Hlavní obsah

Gólman Fleury prodloužil své působení v Golden Knights

Brankář Marc-André Fleury bude chytat za Vegas Golden Knights minimálně do roku 2022. Týmová jednička dnes podepsala s vedením klubu, který se hned ve své první sezóně v NHL dostal až do finále Stanley Cupu, nový tříletý kontrakt na 21 milionů dolarů (cca 470 miliónů korun). Platit začne po nadcházející sezóně, kdy prvnímu hokejistovi draftu 2003 vyprší současná čtyřletá smlouva.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Marc-Andre Fleury na snímku z května.

Článek

Třiatřicetiletý gólman, jenž loni změnil poprvé v lize dres při rozšiřovacím draftu po dlouholetém působení v Pittsburghu, s nímž třikrát vyhrál Stanleyův pohár, si finančně polepší. Zatímco současná smlouva mu zajišťuje příjem 5,75 miliónů na sezónu, nově dosáhne jeho plat průměrné výše sedmi miliónů dolarů. Díky prodloužení spolupráce se příští léto nestane nechráněným volným hráčem.

"Jsem z toho nadšený. Moje rodina i já Vegas milujeme. Je velké požehnání, že tady mohu hrát dalších pár let," uvedl Fleury, olympijský vítěz z roku 2010.

Hvězdný gólman měl lví podíl na skvělé premiérové sezóně, kterou Golden Knights navzdory předsezonním odhadům prožili. Ve 46 zápasech základní části pustil v průměru 2,24 gólu na zápas a úspěšnost zákroků měl 92,7 procenta, což byla v obou směrech jeho nejlepší statistická čísla v kariéře. Čtyřikrát vychytal nulu.

Před polovinou března se stal navíc třináctým gólmanem historie, který vychytal 400 výher. Z aktivních gólmanů jich mají na kontě více jen Roberto Luongo (Florida) a Henrik Lundqvist (New York Rangers).

Výtečně si pak vedl i při úspěšném tažení až do finále Stanleyova poháru, v němž ale vyhrál Washington 4:1 na zápasy. Fleury během 20 vystoupení v play off vykázal zcela totožné statistiky - včetně čtyř uhájených čistých kont - jako v základní části.

Reklama

Související témata: