Hlavní obsah

Viděla NHL zákrok roku? Brankář předvedl neuvěřitelný manévr

Praha

Čtrnáctizápasový výpadek způsobený zlomeninou v chodidle na něm nebyl vůbec znát. Naopak. Ruský brankář Andrej Vasilevskij předvedl v nočním zápase NHL bravurní manévr, díky němuž ho americká média okamžitě zařadila mezi kandidáty na zákrok roku.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Andrej Vasilevskij (88) z Tampy Bay neuvěřitelným způsobem vyškrábl betonem jistý gól.

Článek

Už se zdálo, že gólman Tampy Bay podruhé v zápase s Torontem inkasuje. Puk po bekhendové střele Patricka Marleaua poskakoval do sítě. Vasilevskij byl už takřka překonaný. Na poslední chvíli ale pravým betonem kotouč nečekaně vyškrábl, ačkoliv se koukal úplně jiným směrem.

„Wow! Neuvěřitelný zákrok. Marleauovi ukradl jistý gól," rozplývali se zámořští komentátoři.

Vasilevskij byl za svůj výkon oceněn první hvězdou duelu, když celkově pokryl 48 střel, čímž vyrovnal klubový rekord v počtu zásahů v zápase. „Nepřekvapilo mě, že se vrátil v takové formě. Pro svůj návrat udělal strašně moc a dnes večer ukázal, že je na NHL připraven," uvedl spoluhráč Ryan Callahan. „Byl to náš nejlepší hráč," přitakal kouč Jon Cooper.

Obdiv si rodák z Ťumeně vysloužil i od největší hvězdy Toronta Austona Matthewse. „Chytal neuvěřitelně. Svými zákroky jim vyhrál zápas."

Vasilevskij, který kvůli zlomenině v chodidle vynechal čtrnáct duelů, řešil při zápase úplně jinou starost. „Já jsem se hlavně snažil první a druhou třetinu přežít," konstatovala jednička Blesků.

Není to poprvé, kdy čtyřiadvacetiletý brankář předvedl nečekaný zákrok. V únoru letošního roku se jeho zákroku, kdy lapačkou chytá puk za zády, začalo říkat „rubber glove" v překladu gumová rukavice.

Reklama

Související témata: