Hlavní obsah

Finský bombarďák nasbíral za dva zápasy na MS už deset bodů. Zaútočí na rekord?

Druhý zápas a druhé mimořádné vystoupení, byť proti papírově slabším soupeřům, předvedl v neděli finský hokejový útočník Sebastian Aho. Zatímco Koreu na úvod poctil dvěma góly a dvěma nahrávkami, proti Lotyšům při stejně vysoké výhře 8:1 zazářil šesti body, když přidal navrch ještě dvě asistence.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Fin Sebastian Aho (druhý zprava)vévodí na MS kanadskému bodování.

Článek

Pokud by teprve dvacetiletý rodák z Raumy, který má za sebou v NHL druhou sezónu v dresu Caroliny, pokračoval stejným tempem, otřásal by se v základech i z dnešního pohledu prakticky nedostižný rekord Vladimira Petrova. Ten si v dresu bývalého Sovětského svazu připsal v roce 1973 v 10 utkáních 34 bodů za 18 branek a 16 nahrávek.

Stejnou porci může odehrát i Aho, pokud by Finové zasáhli do závěrečných bojů o medaile. Reálněji se ale jeví jeho útok na o něco nižší mety. Dvacetibodovou hranici naposledy pokořil před deseti lety Kanaďan Dany Heatley (12+8). Aho může také vyhlížet finský rekord, který ustanovil na MS 2013 díky 16 bodům v 10 utkáních Petri Kontiola (8+8).

Kanadské bodování MS:
1. Aho 2 zápasy/10 bodů (4 branky + 6 asistencí)
2. T. Teräväinen (oba Fin.) 2/8 (3+5)
3. Rakell (Švéd.) 2/6 (2+4)
4. Kaprizov (Rus.) 2/5 (3+2)
5. Draisaitl (Něm.) 2/5 (1+4)
6. Savinainen (Fin.) 2/4 (3+1)
7. Dubois (Kan.), Grigorenko (Rus.)
Janmark (Švéd.) všichni 2/4 (2+2)
10. Kreider (USA), McDavid (Kan.)
Rantanen (Fin.) všichni 2/4 (1+3)

"Když v sebe věříte, pak se dostavují i výsledky," prohlásil Aho s klidnou tváří, aniž by na ní dal jakkoliv najevo, že má za sebou mimořádný večer. "Líbilo se mi, jak jsme ty první dva zápasy odehráli," dodal Aho, který těží ze spolupráce s týmovým parťákem z Hurricanes Teuvem Teräväinenem.

Jako třetí je doplňuje zkušený Veli-Matti Savinainen, jenž poslední sezonu strávil v Chanty Mansijsku v KHL. Všichni tři dohromady posbírali celkově 22 bodů díky 10 gólům a 12 přihrávkám.

"Pomůže to k tomu, aby si vše sedlo na zápasy proti silnějším soupeřům, které nás v turnaji také čekají," prohlásil Aho. "Chyby dělá každý, ale je potřeba se snažit jich udělat co možná nejméně. Je potřeba hrát zároveň aktivně a neustále bruslit a být v pohybu," doplnil Aho.

Finský talent je na svém třetím seniorském šampionátu a skvěle si vedl už na těch předchozích, kde odehrál v součtu 20 utkání a nastřádal 18 bodů za pět gólů a 13 nahrávek. V nejbližších duelech bude mít velkou možnost bohatou bodovou sbírku znovu rozšiřovat, neboť Finy čekají v nejbližších dnech souboje s Norskem a Dánskem, teprve pak přijdou na řadu Kanada, Německo a USA.

"Jsem mladý hráč a musím neustále pracovat na své síle. Neskončím už ale pokaždé na ledě, když mě někdo přistrčí," uvedl Aho k otázce, v čem je lepší v porovnání s předchozími dvěma šampionáty. "Zvládám odehrát dobře i takové situace a neprocházím už jimi pouze s pocitem, abych je přežil," vysvětlil Aho.

Reklama