Hlavní obsah

Sestava si začíná sedat, naše výkony gradují, těší Řepíka. Na trestné lavici se modlil

Paříž

Když na začátku druhé třetiny poslal mužstvo do tří, svůj faul si hodně vyčítal. Francouzi ale ani druhou dvojnásobnou přesilovku nevyužili, a naopak Michal Řepík ihned po návratu z trestné lavice vstřelil druhý gól českého týmu. Ve třetím dějství navíc přidal další gól české hokejové reprezentace, která je tak na MS po triumfu 5:2, páté výhře v řadě, velmi blízko čtvrtfinále.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český reprezentant Michal Řepík se raduje z gólu. Vlevo je překonaný francouzský brankář Florian Hardy.

Článek

Byly to na trestné lavici velké nervy?

Celou dobu jsem se na ní modlil, abychom nedostali gól, protože z mé strany to byl dost blbý faul. Už jsem chtěl jet střídat, když jeden z Francouzů změnil směr a jel do útoku. Jak jsem ho dobrusloval, zůstala mi hokejka mezi jeho rukama a zahákoval ho. Naštěstí jsme to ve třech ustáli a hned po návratu na led jsem dal gól.

Jak náročné bylo stáhnout si puk ze vzduchu rukavicí a hodit si ho ideálně do jízdy?

Kundrc viděl, jak skáču na led, a já si chtěl puk co nejrychleji hodit před sebe. Čekal jsem, že do mě bek hned půjde, aby mi to ztížil, jenže překvapivě mě nechal být a dal mi prostor. Pak už jsem chtěl jen trefit bránu, a i díky teči od brusle soupeře z toho byl gól.

Cítil jste, že právě vaše trefa na 2:1 Francouze vyvedla z míry a pak už tolik nehrozili?

Byla moc důležitá a trošku nás uklidnila. Do té doby byli Francouzi nebezpeční, ale na koně jsme je dostávali sami svými fauly. V přesilovkách hrozili, při hře v pěti jsme ale byli lepší. Postupem času jsme našimi góly navíc umlčeli i domácí fanoušky, kteří už najednou nepodporovali Francouze tak hlasitě, jako na začátku

Máte pocit, že se mužstvo na turnaji s každým zápasem zlepšuje?

Sestava si začíná sedat, fungují nám přesilovky i oslabení. Je důležité, že naše výkony gradují, a není to naopak. Cítíme se dobře, tak snad to bude pokračovat i dál. Jen se ještě vyvarovat tolika faulů, i když je pochopitelně neděláme úmyslně. Dál na turnaji by se nám častá hra v oslabení mohla vymstít.

Se svými výkony musíte být rovněž spokojený, dal jste už tři góly...

Naše lajna s Petrem Vránou a Michalem Birnerem od začátku nehraje špatně, vytváříme si dost šancí. Myslím ale, že gólů jsme klidně mohli dát víc.

Čtvrtfinále sice ještě stoprocentně jisté nemáte, jste mu nicméně velice blízko. Už pokukujete po možném soupeři?

Pokud se to ještě nezamotá, vypadá to na Švédsko, nebo Ameriku. Rozhodně ale nebudeme kalkulovat, to by se nemuselo vyplatit. Do zápasu se Švýcarskem půjdeme naplno s cílem vyhrát.

Reklama