Hlavní obsah

Kolaps! Slováci snad museli urazit hokejového pánaboha. Zlomená armáda, naříkají média

Košice/Praha

Vypadá to, že snad něčím museli urazit hokejového pánaboha, který jim teď všechno vrací i s úroky. Slováci totiž na domácím světovém šampionátu předvádějí sympatický hokej, na který jejich fanoušci nebyli poslední roky zvyklí, jenže v závěrech zápasů přicházejí pořádně studené sprchy. Postup svěřenců kanadského kouče Craiga Ramsayho do čtvrtfinále turnaje se nyní jeví značně nepravděpodobně.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zklamaní Slováci po porážce od Německa.

Článek

V pondělí trápili Kanadu, které nastříleli dokonce pět gólů, jenže stejně jim to nestačilo ani na bod, protože rozhodující branku inkasovali necelé dvě vteřiny před koncem základní hrací doby. O dva dny později měli Slováci herně i střelecky navrch proti lídrovi skupiny A Německu, nad kterým ještě v předposlední minutě třetí třetiny vedli 2:1.

Pak ale při německé hře bez brankáře inkasovali, a aby toho nebylo málo, 27 vteřin před třetí sirénou jim hvězdný Leon Draisaitl zasadil mat. Košická Steel arena v ten moment ztichla a ani slovenští hokejisté nemohli uvěřit, že ztratili další nadějně rozehraný zápas, a tak mají po čtyřech utkáních pořád jen tři body za úvodní výhru nad Spojenými státy.

Kolaps, sportovní tragédie, zoufalství, vztek, smutek. To vše sedí k posledním dvěma utkáním slovenských hokejistů na mistrovství světa. Dvě koncovky zápasů, kde v podstatě ve dvou minutách přišli o šest bodů.

„Na tohle se mi těžko hledají slova, už nevím, co na to říct. Myslím, že jsme byli lepší, ale vidíte, znovu jsme prohráli. Ani to nebudu komentovat," ucedil útočník Tomáš Tatar, jenž se ve druhé třetině asistencemi podílel na obou slovenských gólech v přesilových hrách.

„Hrajeme výborně, ale tohle jsou věci, které se nám nemůžou stávat. Je to nezvládnutá věc a určitě nás to se*e," rozčiloval se útočník Montrealu nad dalším pokaženým závěrem v podání slovenského nároďáku.

Foto: David W Cerny, Reuters

Radost hokejistů Německa, kteří v závěru otočili zápas se Slovenskem.

Titulky slovenských médií jsou jednoznačné. „Když hokej bolí. Slováci byli po zápase jako zlomená armáda po kruté porážce," píše server sport.sk. „Bolí to, nemůžeme si dovolit dělat šílené chyby," řekl pro sme.sk slovenský trenér Craig Ramsay. „Další facka pro Slovensko: Němci otočili výsledek v závěrečných minutách," reaguje na porážku cas.sk. „Nepochopitelné! Minutu před koncem nevíme, že máme vyhodit puk?" diví se Libor Hudáček pro dennikn.sk. „Ve slovenské kabině zavládlo obrovské zklamání. Sportovní krutost a hledání slov!" přidal se server sportky.sk.

"Už ani nevím, co na to říct. Zase jsme hráli dobře a zase nemáme body. Musíme s tím něco udělat. Hrajeme dobře a dopadne to takhle," přidal se v komentářích pro aktuality.sk gólman Marek Čiliak.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovák Andrej Sekera se raduje se spoluhráči z gólu proti Německu.

„Kluci vyplivli duši, mají obrovské srdce. Po těžkém konci s Kanadou do toho proti Němcům dali všechno, hráli výborně. Ale takový je sport. Udělali jsme dvě malé chybičky a takhle to dopadlo," krčil rameny slovenský asistent trenéra Michal Handzuš.

Je nám líto diváků

„Makáme 58 minut a potom si to s prominutím pose*eme dvě minuty před koncem. Přitom jsme měli šance a měli jsme dát víc gólů. Je nám líto diváků, ale i sebe samých. Jak jsme byli na začátku turnaje na koni, tak teď jsme zklamaní," přiznal třiadvacetiletý centr Matúš Sukeľ, od nové sezony posila pražské Sparty.

Slováci tak nyní už nemají postup ve svých rukách. Ve zbývajících třech zápasech skupiny velmi pravděpodobně budou muset porazit Francii, Velkou Británii a Dánsko, a zároveň spoléhat na zaváhání některého z favoritů. „Musíme hrát pro naše fanoušky. Za všechno, jak letošní mistrovství světa vypadá a jak nás povzbuzují, si to zaslouží," zakončuje Tatar.

Postoupí Slováci do čtvrtfinále MS?
Ano
29,5 %
Ne
70,5 %
Celkem hlasovalo 5893 čtenářů.

Reklama

Související témata: