Hlavní obsah

Splněný slib! České eso z NHL dorazí na MS. A hlásí se i další hráči ze zámoří

Philadelphia
Aktualizováno

Jak již dříve slíbil, tak se stane. Hokejový útočník Jakub Voráček se představí na květnovém mistrovství světa na Slovensku. Hvězda Philadelphie účast potvrdila na setkání s novináři po skončení klubové sezony. Flyers to oznámili na Twitteru. Kouč Miloš Říha starší počítá i s jeho spoluhráčem Radkem Gudasem, ale u obou ještě čeká na oficiální potvrzení účasti. Kádr národního týmu v přípravě na šampionát doplní i útočníci Filip Chytil z New York Rangers a Pavel Zacha z New Jersey. K mužstvu by se měli připojit příští pondělí.

Foto: Eric Hartline, Reuters

Český útočník Philadelphie Flyers Jakub Voráček v akci během utkání s Torontem.

Článek

Devětadvacetiletý hráč svůj zájem reprezentovat avizoval a generální manažer národního týmu Petr Nedvěd stejně jako kouč Miloš Říha uvedl, že s ním počítají. Z Philadelphie by se na šampionátu měl představit i obránce Radko Gudas.

Voráček startoval již na pěti světových šampionátech, v letech 2015 a 2017 byl i kapitánem týmu. Ve sbírce má zlatou medaili z roku 2010, o rok později přispěl k bronzu. Nechyběl ani na olympijských hrách v Soči 2014 a na Světovém poháru o dva roky později.

V této sezoně odehrál nejlépe placený český hráč v NHL za Flyers 78 zápasů, ve kterých vstřelil 20 branek a přidal 46 asistencí.

„My se na něj těšíme a věříme, že on se těší taky. Asi také cítí, že se mu sezona nepovedla, o to to asi bude lepší na mistrovství světa a bude se chtít ukázat. Pevně v to věříme. Měl by být takovým lídrem mužstva," řekl Říha po pondělním tréninku národního týmu ve Znojmě. Zatím není jasné, kdy by se mohli Voráček a Gudas k týmu připojit.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Filip Chytil z Rangers se zapojí do přípravy národního týmu před MS.

To Chytil se Zachou by se Říhovi měli hlásit příští pondělí v Karlových Varech. Devatenáctiletý Chytil odehrál v sezoně za New York Rangers 75 zápasů, v nichž zaznamenal jedenáct branek a dvanáct asistencí. Pokud by se dostal do Říhovy nominace na šampionát v Bratislavě a Košicích, navázal by tím na svou účast na loňském mistrovství světa v Dánsku.

O tři roky starší Zacha nastoupil v tomto ročníku za New Jersey do 61 zápasů a stejně jako v předchozím ročníku si připsal 25 bodů, tentokrát za třináct gólů a dvanáct přesných nahrávek. Za seniorskou reprezentaci dosud třebíčský rodák nehrál.

„Komunikoval s ním již dříve Petr Nedvěd. Pak jsme sledovali jeho zápasy a teď jsme se rozhodli, že ho vezmeme do přípravy. Uvidíme, jak bude působit a jak zapadne v mužstvu. Věřím, že se bude chtít o mistrovství světa poprat," uvedl Říha.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Pavel Zacha (37) z New Jersey rovněž zabojuje o MS.

Zájem má o produktivního obránce Filipa Hronka z Detroitu, který ale může ještě zamířit na farmu do AHL. "Tam je to s otazníkem a nechtěl bych předbíhat. Má klubové povinnosti, je z těch mladých hráčů, kteří musí poslouchat. Musí s tím souhlasit klub a je to v jednání. Věřím, že zvítězí zdravý rozum a mistrovství světa pro něj bude daleko lepší, než kdyby hrál na farmě," prohlásil Říha.

Sezona v NHL skončila také útočníkům Davidu Kämpfovi z Chicaga a Vladimíru Sobotkovi z Buffala. "Kämpf je na tom zdravotně špatně. Má zlomeniny v obličeji a dá nám vědět do středy. Ale myslím si, že spíš nebude. O Vláďovi Sobotkovi přemýšlíme," řekl Říha. Jednatřicetiletý centr neměl v dresu Sabres dobrou sezonu a nasbíral v 69 zápasech jen 13 bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

O Vladimíru Sobotkovi Říha přemýšlí.

V klubech, které neprošly do play off NHL, byli na hraně prvního týmu v Detroitu obránce Libor Šulák a útočníci Martin Frk s Filipem Zadinou, v Ottawě pak Filip Chlapík. Na farmách v AHL jsou bek David Sklenička z Montrealu, útočník David Kaše z Philadelphie a brankář Marek Mazanec s útočníkem Lukášem Jaškem z Vancouveru. Zranění vyřadila útočníka Ondřeje Kašeho z Anaheimu, gólmana Michala Neuvirtha z Philadelphie i zadáka Libora Hájka z New York Rangers.

Říha počká na některé hráče vyřazené v v play off NHL

Říha nechtěl komentovat, jestli někdo z AHL má šanci se do týmu dostat. "Máme dost široký kádr, základ týmu chci udržet. Nemá cenu tahat celé mužstvo z NHL čtrnáct dnů před mistrovstvím světa, když někteří kluci si tady o mistrovství světa řekli a tu osu by měli tvořit," řekl k současné sestavě, kterou ještě mohou rozšířit semifinalisté extraligy z Brna, Liberce, Plzně a Třince.

Navíc může čekat na posily z prvního a druhého kola play off NHL. "Máme představu, že bychom na některé hráče počkali. Ale nechci předbíhat. Není to seriózní vůči klubům a nechceme to otvírat, dokud to nebude hotové."

Česká reprezentace ode dneška trénuje ve Znojmě, kde zahájila další část přípravy na MS. Vrcholný turnaj sezony začne v Bratislavě a Košicích 10. května.

Reklama

Související témata: