Hlavní obsah

Ve čtvrtfinále jako divák? Nic s tím neudělám. Jsem tu od toho, abych makal, říká Vrána

Bratislava

Bitvu proti Němcům sledoval pouze z tribuny. Jakub Vrána se v klíčovém čtvrtfinále překvapivě nevešel do sestavy, žádné stopy rozladění však z jeho obličeje po pátečním dobrovolném tréninku nevyzařovaly. Byť je jasné, že ho verdikt trenérů vnitřně bolel. „Přijel jsem, abych udělal týmový úspěch a jsem tady od toho, abych makal. Trenér se prostě takhle rozhodl a nic s tím neudělám,“ tvrdí útočník Washingtonu.

Vrána s Chytilem zůstali při tréninku na ledě poslední.Video: SPORT.CZ

 
Článek

K reprezentaci se připojil, i když mu v NHL skončila smlouva. Od loňského vítěze Stanley Cupu, který v 82 utkáních základní části této sezony zámořské soutěže nastřádal za Capitals 47 bodů za 24 gólů a 23 asistencí, si trenéři národního mužstva před startem šampionátu dost slibovali. Na domácích Carlson Hockey Games v Brně ho nechali dohnat tréninkový deficit a do utkání nenasazovali.

V Bratislavě pak Vrána potvrdil, že góly střílet umí. Trefil se hned v úvodním zápase proti Švédům, síť rozvlnil i proti Lotyšům a Rakušanům. Na mistrovství začal ve druhé lajně a v základní skupině odehrál všechny duely. Jenže pro čtvrtfinále mu připadla role čtrnáctého útočníka. „Dlouho jsme se o Kubovi bavili, Je to brejkový hráč, lehký, technický, a to by nám na Němce nesedělo. Takže jsme se rozhodli takhle, na Kanadu ale budeme sestavu skládat znovu," vysvětloval po postupu do semifinále kouč Miloš Říha.

Hokejové MS 2024 bude v ČR. Skvělá zpráva, snad budu ve formě, abych mohl reprezentovat, těší se Radko Gudas

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Jestli se Vrána objeví v některé z formací proti výběru Kanady, je zatím s otazníkem. Třiadvacetiletý křídelník však bere celou věc s nadhledem. "Budu neustále pracovat, kdybych dostal šanci, abych byl připravený," říká.

Po pátečním tréninku ještě nějakou dobu setrval na ledě a cvičil střelbu. Puky přitom sázel pod horní tyč. „Hráč se i při tréninku dostává do situací, které potom zažije v zápase. Umí pak zachovat klidnou hlavu a ruce mu jdou samy. V zápase už je to potom automatické," vykládá křídelník, jenž cítí, že má s týmem k cennému kovu z MS velmi blízko.

Čeští hokejisté si dali fotbálek. Jak jim to šlo? A co mají v plánu na volné odpoledne?

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

„Máme před sebou dva důležité zápasy. Je potřeba se neuspokojit, jít se sklopenou hlavou dopředu. Snažit se vrátit domů se zlatou medailí," burcuje Vrána. Jeho snem přitom zůstává rozhodnout jeden z velkých zápasů na šampionátu. „Proto jsem pořád připravený, proto trénuju střely sám navíc," hlásí s úsměvem před semifinále s Kanaďany, v němž očekává další lopotu.

„Mají velice zkušený tým, který ví, jak se zachovat v důležitých situacích. Stejně to nakonec dopadne podle toho, kdo bude víc makat, vyhrávat víc osobních soubojů a kdo promění šance. Když na kanadské hráče vytvoříte trochu větší tlak a budou třeba prohrávat, mohou znervóznět a dělat chyby," připomíná letňanský odchovanec.

Postoupí čeští hokejisté přes Kanadu do finále mistrovství světa?
Ano.
81,1 %
Ne.
18,9 %
Celkem hlasovalo 10433 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2019

  • Čtvrtfinále

  • 23.05.19      16 : 15 Košice
    Kanada Kanada Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
    po prodloužení
  • 23.05.19      20 : 15 Bratislava
    Česká republika ČR Německo Německo
    5 : 1
  • 23.05.19      16 : 15 Bratislava
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 23.05.19      20 : 15 Košice
    Finsko Finsko Švédsko Švédsko
    5 : 4
    po prodloužení
  • Semifinále

  • 25.05.19      19 : 15 Bratislava
    Kanada Kanada Česká republika ČR
    5 : 1
  • 25.05.19      15 : 15 Bratislava
    Ruská federace Rusko Finsko Finsko
    0 : 1
  • Finále

  • 26.05.19      20 : 15 Bratislava
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    1 : 3
  • 26.05.19      15 : 45 Bratislava O 3. místo
    Česká republika ČR Ruská federace Rusko
    2 : 3
    po samostatných nájezdech