Hlavní obsah

Čechy už neberou moc vážně. Švédská cesta slaví úspěch na MS i v NHL

Václav RojíkSport.cz

Už pár dní si užívají zlatou euforii, ale ani po zisku titulu mistrů světa Tre Kronor pro Švédy úspěšná hokejová sezóna ještě zdaleka nekončí. Mají totiž jistotu, že se do jejich země podívá také Stanleyův pohár. To Češi si na podobné křepčení musejí letos nechat zajít chuť. Dva národy s podobně velkou populací a hokejovou tradicí zažívají v ledových arénách diametrálně odlišnou realitu. A minimálně v blízké budoucnosti tomu nejspíš nebude jinak.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Radost čerstvých mistrů světa.

Článek

Švédové sesadili Kanadu ze světového trůnu s devatenácti hráči z NHL. A reprezentační trenéři měli rozhodně z čeho vybírat. Do základní části nejlepší ligy světa v této sezóně zasáhlo hned 79 Švédů (Čechů 32), do play off pak 39 (Čechů 12). Navíc Seveřané patří ve svých týmech vesměs k lídrům, dominují i statistikám, a to i v bojích o Stanley Cup.

Střelcům v play off vévodí s devíti góly (spolu s pittsburským Guentzelem) Jakob Silfverberg z již vyřazeného Anaheimu, produktivitě obránců vládne Erik Karlsson (2+14), v plus/minus statistice okupují hned první čtyři příčky Švédové (F. Forsberg +17, Rakell +13, Arvidsson +13, E. Karlsson + 12).

V NHL už je skoro nemyslitelné postavit ambiciózní tým bez švédských hráčů, a tak dlouho před finále Stanley Cupu bylo jasné, že ať vyhraje slavný pohár letos kdokoliv, bude na něm opět švédský podpis.

Peníze a vize

Zkrátka, tučné hokejové časy pro Skandinávce, které mohou teď Češi jen závidět. Samozřejmě nejde o sezónní výstřelek, ale dlouhodobější trend. V dobách, kdy pomalu doznívala zlatá česká éra z přelomu milénia rozjeli Švédové dnes již proslulý program, který měl zastavit úbytek talentů.

„Před více než deseti lety jsme měli velké problémy s mládežnickými týmy. V letech 1997-2007 byly švédské výsledky na MS dvacítek hodně špatné (8., 6., 4., 5., 4., 6., 8., 7., 6., 5., 4.). Kolem roku 2004 svaz pochopil, že se musí něco udělat. Nešlo o rychlé řešení, k mládeži přišli vzdělanější trenéři, stejně jako do hokejových gymnázií, která začala produkovat vzdělanější hráče. Výsledky sklízíme teď jak v NHL, tak i v podobě zlata z MS," vysvětlil pro Sport.cz komentátor švédského listu Dagens Nyheter Johan Esk.

„Ano Švédové jsou napřed hlavně v mládežnickém hokeji. Do systému se tady dává hodně peněz a úsilí s jasnou vizí, jak by se měl švédský hokej dál vyvíjet. Ať jste v severním nebo středním Švédsku, systém a způsob výuky je všude stejný. V dlouhodobé perspektivě to vede k úspěchům na všech úrovních reprezentace," doplnil Robin Lindgren z deníku Expressen.

To uznává i šéftrenér českého svazu Slavomír Lener. „Ve Švédsku to udělali nejlépe. Ale osm let měli tvrdé problémy, nemohli se dostat na špičku. My jsme se chtěli v prvních pěti letech stabilizovat a být v top šesti týmech. A to jsme. V další pětiletce už bychom se chtěli dostat do čtyřky," prohlásil dříve o svých cílech Lener.

Válí i elektrikářův syn

Tradičně spíše rovnostářské Švédsko je evidentně schopno stále vychovávat špičkové hokejisty i z rodin z obyčejných sociálně-ekonomických poměrů.

„Kanadští hráči NHL dnes pocházejí téměř výhradně z vyšší střední třídy. Ale třeba Švéd Viktor Arvidsson je z rodiny pěstitelů brambor, Mattias Ekholm je zase synem elektrikáře z dvacetitisícového městečka Rattvik," všiml si zámořský server sportsnet.ca příběhů dvou opor Nashvillu, které se už mohou těšit na finále Stanley Cupu.

Švédové jsou si svých kvalit a široké základny skvělých hráčů dobře vědomi. I ve finále MS bylo vidět, že jako jeden z mála týmů si momentálně mohou dovolit otevřený souboj s Kanadou, s níž dokáží držet prakticky na všech úrovních krok.

I ve Švédsku si pochopitelně všímají, jak z elitního klubu nejlepších Česká republika v posledních letech odpadá.

„Pro Švédsko už podle mě nejsou Češi ve stejné kategorii soupeřů jako Kanada, USA, Rusko nebo Finsko. Před velkými turnaji se tady o Češích, na rozdíl od výše zmíněných týmů, prakticky nemluví. Máte sice hráče s vynikajícími schopnostmi jako Voráček nebo Pastrňák, jenže v mnoha aspektech vaše reprezentace postrádá kvalitu ve všech čtyřech formacích," potvrdil smutnou realitu Robin Lindgren z Expressenu.

Reklama

Související témata: