Hlavní obsah

Čtvrtfinále? To je utopie! Čeká nás tvrdý boj o záchranu, přiznal po fiasku kouč Slováků Vůjtek

Minsk

Po třech odehraných zápasech mají hokejisté Slovenska na mistrovství světa v Minsku na svém kontě pouhý bod. V pondělním duelu s Francií naši východní sousedé ještě po padesáti minutách vedli 3:1, pak ale přišel nevídaný kolaps a konečná prohra 3:5. A český kouč slovenského týmu Vladimír Vůjtek přiznává, že odteď už není prioritou dostat se do čtvrtfinále, ale zachránit se v elitní soutěži a nespadnout o patro níž.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér slovenské reprezentace Vladimír Vůjtek musí na MS skousnout další zklamání - prohru s Francií.

Článek

Čím si kolaps ve třetí třetině vysvětlujete?

Za stavu 3:1 jsme se snažili hráče uklidnit a mysleli jsme si, že to dotáhneme do vítězného konce. Dvě třetiny jsme kontrolovali výsledek, neříkám, že hru. Do 49. minuty to vypadalo, že se nám to bez problémů podaří. Pak ale přišly dva fauly po sobě, které Francie potrestala. Pak už to náš mladý tým nevydržel psychicky. Byli jsme nervózní, ani v přesilovce pět na tři jsme nebyli schopní zápas otočit a naopak jsme ještě dvakrát inkasovali.

Vyčítáte Valachovi s Ďalogou zbytečné fauly, které vás poslaly do tří a Francie v nich srovnala na 3:3?

Valach byl před naší brankou blíž puku než soupeř, místo toho se ale začal ohlížet, kdo za pukem půjde. Přitom je jeho povinnost do toho rychle vletět a odehrát puk pryč. Kvůli tomu pak musel udělat háček. Ďalogův zákrok byl takový faul nefaul. Ale šli jsme holt do třech a neubránili to.

Je prohra velkou komplikací v boji o čtvrtfinále?

Už bych teď nemluvil o čtvrtfinále, ale o záchraně. A bude to tvrdý boj o záchranu. Optimismus, který na Slovensku s naším mladým mužstvem před začátkem mistrovství panoval, nebyl oprávněný. Naše mužstvo není žádný favorit. Je možná rovnocenné s Francií, Norskem a Dánskem. Musíme se rovnocenně bít o každý bod, abychom se zachránili. Kdybychom teď všechno vyhráli a postoupili do čtvrtfinále, samozřejmě bychom to brali. Dneska to ale považuju za utopii.

Změní se nyní nějak i týmová filozofie?

Musí se změnit! Teď jsme vedli s hráči rozhovor a říkali jsme jim, že nyní už nebudeme v žádném zápase favorit. My už teď jsme outsideři. Máme v kádru dvanáct nováčků, nejsme silné mužstvo. Spousta lidí si myslela, že když jsme do Minsku vzali mladé kluky, přivezeme medaili. Jenže k nadšení mladých potřebujete i umění. A to místy chybí. Před šampionátem jsme nevěděli, co můžeme od mužstva čekat. Z posledních 11 minut proti Francii zjišťujeme, že má mužstvo problémy v závěrečné psychice. Velké problémy!

Skóre slovenského týmu ve třetích třetinách na tomto šampionátu je 0:8. Co je podle vás příčinou?

Určitě ne fyzický stav. Vysvětluju si to nezkušeností hráčů, kdy v poslední třetině vždy vyrobíme chyby, které neděláme v průběhu celého zápasu.

Reklama

Související témata: