Hlavní obsah

Stanley Cup? Oslavy byly neskutečné, ale moc jsem se nevyspal, vzpomíná český bek

Praha

V NHL prožil turbulentní sezónu. Začal na farmě v Lavalu, poté si vydobyl místo v prvním týmu Montrealu, který však Jakuba Jeřábka v únoru vyměnil do Washingtonu. S Capitals nakonec dosáhl na hokejový grál, i když finálové bitvy o Stanleyův pohár sledoval sedmadvacetiletý bek pouze z hlediště. A před příští sezónou ho čeká další stěhování. Jeho novým působištěm bude Edmonton, se kterým uzavřel jako nechráněný volný hráč roční smlouvu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Jakub Jeřábek na srazu hokejové reprezentace v Plzni.

Článek

Hodně mrzí, že se vaše jméno vzhledem k malému počtu odehraných zápasů a absenci ve finále na slavné trofeji neobjeví?

Mě ani tak neštve, že nebudu na poháru napsaný, ale že jsem za Washington neodehrál víc utkání. V základní části jich mám jedenáct, v play off jsem byl bohužel u prvních dvou zápasů v Columbusu, které nám nevyšly a smolně je prohráli v prodloužení. Celý tým se pak chytil a hrál naprosto fantasticky. Nebyl tedy důvod do sestavy zasahovat, takže jsem už nenastoupil.

Oslavy Stanley Cupu jste však s celým týmem naplno absolvoval. Jaké byly?

Neskutečné. Po týdnu jsem byl v uvozovkách rád, že jsem odjel, protože se to už nedalo. Člověk se pořádně nevyspal, připadalo mi, že to musíme oslavit úplně s každým člověkem, který ve Washingtonu žije. (smích)

V Capitals jste rozšířil českou kolonii, hodně času jste trávil s Michalem Kempným a Jakubem Vránou?

Dost, bydleli jsme i ve stejném domě. Nahoře byla super terasa, kde jsme dvakrát nebo třikrát grilovali. Bylo to moc fajn.

Trejdu z Montrealu do Washingtonu jste tedy nelitoval.

Chvíli to pro mě bylo nové, sžíval jsem se s tím. Ale postupem času jsem výměnu bral. Věděl jsem, jaká je moje role a kolik dostanu prostoru na ledě. Říkal jsem si, že nebude tak špatné, když mě chce tým, který má ambice vyhrát Stanley Cup.

Který spoluhráč v Capitals na vás udělal největší dojem?

Jevgenij Kuzněcov, který je jedním z nejlepších hokejistů v NHL a taky skvělý kluk v kabině.

Ročník jste zakončil ziskem Stanley Cupu, jenže začátky v zámoří pro vás nebyly snadné. Upsal jste se Montrealu, který vás na konci září poslal na farmu do Lavalu.

Nejtěžší bylo nebýt uražený. Moc se mnou nekomunikovali, což ale v Canadiens takhle chodí. Bavil jsem se o tom i s Tomášem Plekancem, když jsme spolu zašli na večeři. Říkal mi, ať vydržím. Sezóna byla od začátku dost divoká, ale bavil jsem se s řadou lidí o tom, že nevím, jestli může hráč ve své první sezóně v NHL zažít ještě něco víc. Byla to pro mě strašně dobrá hokejová i životní zkušenost.

Když jste hrál v Lavalu, nehonily se vám hlavou myšlenky, že všeho necháte a vrátíte se do Ruska, kde jste si loni v Podolsku získal respekt a vybudoval renomé?

Kvůli něčemu jsem do zámoří přišel a nechtěl jsem hned všechno vzdávat. Telefonátů z Ruska jsem měl dost, ale já všem říkal to samé. Hodně mě podporovala i přítelkyně, která tam byla celou dobu se mnou.

Na farmě v Lavalu jste nastoupil k 17 zápasům a na první zápas v NHL čekal téměř až do konce listopadu. Debut za Canadiens však pro vás málem skončil pohádkově.

Hráli jsme v Nashvillu a já strávil na ledě překvapivě dost minut. Byl jsem i u toho, když jsme v závěru vyrovnali na 2:2. V prodloužení jsme jeli dva na jednoho s Charlesem Hudonem. Střílel jsem z první, ale bohužel trefil hůl Pekky Rinneho. Zápas byl pro mě ale velký zážitek, přitom já spal jenom tři hodiny. S Lavalem jsme dohráli ve Winnipegu a s kluky pak seděli na večeři. Najednou mi volali, že se mám další den hlásit v Nashvillu. Takže ve čtyři hodiny ráno jsem byl už v letadle a odpoledne před zápasem ani nešel spát, jak jsem byl nervózní.

Dres Habs jste oblékl v pětadvaceti zápasech, ale premiérový gól v NHL dal až v lednu proti Bostonu. Schoval jste si na památku puk?

Ano, mám ho. Gól byl šťastný, v první chvíli jsem nevěděl, jestli puk netečoval náš útočník. Do brány si ho ale srazil hokejkou soupeřův obránce Chára, takže ho připsali mně.

O tomhle městu se traduje, že je to Mekka hokeje. Máte podobnou zkušenost?

Člověk se musí tamnímu hokejovému životu naučit. Rozdíl je v zájmu médií. Kolikrát o hokeji opravdu slyšíte a vidíte ho v televizi čtyřiadvacet hodin denně. Lidi vás na ulici poznávají. Já jsem třeba typ, který když vyjde ze zimáku, chce mít klid a od hokeje vypnout. Když jsme tam pak hráli s Washingtonem a vyšli s kluky ven, lidi za námi běželi. S přítelkyní nám ani tolik nevadila velká zima. Naopak jsme byli rádi, že jsme jednu po letech zažili.

Pronikl jste do francouzštiny, která v Montrealu hodně frčí?

Vůbec, umím jenom pár slov. Moje partnerka je na tom líp, učila se ji a rozumí hodně. A pokud jde o angličtinu, tak v obchodě nebo restauraci to bylo v pohodě. Spíš jsem zkraje neznal některé hokejové výrazy. Ale když vám slova pořád opakují, tak se je pak naučíte.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.