Hlavní obsah

Slovensko - Švédsko 3:4 PPŠvédové vyhráli i pátý zápas na MS, Slováci jim ale vzali bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Jurčo 1 : 0
16. Everberg 1 : 1
19. Nyquist 1 : 2
25. De la Rose 1 : 3
37. Ďaloga 2 : 3
47. Nagy 3 : 3
65. Zibanejad 3 : 4
Záznam online reportáže

Švédští hokejisté vyhráli i pátý zápas na mistrovství světa v Kodani, když porazili Slovensko 4:3 v prodloužení. Poprvé na turnaji tak nebodovali naplno. O výhře úřadujících mistrů světa rozhodl v čase 64:18 útočník Mika Zibanejad. Slovensko se díky zisku bodu udrželo ve hře o postup do čtvrtfinále, Švédsko vede tabulku skupiny A.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenský útočník Ladislav Nagy střílí gól na 3:3, švédský brankář Magnus Hellberg v utkání naposledy kapituloval.

Článek

Ve slovenské brance dostal podruhé na turnaji šanci Rybár a v 8. minutě mu po Rakellově brejku pomohla horní tyč. Následně Švédsko nevyužilo první přesilovou hru a o minutu později inkasovalo. Grmanovu střelu tečoval Jurčo a gólman Hellberg nestihl zareagovat na změnu směru puku.

Favorizovaní Seveřané ale ještě v první části vývoj zápasu otočili. Nejprve vyrovnal ideálně tečující Everberg a poté se v početní výhodě nejrychleji zorientoval na brankovišti Nyquist.

Vyrovnat mohl Bondra, ale v koncovce neuspěl a i díky tomu Švédsko svůj náskok navýšilo. Rybára potřetí překonal De La Rose. Hráči Tre kronor měli optickou převahu, přesto se Slovákům podařilo snížit a dokonce v oslabení. Zpět do hry je dostal obránce Ďaloga.

Od slovenského týmu to nebylo vše. Ve třetí třetině nejprve zahrozil Buc, jehož šanci Hellberg zlikvidoval, o minutu později ale již tolik štěstí neměl. Na konci rychlé kombinace byl Nagy.

Hellberg byl ústřední postavou i v dalším průběhu. Tým kanadského kouče Ramsayho ucítil šanci na nečekaný úspěch a měl několik příležitostí rozhodnout. Nakonec však utkání dospělo do prodloužení, ve kterém skórovali Švédové. K výhře jim pomohlo Ďalogovo vyloučení, v přesilové hře si do branky srazil Zibanejadovu přihrávku Sekera.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Slovensko - Švédsko 3:4 v prodl. (1:2, 1:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Jurčo (Grman, Krištof), 37. Ďaloga (Nagy), 47. Nagy (Krištof, Čajkovský) - 16. Everberg (Klingberg, Lindholm), 19. Nyquist (Backlund, Gustafsson), 25. De La Rose (Wikstrand, Kempe), 65. Zibanejad (Rakell, Klingberg). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Reneau (USA) - Jensen (Dán.), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 12 490.
Slovensko: Rybár - Čajkovský, Sekera, Ďaloga, Graňák, Jaroš, Fehérváry, Jánošík, Grman - Jurčo, Krištof, Nagy - Bakoš, Hovorka, Haščák - Svitana, Buc, Bondra - Kudrna, Marcinko, Cingel. Trenér: Craig Ramsay.
Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Gustafsson - Rakell, Zibanejad, Janmark - Pettersson, Backlund, Nyquist - Pääjärvi, J. Larsson, Everberg - Kempe, De La Rose, Andersson. Trenér: Rikard Grönborg.

Reklama

Související témata: