Hlavní obsah

Radil ukončil dlouhé čekání na gól v kanadské síti. Puk si ale neschoval

Paříž

Svůj premiérový zápas na mistrovství světa ozdobil útočník Lukáš Radil gólem, pohříchu šlo ale o jedinou českou trefu do kanadské sítě. Národní tým na ni čekal ve vzájemných zápasech dlouhých 235 minut. Pařížská porážka 1:4 je pro něj už osmou v řadě proti obhájcům titulu, kteří chtějí při letošním MS zaútočit na zlatý hattrick.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Lukáš Radil slaví gól proti Kanadě.

Článek
Fotogalerie

„Nečekal jsem, že bychom mohli mít právě proti Kanadě tolik šanci, jenže oni uměli ty svoje lépe využít. Ukázali se prostě šikovnější v koncovce, moc toho na gól nepotřebujou," uvědomoval si Radil. „Chvílemi jsme Kanaďany točili v pásmu, ale oni si trpělivě počkali na šance. Přesto jsem přesvědčen, že kdyby náš gól přišel dřív, mohl zápas vypadat jinak," mínil Petr Mrázek, jenž kryl 24 kanadských střel.

Byl to právě Radil, kdo v 53. minutě při přesilovce dokončil pohotovou kombinační akci elitní české lajny. „Dal jsem kontaktní gól, ale to jsem vlastně jen slíznul smetanu, jak to kluci výborně sehráli. Ta dorážka byla už docela snadná," vykládal. Puk na památku si ale neschoval. „Tohle nedělám, gól si však budu pamatovat určitě navždy," přiblížil útočník moskevského Spartaku.

Třetí kanadský úder přišel vzápětí

O 129 vteřin později Kanada zase odskočila na rozdíl dvou branek a byl to Radil, kdo si celou akci dost vyčítal. „Veliká škoda, přišla tam chyba zřejmě ode mne, nepohlídal jsem si hráče v jejich útočné zóně a zhatil jsem šance týmu ještě něco s výsledkem udělat," krčil rameny.

„Prosadili jsme se v přesilovce, vzápětí ale přišel zase kanadský úder. Zdálo se mi, že tomu předcházel ofsajd, byl tam hráč dřív než puk," mrzelo Mrázka. „Nevím, jestli by ale Kanaďané nějak znervózněli, kdyby to bylo delší dobu 1:2, oni snad nejsou nervózní nikdy," pousmál se Radil.

Reprezentanti byli nadšeni, jak bouřlivou kulisu se snažili v AccorHotels Areně vytvářet čeští fanoušci. „Vnímal jsem, že mají v hledišti drtivou převahu, přišli jsme si jako doma," ocenil Mrázek. „Diváci byli naprosto skvělí, nečekal bych, že jich přijede tolik. Musíme jim poděkovat a můžeme si jen přát, ať se sejdou na Bělorusy v plném počtu."

Reklama

Související témata: