Hlavní obsah

NHL se učí nové jméno. Dvacetiletý gólman byl po svém debutu vyhlášen hvězdou zápasu

Philadelphia Flyers se v NHL potýká s nebývalou krizí. Ve východní konferenci se pohybuje na chvostu tabulky, na lavičce vedl tým poprvé Scott Gordon v pozici zaskakujícího kouče. A do akce se dostal už šestý gólman. Debutující Carter Hart se ve dvaceti letech stal nejmladším brankářem, který v historii Flyers dokázal vyhrát zápas. S týmem předtím stihl jediný trénink, proti hokejistům Detroitu pak pochytal 20 z 22 střel a po výhře 3:2 byl vyhlášen první hvězdou utkání.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Carter Hart zasahuje v utkání s Detroitem.

Článek
Fotogalerie

„Soustředil jsem se jen na to, co sám mohu ovlivnit," pokračoval gólman, který si na dospělý hokej teprve zvyká. V tom mládežnickém však skutečně vynikal. S kanadskou dvacítkou Hart vyhrál nejprve stříbro, o rok později zlato.

V juniorské WHL měl suverénně nejlepší statistiky. Jako jednička Everettu zakončil sezonu s procentuální úspěšností 94,7 %. Druhý nejlepší Dustin Wolf měl o téměř dvě procenta horší bilanci.

Hart tak byl podle očekávání vyhlášen nejlepším brankářem soutěže, povedlo se mu to už potřetí za sebou. Podruhé byl navíc oceněn jako nejlepší gólman napříč kanadskými juniorskými ligami. V tomto ročníku se tak přesunul do AHL.

Ve farmářské soutěži zatím příliš nevyčnívá, jeho statistiky jsou spíše průměrné. Při současné krizi v brankovišti Letců se však jeho první start v NHL uspíšil. Letcům se vůbec poprvé v klubové historii protočilo v brankovišti šest gólmanů během prvních 35 zápasů.

Český gólman u porodu

Michal Neuvirth v tomto ročníku opět řeší zdravotní problémy, kromě toho byl v poslední dnech zaměstnán narozením syna Marka. Zranění v dolní polovině těla momentálně sužuje i Briana Elliota, předpokládanou jedničku Flyers. A podobně je na tom i Anthony Stolarz, který měl být v klubové hierarchii trojkou za Elliotem a Neuvirthem.

Čtvrtý Alex Lyon byl po nepřesvědčivých výkonech odeslán zpět na farmu. A Calvin Pickard, který po dobu Neuvirthovy absence měl být dvojkou, se skrz waivers list přemístil do Arizony.

Zemětřesení však u týmu Letců neprobíhá jen na úrovni gólmanů. Na přelomu listopadu a prosince se řešil post generálního manažera, kde legendárního gólmana Rona Hextalla nahradil Chuck Fletcher. Následně byl odvolán kouč Dave Hakstol, jeho pozice se dočasně ujal Scott Gordon, dosavadní trenér farmářského Lehigh Valley. Odkud Harta dobře zná.

A talentovaného brankáře vyzdvihl i po náročném střetnutí. Hart na sebe upozornil hlavně ke konci první třetiny, kdy chytil střelu z kruhu od Dylana Larkina. „Byl to kritický zákrok, který udržel stav 0:0. A i pro něho to bylo velmi důležité," pochválil svého svěřence Gordon.

Reklama