Hlavní obsah

V nominaci hokejistů Francie na MS jsou i Perret a Sacha Treille

Jordann Perret, který strávil minulé dvě sezony v extralize v dresu Pardubic a minulý týden se stal posilou Hradce Králové, nechybí v nominaci hokejistů Francie na mistrovství světa na Slovensku. V pětadvacetičlenném kádru kádru Philippea Bozona je také další útočník Sacha Treille, jenž působil od roku 2017 rovněž v pardubickém Dynamu, ale letos v lednu odešel do Grenoblu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Francouzský hokejista Sacha Treille společně s českým bekem Ondřejem Němcem na archivním snímku.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Perret se chystá na čtvrtý světový šampionát. O sedm let starší Sacha Treille z týmu francouzského mistra Grenoblu jede na jedenácté mistrovství světa a bude v tomto ohledu nejzkušenější hráčem týmu. V extralize hrál v letech 2010 až 2014 také za Kladno a Spartu. V Česku působil i útočník Teddy Da Costa z Grenoblu, který v sezoně 2016/17 nastupoval za Znojmo v mezinárodní rakouské lize EBEL.

Philippe Bozon má v kádru celkem 17 hráčů, kteří se zúčastnili pod jeho předchůdcem Davem Hendersonem loňského šampionátu v Dánsku, kde skončila Francie dvanáctá. Nebyli tam tři úplní nováčci na velké mezinárodní akci - obránce Pierre Crinon z Gapu a útočníci Cédric Di Dio Balsamo z Lyonu a Peter Valier z Bordeuaux.

Dále pak také obránce Olivier Dame-Malka z Nice a útočníci Eliot Berthon s Timothém Bozonem ze Ženevy, Charles Bertrand z Fribourgu a brankář Henri-Corentin Buysse z Amiens, který se vrací na MS po desetileté pauze.

Koučova syna Timothého Bozona draftoval v roce 2012 ve třetím kole na 64. pozice Montreal, ale startu v NHL se zatím nedočkal. Na rozdíl od svého otce, který má na kontě 144 utkání v základní části a dalších 16 duelů v play off za St. Louis.

Kariéru Timothého Bozona přibrzdila v březnu 2014 meningitida, která způsobuje onemocnění ochranných membrán pokrývajících mozek a míchu. Bez včasného zásahu lékařů může mít tato nemoc fatální následky a skončit i smrtí. Bozon strávil měsíc v nemocnici, částečně v umělém spánku. K hokeji se vrátil po pěti měsících. Do roku 2017 působil na farmách Canadiens v AHL a ECHL a pak zamířil do švýcarské ligy.

Krajánky jsou i obránce Thomas Thiry z Zugu a útočníci Valentin Claireaux ze Sport Vaasa a Anthony Rech ze Schwenningenu. Dame-Malka na Slovensku působil krátce v sezoně 2017/18 v dresu Banské Bystrice.

Francie vstoupí do šampionátu v sobotu ve 12:15 proti Dánsku a v dalších zápasech základní skupiny A bude hrát se Spojenými státy americkými, Německem, Kanadou, Slovenskem, Finskem a Velkou Británií.

Nominace hokejistů Francie na mistrovství světa v Košicích a Bratislavě (10.-26. května):
Brankáři:
Henri-Corentin Buysse (Amiens)
Florian Hardy (Angers)
Sebastian Ylönen (Anglet)
obránci:
Hugo Gallet
Jonathan Janil (oba Bordeaux)
Florian Chakiachvili (Rouen)
Pierre Crinon (Gap)
Olivier Dame-Malka (Nice)
Kévin Hecquefeuille (Mulhouse)
Antonin Manavian (Grenoble)
Thomas Thiry (Zug/Švýc.)
útočníci:
Teddy Da Costa
Damien Fleury
Guillaume Leclerc
Sacha Treille (všichni Grenoble)
Anthony Guttig
Nicolas Ritz (oba Rouen)
Eliot Berthon
Timothé Bozon (oba Ženeva/Švýc.)
Cédric Di Dio Balsamo (Lyon)
Peter Valier (Bordeaux)
Charles Bertrand (Fribourg-Gottéron /Švýc.)
Valentin Claireaux (Sport Vaasa/Fin)
Jordann Perret (Pardubice/ČR)
Anthony Rech (Schwenningen/Něm.)

Reklama

Související témata: