Hlavní obsah

Legendární Yzerman před novou sezónou NHL skončil jako generální manažer Tampy

Praha/Tampa Bay

Steve Yzerman krátce před zahájením tréninkového kempu na novou sezonu NHL odstoupil po osmi letech z pozice generálního manažera hokejistů Tampy Bay. Bývalého vynikajícího útočníka nahradí jeho dlouholetý asistent Julien BriseBois.

Foto: Profimedia.cz

Steve Yzerman po osmi letech v Tampě končí

Článek

Člen Síně slávy Yzerman byl generálním manažerem Lightning od května roku 2010. Během těchto osmi sezon postoupili hokejisté Tampy Bay pětkrát do play off, z toho čtyřikrát do finále Východní konference, naposledy letos na jaře. V roce 2015 hráli finále Stanley Cupu, v němž podlehli 2:4 na zápasy Chicagu. Krátce nato byl Yzerman vyhlášen nejlepším generálním manažerem roku.

Mezi nejvýznamnější Yzermanovy tahy během osmiletého působení patří výměna klubové legendy Martina St. Louise do New York Rangers v roce 2014, nová osmiletá smlouva pro kapitána Stevena Stamkose v roce 2016, letošní zisk kapitána NY Rangers Ryana McDonagha a červencový podpis osmiletého kontraktu s Nikitou Kučerovem.

Vzhledem k tomu, že má třiapadesátiletý Yzerman v Tampě ještě na rok smlouvu, očekává se, že se v klubu přesune do poradní role.

Během aktivní kariéry strávil Yzerman 22 sezon v Detroitu, s nímž coby kapitán vyhrál v letech 1997, 1998 a 2002 Stanley Cup. V kanadském dresu triumfoval na olympijském turnaji v Salt Lake City v roce 2002, už jako funkcionář si v roli generálního manažera Kanady připsal také zlaté medaile z OH ve Vancouveru 2010 a Soči 2014.

Reklama

Související témata: