Hlavní obsah

Finsko - Dánsko 2:3Dánové na MS senzačně porazili Finsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Nielsen 0 : 1
35. Aho 1 : 1
38. Bjorkstrand 1 : 2
56. Granlund 2 : 2
59. Hardt 2 : 3
Záznam online reportáže

Herning

Hokejisté domácího Dánska se postarali o první velké překvapení letošního mistrovství světa, když gólem útočníka Nichlase Hardta při přesilové hře v čase 58:01 porazili v Herningu dosud suverénní Finy 3:2.

Foto: David W Cerny, Reuters

Dánská radost po triumfu nad Finskem.

Článek
Fotogalerie

Dánové předvedli proti favoritovi výborný výkon a jako první pohnuli ukazatelem skóre v 33. minutě zásluhou Franse Nielsena. Sebastian Aho sice záhy vyrovnal, ale vedení na stranu domácích vrátil Oliver Bjorkstrand. Po vyrovnání Mikaela Granlunda v končící 56. minutě se zdálo, že Finové jsou z nejhoršího venku, jenže poslední slovo měl Hardt.

Pro domácí mužstvo jde o první tříbodové vítězství v turnaji, dosud měli ve skupině B na kontě jen dva body, zatímco Finové při plném bodovém zisku vyhráli všechna tři předchozí utkání sedmibrankovým rozdílem.

První třetina toho příliš zajímavého nenabídla. Finové byli podle očekávání aktivnější, jenže pozorně bránící Dánové v čele s brankářskou hvězdou Andersenem s nimi vcelku s přehledem drželi krok.

Ve druhé části už navíc začali vystrkovat růžky, ale Finové nevzali moc vážně Larsenovu tyč z 25. minuty a pykali za to. Nedlouho po polovině zápasu si při přesilové hře vybruslil do palebné pozice Frans Nielsen a z kruhu pro vhazování propálil parádní ranou gólmana Hussa.

Ačkoliv přišla rychlá odpověď Aha, jenž se po pěkné souhře trefil v přesilové hře, Dánové vcelku jasně naznačili, jak moc touží před svými vášnivými fanoušky oživit překvapením na úkor favorita postupové naděje na čtvrtfinále: na pravém křídle dostal hodně prostoru Bjorkstrand a náležitě ho využil.

Dánové měli několik příležitostí k pojistce, jenže Husso zlikvidoval sólo Nicklase Jensena i příležitost Bjorkstranda. Granlund byl pak sice na konci parádní kombinace a korunoval nápor Finů vyrovnávací trefou, jenže Teräväinen pak vystřelil puk mimo mantinely a Hardt po skvělé přihrávce Boedkera zakončil akci snadno do prázdné branky.

Finové toužili i potřetí srovnat krok, jenže se opět provinili proti pravidlům. Přesto sáhl favorit k power play, měl i šance, ale Andersen už pokračování zápasu nepřipustil.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina B (Herning):
Finsko - Dánsko 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 35. Aho (T. Teräväinen, Mikael Granlund), 56. Mikael Granlund (Koivisto, Nutivaara) - 33. F. Nielsen (J. B. Jensen, Boedker), 38. Bjorkstrand (Boedker, O. Lauridsen), 59. Hardt (Boedker, F. Nielsen). Rozhodčí: Mayer (USA), Wehrli (Švýc.) - McCrank (Kan.), Šefčík (SR). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:2. Diváci: 10 800.
Finsko: Husso - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - K. Kapanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - Manninen, Suomela, Palola - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.
Dánsko: Andersen - O. Lauridsen, J. B. Jensen, Lassen, Larsen, D. Nielsen, N. B. Jensen, Kristensen - Boedker, F. Nielsen, Bjorkstrand - Storm, Regin, Hardt - N. Jensen, J. Jensen, Hansen - Christensen, Jakobsen, Russell - Madsen. Trenér: Jan Karlsson.

Reklama

Související témata: