Hlavní obsah

NAD(H)LEDEM: Stříbro Švýcarů? Fischer udělal kus práce, ale poděkovat musejí Genonimu

Vítězství Švédů na letošním mistrovství světa v Dánsku je plně zasloužené. Měli v kádru asi dvacet hráčů z NHL a neprohráli jediný zápas za celý turnaj. Předváděli extrémně líbivý hokej a opravdu právem slaví zlato.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Brankář Leonardo Genoni dovedl Švýcary ke stříbrným medailím.

Článek

Švýcaři musejí za stříbro poděkovat brankáři Genonimu, který jim vychytal semifinále s Kanadou a v uvozovkách i finále. V obou zápasech na něj šlo dohromady snad osmdesát střel a soupeři měli strašně moc šancí.

Třeba v semifinále se de facto 45 minut pořádně nedostali z pásma, ale díky Genonimu, produktivitě a impotenci Kanaďanů nakonec postoupili. Jinak to byl fakt hokej na jednu bránu a rozhodly tři čtyři střely. Švýcaři dokázali z minima vytěžit maximum. Na druhou stranu je vidět, že trenér Patrick Fischer tam udělal obrovský kus práce, když za pět let získal s týmem dvě stříbra na MS. Hodně dobrá práce.

Na letošním šampionátu jinak vévodily týmy, které stavěly na mladých hráčích. U Švýcarů byla vidět agresivita, rychlé bruslení a bleskový přechod. Přece jenom starší hráči jako jsou např. Ambühl nebo Hollenstein, puk rádi přidrží, ale agresivitu už nemají takovou, jakou měli třeba Švédové, kteří měli věkový průměr na turnaji nějakých 25 let. Mladí hráči zkrátka drží trend toho hokeje. Švýcaři vsadili na mládí a dravostí to ubojovali.

Němci byli na olympiádě ve finále, teď se nedostali do play off, ale já nečekal, že by to mohlo mít u nich nějaký dlouhodobý ráz. Byla to taková rychlokvaška. Když hráli Švýcaři první finále před pěti lety, taky jsem si myslel, že to pak upadne. Ale ukazuje se, že postavili silné jádro, mají dobrou generaci a můžeme je přirovnávat ke špičce.

S národním mužstvem získal Jaroslav Bednář na mistrovství světa 2006 v Rize stříbro. Za reprezentaci odehrál bývalý vynikající útočník celkem 67 zápasů s bilancí patnácti gólů a deseti asistencí. Na kontě má více než sto zápasů v NHL, kde hájil barvy Los Angeles a Floridy. V Rusku vybojoval titul s Omskem, zlato slavil ve Švýcarsku s Davosem, Bernem a také v české extralize s pražskou Slavií. V posledních třech letech působil v týmu Mountfield HK, kde po skončení letošního play off ukončil bohatou a úspěšnou kariéru. V současnosti zastává ve východočeském klubu post sportovního manažera.
Získají švýcarští hokejisté medaili i na příštím mistrovství světa na Slovensku?
Ano
25,6 %
Ne
74,4 %
Celkem hlasovalo 2645 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2018

  • Čtvrtfinále

  • 17.05.18      20 : 15 Kodaň
    Švédsko Švédsko Lotyšsko Lotyšsko
    3 : 2
  • 17.05.18      16 : 15 Herning
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    2 : 3
  • 17.05.18      16 : 15 Kodaň
    Ruská federace Rusko Kanada Kanada
    4 : 5
    v prodloužení
  • 17.05.18      20 : 15 Herning
    Švýcarsko Švýcarsko Finsko Finsko
    3 : 2
  • Semifinále

  • 19.05.18      15 : 15 Kodaň
    Švédsko Švédsko Spojené státy USA
    6 : 0
  • 19.05.18      19 : 15 Kodaň
    Švýcarsko Švýcarsko Kanada Kanada
    3 : 2
  • Finále

  • 20.05.18      20 : 15 Kodaň
    Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
    po sam. nájezdech
  • 20.05.18      15 : 45 Kodaň O 3. místo
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    4 : 1