Hlavní obsah

Konečně to vyšlo, bratři Kovářové si spolu prvně zahrají na MS. Bude to speciální, hlásí Jan

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz

Na světových šampionátech se ne a ne potkat. Zatímco brankář Jakub Kovář nechyběl na bronzových MS v letech 2011 a 2012, jeho mladší bratr Jan absolvoval loňský turnaj ve Stockholmu. Až nyní v Minsku se dočkají, poprvé si spolu zahrají zápas na mistrovství světa, neboť Jakub dostává v třaskavé bitvě s Kanadou příležitost místo gólmanské jedničky Alexandra Saláka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český reprezentant Jan Kovář (vlevo) a Calle Järnkrok ze Švédska bojují o puk.

Článek

„Bude to pro nás speciální. Trávíme tady spolu hodně času, všechno probíráme, bavíme se úplně o všem, nejen o hokeji. A teď si ještě spolu zahrajeme i v zápase. I když na ledě už to vnímat nebudeme, půjde o zápas jako každý jiný," říká čtyřiadvacetiletý útočník Jan Kovář.

A ze společného startu se svým bratrem se těší i kvůli rodičům. „Furt jsme s nimi v kontaktu, oni hokej milují. Celou dobu nás podporovali a i pro ně je taková odměna, že nás teď uvidí spolu při reprezentačním zápase," tvrdí letošní šampión KHL. „A navíc půjde o utkání s Kanadou, která je největší hokejovou velmocí. Na takový zápas se těší každý."

Písecký rodák věří, že národní tým proti Javorovému listu naváže na nedělní výkon se Švédskem. „Z naší strany to bylo mnohem lepší utkání než se Slovenskem. Doufám, že se ještě zlepšíme a takovéto těžké zápasy dokážeme vyhrávat," naráží na to, že se Třemi korunkami Češi vedli 3:1, nakonec ale zápas po nájezdech 3:4 prohráli.

MS v Minsku se s tím loňským nedá srovnávat

Právě Kovář přitom mohl být za hrdinu, jenže nejprve ve třetí třetině za stavu 3:3 netrefil zblízka prázdnou bránu a neuspěl pak ani v nájezdech. „Víc mě ale určitě mrzí ta první příležitost. Že člověk nedá nájezd, je celkem normální. Ale taková šance by se proměňovat měla. Ale musím to hodit za hlavu. Dneska je nový zápas a budu se snažit to napravit," je odhodlaný Kovář.

Atmosféru a vlastně celý šampionát v Bělorusku si zatím nemůže vynachválit. „Minsk je krásné čisté město, což mě ani nepřekvapilo, protože už jsem tu dřív byl. Organizátoři mistrovství perfektně připravili, vůbec se to nedá srovnávat se Stockholmem před rokem. Tady je to na úplně jiné úrovni, hlavně divácká podpora je fantastická. Moc si to užívám."

Problémy Kovářovi nedělají ani pozdní začátky zápasů, kvůli kterým se do postele dostane až po půlnoci. „Se spaním opravdu moc potíží nemám, ani prášky nepotřebuju. Po letošní sezóně mám čas tak rozházený, že si lehnu a usnu kdekoliv a kdykoliv," směje se opora Magnitogorsku.

Reklama

Související témata: