blafákem otevřel skóre. Třiadvacetiletý útočník tak potvrdil, že se mu proti Finům daří, už v základní skupině totiž přispěl k výhře 4:1 nad Suomi hattrickem.

Seveřané působili v první třetině ospalým dojmem, zaostávali v bruslení a americkou branku příliš neohrožovali. Když už ano, s pokusy Aaltonena s Haatajou si poradil pozorný Gibson. V šestnácté minutě navíc Stastny využil první přesilovku v zápase a zajistil zámořskému výběru už dvougólový náskok.

Korpikoski dvěma trefami vyrovnal

Po první pauze tempo hry zcela upadlo, částečně i proto, že se Američané nikam nepotřebovali tlačit. Finové však jejich pasivity využít nedokázali, byť ve 31. minutě byl blízko snížení dorážející Kontiola, jenže branku o pár centimetrů minul.

Jedenáct minut před koncem základní hrací době Finové přeci jen vykřesali jiskřičku naděje, když střílenou přihrávku Vänäänena usměrnil za Gibsonova záda Korpikoski. A to za necelé dvě minuty mohlo být srovnáno, to by ale nesměl Aaltonen v samostatném úniku trefit beton amerického gólmana.

Tým Suomi ohromně ožil, najednou ho byl plný led a byl to znovu Korpikoski, kdo dotáhl ke zdárnému konci Granlundovu akci a srovnal na 2:2. V 57. minutě mohl Spojeným státům vrátit vedení Thompson, Raanta však vytáhl parádní zákrok. Na druhé straně zase před zacela prázdnou brankou selhal Kontiola, a tak se šlo do prodloužení, které ale o držiteli bronzu nerozhodlo. Proto následovaly nájezdy, v jejichž čtvrté sérii rozhodl o výhře USA Galchenyuk.

MS v ledním hokeji, zápas o 3. místo:
Finsko - USA 2:3 po sam. náj. (0:2, 0:0, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 49. Korpikoski (Väänänen, Mikael Granlund), 53. Korpikoski (Mikael Granlund, Kontiola) - 1. C. Smith (P. Stastny, Moss), 16. P. Stastny (C. Smith, Trouba), rozhodující sam. nájezd Galchenyuk. Nájezdy proměnili: Pesonen - Galchenyuk 2. Nájezdy neproměnili: Kontiola, Korpikoski, Mikael Granlund - C. Smith, Oshie. Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Reiber - Arm (oba Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 1:0. Využití: 0:1. Diváci: 6836.
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Pihlström, Mikael Granlund, Korpikoski - Savinainen, Koskiranta, Salminen - Haataja, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.
USA: Gibson - Faulk, Carle, Hunwick, Johnson, Petry, Ch. Butler, McBain, Trouba - C. Smith, P. Stastny, Moss - Oshie, Stapleton, Galchenyuk - S. Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, B. Butler. Trenér: Joe Sacco.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2013

  • Čtvrtfinále

  • 16.05.13      12 : 00 Helsinky
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    3 : 8
  • 16.05.13      14 : 45 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    2 : 1
  • 16.05.13      17 : 30 Helsinky
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 3
  • 16.05.13      20 : 15 Stockholm
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 18.05.13      19 : 00 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    3 : 0
  • 18.05.13      15 : 00 Stockholm
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    3 : 0
  • Finále

  • 19.05.13      20 : 30 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 5
  • 19.05.13      16 : 00 Stockholm O 3. místo
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    2 : 3