Hlavní obsah

Kanaďané dostali od Finů lekci, Slováci padli s obhájci zlata až v prodloužení. Bělorusko sestupuje

mm. dhSport.cz
Aktualizováno

Hořkou pilulku museli spolknout hokejisté Kanady ve šlágru sobotního programu MS, s Finy utrpěli těžkou porážku 1:5. V české skupině A Slováci dokázali proti favorizovaným Švédům stáhnout dvougólové manko a vynutit si za stavu 3:3 prodloužení, v něm si však nešťastně srazil puk do vlastní branky kapitán týmu Andrej Sekera a obhájci titulu slaví na turnaji pátou výhru, poprvé však ztratili bod. Rusové porazili Švýcarsko 4:3, v dalším utkání v Kodani vyhrálo Rakousko nad Běloruskem 4:0 a udrželo se mezi elitou i pro příští rok, zatímco poražení jsou prvním sestupujícím týmem. V Herningu zvítězili Lotyši nad Německem 3:1 a domácí Dánové porazili stejným výsledkem korejského nováčka.

Foto: David W Cerny, Reuters

Finský útočník Janne Pesonen oslavuje svoji trefu v zápase proti Kanadě.

Článek
Fotogalerie

Obhájci titulu ze Švédska si na turnaji připsali pátou výhru a dál vévodí tabulce skupiny A, poprvé však přišli o bod. Bojovní Slováci ve druhé polovině utkání nejprve zlikvidovali dvougólové manko a v závěru normální hrací doby i v prodloužení měli více šancí rozhodnout. Nakonec se však od nich odvrátilo štěstí, když si v oslabení srazil do branky Zibanejadovu přihrávku Sekera.

Slovensko se sice díky zisku bodu udrželo ve hře o postup do čtvrtfinále, svěřence kanadského kouče Craiga Ramsayho však čekají ještě Rusové a Bělorusko.

Naděje na postup posílili Lotyši po výhře 3:1 nad Německem ve skupině B, zato stříbrnému týmu z olympiády v Pchjongčchangu pomůže do vyřazovacích bojů už jen zázrak. Kromě výher nad Finskem a Kanadou potřebují Němci souhru dalších výsledků.

V Herningu korejský výběr dosud schytával jeden výprask za druhým, v pátek podlehl Američanům dokonce 1:13, ale dnes domácímu celku dlouho vzdoroval. Dánové se nakonec protrápili k důležitým bodům a hýčkají si čtvrtfinálový sen. Pokud Lotyšsko vyjde z utkání proti Kanadě naprázdno, bude výběru hostitelské země v úterním vzájemném souboji s Lotyši stačit i bod. Naděje Korejců na udržení mezi elitou přes šestou porážku v řadě stále žije.

To Bělorusové prohráli v Kodani rovněž šestý zápas a jsou prvním sestupujícím celkem do nižší divize. Rakušané o své výhře 4:0 rozhodli ve druhé třetině, kdy se třikrát prosadili v přesilových hrách.

Finové se bleskově oklepali z nečekané prohry s Dány a v souboji s Kanaďany, kteří přijeli na MS vrátit svůj výběr na piedestal, podali skvělý výkon. Finská sauna spálila Javorové listy a tým Suomi svého soupeře v tabulce přeskočil. Od vyrovnání Kanady na konci 11. minuty se prosazovali jen Finové, dva góly vstřelil Rantanen a zámořskému celku nepomohla ani výměna brankářů.

Rusové po prohře s českým týmem další zaváhání nepřipustili, i když se Švýcary měli plno práce. Nakonec sborná urvala čtvrtou výhru a bodovala ve všech pěti zápasech. Švýcaři v dramatickém závěru podpořeném hrou bez brankáře snížili na 3:4, poté ještě trefili tyč, ale vyrovnat už se jim nepodařilo a poprvé vyšli naprázdno.

Hokejové MS v Dánsku - základní skupiny:
Skupina A (Kodaň):
Slovensko – Švédsko 3:4 v prodloužení
Branky: 11. Jurčo, 37. Ďaloga, 47. Nagy - 16.  Everberg, 19. Nyquist, 25. de La Rose, 65. Zibanejad
Rakousko – Bělorusko 4:0
Branky: 5. Viveiros, 31. Komarek, 35. Raffl, 40. Zwerger
Rusko – Švýcarsko 4:3
Branky: 23. Kaprizov, 28. Dadonov, 40. Nestěrov, 57. Grigorenko - 27. Untersander, 52. Andrighetto, 59. Haas
Skupina B (Herning):
Lotyšsko – Německo 3:1
Branky: 37. Keninš, 41. Galvinš, 48. Džerinš - 49. Kahun
Dánsko – Jižní Korea 3:1
Branky: 23. F. Nielsen, 33. J. Jensen, 57. Hardt - 25. Kim Ki-song
Kanada – Finsko 1:5
Branky: 11. Pageau - 9. a 17. Rantanen, 14. Pesonen, 46. Tolvanen, 46. T. Teräväinen

Reklama

Související témata: