Hlavní obsah

Švédové mají už 11 posil z NHL včetně hvězdného mladíka. Finové naopak dostali ránu

Praha

Dvě výrazné posily získali pro květnový světový šampionát hokejisté Švédska. Výběr Tří korunek, který bude na Slovensku útočit na zlatý hattrick z MS, posílí dvacetiletý hvězdný útočník Vancouveru Elias Pettersson i jeho o třináct let starší klubový spoluhráč Loui Eriksson. Nepříjemnou zprávu naopak dostali Finové, kteří se budou muset obejít bez kapitána Floridy Aleksandra Barkova.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Vancouveru Elias Pettersson posílí Švédsko na mistrovství světa.

Článek

Pettersson ve své premiérové sezoně v NHL zazářil 28 góly a 38 asistencemi, čímž ovládl kanadské bodování nováčků soutěže. Pětka draftu NHL roku 2017 tak naváže na svou loňskou účast na MS, kdy Švédové v Kodani obhájili titul z Kolína nad Rýnem. Eriksson zažije už šestý světový šampionát. V roce 2013 získal zlato, o rok později vybojoval stříbro na olympiádě v Soči.

Švédové aktuálně mají v kádru už jedenáct hráčů z NHL. Účast přislíbili i brankář Jacob Markström, obránci Oliver Ekman-Larsson, Erik Gustafsson, Adam Larsson, Robert Hägg a útočníci Marcus Krüger, Oskar Lindblom, Jesper Bratt a bratři Adrian a Mario Kempeovi.

V „bratislavské" základní skupině se tým Tre kronor postupně utká s Českou republikou, Itálií, Norskem, Rakouskem, Švýcarskem, Lotyšskem a Ruskem.

Špatnou novinu naopak dostali trenéři finského národního týmu. Čtyřiadvacetiletému útočníkovi Aleksandru Barkovovi, který byl s 96 body nejproduktivnějším hráčem Floridy, jeho klub neumožní startovat na šampionátu.

Foto: Joel Auerbach, ČTK/AP

Naopak kapitán Floridy Aleksander Barkov si za Finsko na šampionátu na Slovensku nezahraje.

„Po důkladném zvážení Florida zamítla pozvánku od Finského hokejového svazu pro Aleksandra Barkova, aby se zúčastnil světového šampionátu. Saša v této sezoně odehrál hodně minut a statečně snášel všechna zranění. Myslíme si, že by pro něj bylo nejvhodnější, kdyby se v létě hlavně doléčil," uvedl na oficiálních stránkách Floridy její generální manažer Dale Tallon.

Finsko, které je v „košické" základní skupině spolu s Kanadou, USA, Německem, Slovenskem, Dánskem, Francií a Velkou Británií, má zatím přislíbené tři posily ze zámoří. Jsou jimi brankář Kevin Lankinen z Rockfordu v AHL, obránce Chicaga Henri Jokiharju a útočník Floridy Juho Kammikko.

Reklama

Související témata: