Hlavní obsah

Vzpoura trpaslíků? Je to super, hrají hokej jako řemen, říká Růžička. Jen s nervy to má horší

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz

Tradiční fráze o tom, že hokej se v současné době vyrovnává a už není jednoduchých soupeřů, se na mistrovství světa v běloruském Minsku stávají realitou. Vždyť překvapivých výsledků, kdy si papíroví outsideři vyšlápli na favorita, už bylo... Francie porazila Kanadu, Lotyši zase Spojené státy americké nebo Finy. „Jsem hrozně překvapený, kolik mužstev tu hraje dobře,“ přiznává Vladimír Růžička, kouč české reprezentace.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička.

Článek

Napadlo by vás před začátkem turnaje, že se třeba Finsko bude muset spoléhat až na pomoc Švýcarska, které porazilo Lotyšsko, aby se Suomi dostali do čtvrtfinále...

To je přesně ono, že se hokej strašně vyrovnává. Finové tady mají výborný tým a stejně čtvrtfinále nemusejí udělat. A kdo si taky myslel, že se mezi poslední osmičku nedostanou ani Švýcaři, úřadující vicemistři světa? Ani už mě nepřekvapuje, že jsou výsledky tak vyrovnané. Ale samotná hra papírově slabších týmů?

Udělala na vás dojem?

Musím přiznat, že jsem byl překvapený. Sledoval jsem zápasy, kdy proti sobě právě tyto v uvozovkách slabší týmy nastupovaly, a to byly normálně hokeje jako blázen! Ta úroveň hry? To jsem ani nevěřil. Když vidím Italy, jak hráli s favority vyrovnaně... Ale trénují je Kanaďané, takže je vidět, že se zabývají i taktickými věcmi. Je vidět, že mají všechno do poslední pídě rozebrané. Hrají dobře do obrany a chodí do rychlých protiútoků.

Co na takovou taktiku nejvíce platí?

Jak nedáte na začátku góly a neodskočíte, máte to hrozně těžké.

Třeba čeští hokejisté dokola opakují, že podobné zápasy už nejde podcenit. Jenže nemají přesto v podvědomí, že nastupují proti Itálii nebo Dánsku, nikoliv proti Švédům či Kanadě?

Myslím si, že tím, jak vidí tyto týmy hrát proti favoritům, už to vnímají jinak. To pozoruju už jenom z toho, jak se kluci baví v kabině. Už to teď není tak, jak to bývávalo před pár lety.

Jsou tedy hráči opatrnější?

Stoprocentně! Sami vidí, jak tady ta mužstva hrají. I já jsem byl úplně překvapený, jakou úroveň jejich hokej tady má a jak vypadá. Když proti sobě hrály Francie s Itálií nebo Francie s Norskem, byl to hokej jako řemen!

Dnes sílu Francie okusíte i vy...

Je to nevyzpytatelný soupeř, hrají velice dobře. Vždyť porazili i Kanadu a Slovensko. Musíme do zápasu jít s obrovskou pokorou.

Můžou se v nejbližších letech země jako Francie, Norsko nebo Lotyšsko dostat do finále mistrovství světa?

Nevím, jestli až do finále, ale klidně se může stát, že daleko postoupí. Vždyť se podívejte třeba na Švýcarsko. Před deseti lety bylo podceňované a najednou byli loni ve finále. Právě Švýcaři jsou pro ostatní mužstva ukázkou, že to jde. Že když se dáte dohromady a sedne si to, je možné všechno. Jsou vzorem pro ostatní.

Pro hokej jako takový je ale jedině dobře, že se rozdíly mezi týmy smazávají, ne?

Přesně tak, je to super! Ale pro nervy na střídačce už je to horší. Lepší by bylo, kdybychom vždycky vedli 5:0, a já jsem se taky bavil. (směje se).

Jak dopadne úterní zápas českých hokejistů s Francií?
vyhrají Češi
85,8 %
vyhraje Francie
14,2 %
Celkem hlasovalo 83133 čtenářů.

Reklama

Související témata: