Hlavní obsah

Gól Lotyšů měl platit, český rozhodčí Jeřábek pochybil, myslí si kouč Weissmann

Minsk

Velkou vlnu diskuzí vyvolal moment ze závěru pondělního zápasu skupiny B mistrovství světa mezi Běloruskem a Lotyšskem. V poslední minutě za stavu 2:1 pro domácí neuznal český sudí Antonín Jeřábek Lotyšům gól Kasparse Daugavinše kvůli postavení jeho spoluhráče Meiji na hraně běloruského brankoviště. Lotyši se čertili, že jim Jeřábek upřel regulérní gól. Stejný názor má i asistent trenéra české reprezentace Ondřej Weissmann. „Myslím, že to byl gól,“ řekl.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Lotyšský brankář Edgars Masalskis zasahuje za asistence Jekabse Redlihse před běloruským útočníkem Andrejem Stasem.

Článek

Opakované záběry potvrdily, že Meija se dostal do kontaktu s hokejkou běloruského brankáře Lalandea. „To je přesně ono, teď se budeme hádat o centimetry. Když je ale hráč jasně v brankovišti a na brankáři, tak to pustíme," naráží Weissmann na zápasy českého týmu proti Švédům a Dánům, kterým rozhodčí uznali gól, přestože se jejich hráč pohyboval v brankovišti Alexandera Saláka. Až v pondělí se za to Češi dočkali od komise rozhodčích omluvy.

„Právě i kvůli tomu, co rozhodčích pustili v našich zápasech se Švédskem a Dánskem, teď nevědí, co vlastně pískat. Kdyby to tehdy zapískali, nebyli by teď pod žádným tlakem," myslí si Weissmann.

„Situace ze včerejšího zápasu je takovým vyvrcholením, protože stížností na rozhodčích bylo na tomto mistrovství světa už docela dost. Nevím, jak to teď budou řešit, bude záležet na komisi rozhodčích, aby si to nějakým způsobem přebrala. Ale nemělo by se stávat, aby při posuzování postavení hráče v brankovišti byly takové rozdíly," je přesvědčený Weissmann.

Pomoci by měli i čároví

Podle něj by v podobných případech měli mít sudí možnost podívat se na video. „V dnešní době je techniky a videa tolik, tak proč toho nevyužít? Aby zjistili, co gólu předcházelo. Kdyby to včera na videu viděli, museli by uznat, že to nebylo tak hrozné. On (Meija) stál celou dobu před brankářem, nic neudělal. Jen se současně se střelou otočil. Nevím no, to by tam pak nemohl stát vůbec. Pro mě to prostě byl gól," stojí si za svým asistent Vladimíra Růžičky.

Weissmann je navíc názoru, že hlavním sudím by měli víc pomáhat čároví. „Oni se k těmto momentům moc nevyjadřují, což je chyba. Rozhodčí jsou na ledě čtyři, tak by se měli zapojit všichni, víc toho pak vidí. Navíc je na střídačce připravený další rozhodčí, kdyby se něco stalo, tak je třeba to konzultovat i s ním."

Lotyši po neuznané brance v samém závěru inkasovali gól při hře bez brankáře a hostitelské zemi MS podlehli 1:3.

Měl platit neuznaný gól Lotyšů proti Bělorusku?
Ano
78,2 %
Ne
21,8 %
Celkem hlasovalo 15889 čtenářů.

Reklama

Související témata: