Hlavní obsah

Na Francouzův návrat do reprezentační branky dochází přesně po roce. Tenkrát v Herningu šlo o jinačí bitvu

Praha

Na den přesně po roce se Pavel Francouz vrací do reprezentační branky. Loni 17. května odchytal v Herningu čtvrtfinále MS proti USA, dnes večer bude čelit přece jen kvalitativně slabšímu soupeři. S Itálií česká reprezentace ještě v osmi dosavadních zápasech nikdy neprohrála.

Proti Italům bude chytat Pavel Francouz, dvojkou je Hrubec. Nastoupí i Milan GulašVideo: SPORT.CZ

 
Článek

Poslední vzájemný souboj na šampionátu se odehrál už před pěti lety v Minsku a tehdy národní tým postižený střevními potížemi vyhrál 2:0. Francouz si je dobře vědom, že dnes na bratislavském ledě musí české mužstvo plnit roli favorita.

„Takové zápasy jsou pro brankáře ale dost těžké, protože nemá většinou tolik práce, pak se ale stane třeba nějaká chybička a čelíte nepříjemné situaci, ale tak to prostě je," míní brankářská posila ze zámoří.

Věřím, že to bude dobrý, budu si dávat kratší střídání, říká Milan Gulaš. Vedle koho bude hrát?

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Nenechá se uchlácholit ani neuvěřitelnou gólovou impotencí Italů na tomto turnaji. Ve čtyřech utkáních v bratislavské skupině nedokázali vůbec skórovat a naposledy schytala dvouciferný debakl od Rusů.

„Pro naši záchranu budou klíčová teprve utkání s Nory a Rakušany, ale bez gólu skutečně uspět nemůžeme," říká kanadský kouč italského výběru Clayton Beddoes, jehož svěřenci na gólovou radost při elitním šampionátu čekají už dlouhých 355 minut. Poslední trefa letošního nováčka v nejvyšším patře světového hokeje se datuje k 13. květnu 2017, kdy Italové v Kolíně nad Rýnem podlehli domácímu Německu 1:4.

Ten obrat byl neuvěřitelný, tým je zdravý a sebevědomý, neskrývá spokojenost Miloš Říha.

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Osmadvacetiletý Francouz je v Bratislavě od neděle a na svém šestém mistrovství světa už vyhlíží zápasové vytížení. „Určitě není nuda trénovat, mě to baví. Každopádně už se cítím hodně dobře a jsem natěšený. Každým dnem je srovnání s časovým posunem lepší," prohlašuje Francouz, jemuž pro včerejší večerní duel s Lotyšskem připadla jen pozice náhradníka na střídačce.

O 24 hodin později už půjde do akce. Naposledy chytal zápas ještě na farmě Colorada 27. dubna, ale intenzivními tréninky, ať už během play off NHL nebo nyní v dějišti šampionátu, se snaží udržet v rytmu. „Každý gólman chce samozřejmě chytat, ale do branky se vejde jen jeden a já přijel každopádně dělat to nejlepší pro tým, co bude třeba," ujišťuje.

Ukázali jsme velkou sílu a charakter, když jsme zápas takto otočili, říká Radek Faksa

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Není vyloučeno, že ve zbývajících zápasech skupiny se Francouz s Bartošákem. „Vládneme mezi námi soulad a řekl bych, že jsme všichni, i se Šimonem Hrubcem, připraveni na každou roli. Snad to proti těm papírově slabším soupeřům zvládneme tak, že o našem postupu bude jasno už v neděli po duelu s Rakouskem," říká Francouz.

Úterní souboj s dosud neporaženými obhájci stříbra Švýcary podle něj pak může být optimálním testem před očekávaným čtvrtfinále. „Myslím si, že je to jen dobře. Člověk si proti nim zase zvykne na ten fofr, jiný level hry," tvrdí gólman, jenž klíčový zápas turnaje odchytal na dvou posledních šampionátech, ale s Rusy v Paříži i loni zažil jen smutek z vyřazení.

„Ať už bych dostal znovu prostor v brance, nebo byl tentokrát jen náhradník, tak doufám, že další český pláč už nepřijde," usměje se Francouz.

Reklama

Související témata: