Hlavní obsah

To snad není možné, napadlo Kováře, když zase nedochytal. A hned si vzpomněl na Soči

Minsk

Když po zápase s Kanadou dorazil mezi novináře, hned bylo patrné, jak je zdeptaný. Gólman české hokejové reprezentace Jakub Kovář se na MS v Minsku dostal poprvé do akce, utkání ale nedochytal. Ve 37. minutě zamířil za stavu 1:4 na střídačku a v brance jej nahradil Alexander Salák. Kováře hned napadla paralela s únorovou olympiádou v Soči. Tam nastoupil do úvodního duelu se Švédy, po třetím inkasovaném gólu ale rovněž skončil na střídačce. „Je to úplně ten samý případ. Asi přitahuju takové blbé štěstí,“ smutnil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva bek Ondřej Vitásek a brankář Jakub Kovář.

Článek

Je to hodně zničující pocit?

Já se cítím dobře, ale chybí mi to štěstíčko, že když puk nevidím, tak aby mě trefil do břicha nebo proletěl kolem tyčky. Jiné brankáře to trefí, mně to tam spadne a ani nevím, odkud to přiletělo. Nevím, co k tomu říct.

Nemáte už z toho nahlodané sebevědomí?

Nahlodaný jsem nebyl, když pak ale vyjedu z branky, tak si řeknu, že to není možné. Snažím se dělat všechno možné a pak se to tam nějak odrazí a proletí. A já si říkám: Už zase! Není to příjemné. Prostě skoro stejné jako na olympiádě.

Nevyčítáte obráncům, že vám víc nepomohli?

Vůbec ne. Jsem v brance od toho, abych jim pomáhal. Furt přemýšlím, co dělat líp, snažím se pracovat na všem možném, ale zase to dopadlo podobně blbě. Do deprese snad nespadnu, ale jasně že mě mrzí, že další velký zápas jsem začal v bráně a skončil na střídačce.

Šlo některé situace vyřešit lépe?

Nemyslím si, že bych něco podcenil, nebo se na něco vyprdnul či se špatně připravil. Prostě to štěstí nemám, připadá mi, že jsem ho v únoru někde ztratil a pořád ho tak nějak hledám. Bohužel.

Těsně před vámi skončil zápas i pro vašeho bratra Jana, který dostal za faul trest na pět minut a do konce utkání. To byla tedy hodně smutná premiéra vašeho premiérového společného zápasu na MS...

Bohužel, představovali jsme si to jinak.

Nemyslíte že, trest do konce utkání byl pro vašeho bratra až moc přísný?

Popravdě jsem to moc neviděl. Vím, že se snažil hrát puk, ale nevím, jestli mu někdo zvedl hokejku. Ale je divné za to dostat trest na pět minut a do konce zápasu. To je opravdu přísné.

Právě v následné přesilovce Kanada dvakrát skórovala, čímž udělala důležitý krok ke konečné výhře 4:3. Souhlasíte, že hra v oslabení je největší slabinou, která český tým trápí?

Jednoznačně. Všechny tři zápasy jsme hráli perfektně, hlavně dopředu. I lidem se ten hokej musí líbit, ale důvod, proč nemáme devět bodů je, že jsme hráli spoustu oslabení a dostali jsme pokaždé dva góly. Jinak by se nikdo nemohl divit, kdybychom skupinu vedli. Ale teď ty body nemáme.

Co tedy zlepšit, aby teď proti papírově slabším soupeřům přišly výhry?

Nehrajeme špatně, všechny tři soupeře jsme přehráli, byli jsme lepší. Ale máme trošku problém před naší bránou. Na tom musíme zapracovat.

Jak dopadnou čeští hokejisté na MS v Bělorusku?
Vyhrají zlato
48,7 %
Získají stříbro
4,8 %
Vybojují bronz
15,4 %
Skončí čtvrtí
3,7 %
Nepřejdou přes čtvrtfinále
24 %
Nedostanou se ani do čtvrtfinále
3,4 %
Celkem hlasovalo 103623 čtenářů.

Reklama

Související témata: