Hlavní obsah

Britové v euforii! Nejlepší moment v mé kariéře, zářil Davies po senzační záchraně

Bratislava

Hokejisté Velké Británie se zmítají v ohromné euforii. V klíčovém zápase o záchranu prohrávali s Francií už 0:3 a vypadalo to, že se s elitní skupinou MS rozloučí. Jenže pak se děly v Košicích velké věci...

Foto: David W Cerny, Reuters

Britská euforie po vítězství v bitvě o záchranu v elitní skupině MS.

Článek

V rozmezí 35. a 46. minuty smazali svěřenci trenéra Petera Russella třígólový deficit, v prodloužení pak přečkali šance Francouzů, a nakonec po bekhendovém blafáku Bena Daviese v čase 62:03 dokonali senzační obrat, který jim zajistil záchranu.

„Nejlepší moment v mojí kariéře. Bylo to neskutečné. Nedokážu to vůbec pobrat. Skoro ztrácím slova," zářil štěstím autor vítězné branky, po níž vypukla v táboře Britů obrovská radost.

„Ani za stavu 0:3 jsme nepropadli panice. Věděli jsme, že to ještě můžeme pořád otočit," radoval se kouč Russell. „Jsem na všechny hráče moc pyšný. Je to obrovský moment nejen pro tenhle tým, ale i pro celý britský hokej," pokračoval Russell, jenž Brity po čtvrt století vrátil mezi elitu a teď je tam i senzačně udržel.

Naopak hluboký smutek zavládl v kabině Francie, která příští rok bude po třinácti letech v elitní kategorii MS chybět. Sestup potkal i Rakušany, v sedmé sérii nájezdů totiž klíčovou bratislavskou bitvu o udržení rozhodl italský obránce Sean Monagle. Mužstvo z Apeninského poloostrova, které mělo z předchozích šesti utkání skóre 1:45, tak dokázalo vyválčit záchranu, což se mu při předchozích pěti účastech nepovedlo.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Hokejisté Itálie slaví gól po trefě Anthonyho Bardara v utkání mistrovství světa.

„Každým zápasem jsme se tu něco přiučili a v tom nejdůležitějším jsme všechny zkušenosti prodali. Vyhrálo velké hokejové srdce," říkal 31letý kanadský rodák s italským pasem McMonagle, který v sezoně 2016/17 hrál EBEL v dresu Znojma. „Oběma týmům šlo o existenci. Celé utkání tak bylo hodně nervózní, pro nás mělo ale naprosto šílený konec," těžko hledal slova elitní rakouský útočník Michael Raffl, spoluhráč Voráčka a Gudase z Philadelphie.

Na příštím MS v Lausanne a Curychu (8.-24. května 2020) budou sestupující země nahrazeny Běloruskem a Kazachstánem. Francii a Rakousko čeká spolu s Maďarskem, Slovinskem, Koreou a Rumunskem jen šampionát divize 1A.

Reklama