Hlavní obsah

Skvělý život v Dallasu. Faksa plní roli obranáře a do týmu uvádí nového parťáka Poláka

Toronto

Patří zatím do spodní poloviny tabulky Západní konference NHL. Sezóna je však teprve na začátku a hokejisté Dallas Stars v poslední době pravidelně bodují. V posledním zápase zvítězili 2:1 na ledě Toronta a ve třetím útoku se mohli spolehnout na Radka Faksu. Český útočník se prezentoval neuvěřitelnou úspěšností 86 procent při vhazování. „Ze začátku sezóny jsme se hodně hledali. Pomohl nám zápas v Montrealu, který jsme vyhráli 4:1. Také těžký duel v Torontu jsme dokázali dovést k vítězství,“ pochvaluje si centr.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Radek Faksa z Dallas Stars (nahoře) gratuluje ke gólu spoluhráči Devinu Shorovi.

Článek

Hrajete ve třetím útoku. Vašim úkolem v Torontu bylo spíš bránit než útočit. Hlavně pak vyhrávat vhazování v obranném pásmu. Je to vaše stálá role v mužstvu?

Trenér Jim Montgomery se snaží nás stavět proti nejsilnějším útokům. Hraji poctivě vzadu, ale jsem také útočník. Při poctivé obranné hře se naskytne příležitost i zaútočit.

V sezoně máte dvě branky a dvě asistence. Jste spokojený?

V každém utkání bylo něco dobrého. Nemohu si v Dallasu na nic stěžovat. Je zde skvělý život a také dobré místo i po hokejové stránce.

Ale přece jen je hokejový rozdíl mezi Kanadou a Spojenými státy...

Trošku ano, obzvláště Montreal a Toronto jsou hokejovými pojmy. Tady dýchá historie.

Letos do Dallasu přišel obránce Roman Polák. Oba pocházíte ze severní Moravy, bydlíte během zájezdu v jednom pokoji?

Již jsme se znali dávno před jeho příchodem. Přes léto trénujeme spolu, ještě s Ondrou Palátem a dalšími hráči se připravujeme na sezonu. Na pokoji s Romanem nejsme, každý zvlášť. Někdy spolu jdeme na večeři, ale většinou se jde ve větší skupině. Pro tým je to lepší.

Jak vzpomínáte na začátky v NHL?

Jsem zde čtvrtým rokem a teď již patřím mezi zkušenější hráče. Už také vím, co mohu očekávat. Začátky byly těžké, ale každý rok jsem měl v týmu někoho, kdo mi pomohl. Prvním rokem Aleš Hemský, u kterého jsem bydlel.

Reklama

Související témata: