Hlavní obsah

V hokejovém podpalubí se rodí parády i korejský zázrak z repertoáru Jágrova bývalého spoluhráče

Museli hodně škemrat a slibovat, aby je vzali na olympiádu ve vlastní zemi, teď se stávají postrachem kluzišť. Korejští hokejisté nakročili mezi elitu, při mistrovství světa v rámci skupiny IA v Kyjevě vyhráli všechny tři dosavadní zápasy a případné další vítězství jim už zajistí nečekaný, ale pro ně o to vytouženější postup do nejprestižnější kategorie.

Foto: Profimedia.cz

Jim Paek, trenér Korey.

Článek

Moc se federace IIHF před časem bála ostudy a apelovala na korejský svaz, ať s hokejem v bohaté asijské zemi něco udělá, jinak ať s účastí na ZOH 2018 radši nepočítá.

Ale konec obav. Korejský hokejový trpaslík krčící se ve třetí desítce světového pořadí a nedávno až hluboko v hokejovém podpalubí ve třetí výkonnostní skupině MS překvapuje. V Kyjevě to teď odnesly týmy Polska (4:2), Kazachstánu (5:2) i Maďarska (3:1). Mnozí možná i tak budou výsledky s pohrdáním přehlížet, ale ještě před pár lety bylo něco takového nemyslitelné.

„Skvělý zápas s lepším koncem pro nás," oddechl si po boji s Maďary kouč Korejců Jim Paek, jeden z garantů vzestupu týmu. Kdysi spoluhráč Jaromíra Jágra v Pittsburghu v době velké slávy Penguins v 90. letech, ale i trenér, který se prosadil i v zámořském hokeji.

Maďaři přitom chtěli také útočit na jednu ze dvou postupových příček. Upozornili na sebe parádním gólem, který dal István Bartalis Ukrajincům.

Jejich plán však dostal trhlinu. Jsou zatím s jedinou výhrou předposlední, nakonec z toho může být i boj o holou záchranu.

„Věděli jsme, co se v Koreji děje, zase až takové překvapení to není. Jsou dobře trénovaní, jejich obrovskou devizou je disciplína. Vůbec nás nepouštěli do velkých šancí," posteskl si kanadský kouč Maďarů Rich Chernomaz a hořce mu musela znít Paekova slova díků o vřelé maďarské pomoci při vzestupu korejského hokeje v minulých letech.

Místo Japonců už vládnou svému kontinentu, což ostatně dokumentuje jejich klubový celek Anyang Halla, který s českým trenérem Patrikem Martincem obhájil titul v Asijské lize, ale není to tak dávno, kdy vše bylo jinak. Svět korejský hokej nebral vážně. „Nemá smysl, aby startovali v Pchjongčchangu a prohrávali tam s Kanadou, USA nebo Ruskem 0:15," varoval šéf IIHF René Fasel. Vůbec se nerozpakoval Korejcům upírat účastnické právo, které zpravidla pořadatelům patří děj se co děj.

Přišel ale obrat s koučem Paekem. Kdysi dávno se stal vůbec prvním mužem narozeným v Koreji, který pronikl do NHL. V roce 1985 jej jako 170. v pořadí draftoval Pittsburgh, za který poprvé nastoupil v sezóně 1990/91. Dnes už padesátiletý bývalý bek v NHL hrál ještě za Ottawu a Los Angeles, kariéru končil ve Velké Británii a následně se ihned vrhnul na trenérskou dráhu. A píše historii...

„Pokud budeme dobře organizovaní, budeme mít plán a za pochodu se učit, dobré věci se dostaví," měl Paek hned jasno, co je třeba udělat k účasti na domácí olympiádě.

Spoléhá teď i na pětici naturalizovaných hráčů ze zámoří, brankář Matt Dalton je těžko k překonání, ale co nejvíc udivuje hokejový svět? Góly dávají hlavně rodilí Asiaté.

I další reprezentační výběry na MS druhé výkonnostní skupiny spoléhají na podporu zvenčí. Kazachstán rovněž má pětici naturalizovaných z Kanady a USA. Maďaři nasazují čtyři hráče zámořského původu. Ale na cestě vzhůru je Korea. To vše v rámci čtyřletého plánu, který byla nucena předložit federaci IIHF, aby splnila podmínku účast na ZOH. Za mocné podpory Mezinárodního olympijského výboru, vlády své země a sponzorů jsou Korejci deset měsíců od her nejsilnější v historii. Na domácím ledě v základní skupině mimo jiné narazí i na český tým.

Můžou ale také už pomalu pomýšlet na elitní šampionát v roce 2018 v Kodani a Herningu. Pokud to ovšem nepokazí jako loni, kdy v posledním utkání prohráli v přímém souboji o postup s Itálií 1:2.

Ve čtvrtek se jim rýsuje možnost pojistky proti Rakousku, případně pak dosažení cíle mohou stvrdit na závěr s Ukrajinci.

Hokejové mistrovství světa divize I - skupina A v Kyjevě:
Tabulka po 3 kolech
1.Korea3300012:59
2.Rakousko320016:46
3.Kazachstán311016:75
4.Polsko310114:64
5.Maďarsko310027:93
6.Ukrajina300034:80
První dva postupují mezi elitu, poslední padá do divize I - skupina B

Reklama

Související témata: