Hlavní obsah

Stanley Cup ve Frýdku-Místku? Nebo v Jihlavě a Kladně? V NHL se po 15 letech zadělává na finálový remake

New York/Praha

Z tehdejších finálových hrdinů už v NHL nikdo nehraje, jeden dokonce ani není mezi živými... V roce 2004 se o Stanley Cup válčilo až do sedmého zápasu rozhodující série. Do play off je sice ještě spousta času a složení finálové dvojice této sezony je spíš věštěním z křišťálové koule, ale přece jen: po 15 letech se nenápadně zadělává na remake. Konferenčním tabulkám totiž vládnou stejní aktéři: na Východě Tampa Bay, na Západě Calgary.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Andrej Vasilevskij (88) z Tampy Bay neuvěřitelným způsobem vyškrábl betonem jistý gól.

Článek

V sestavách konferenčních lídrů naštěstí nechybějí čeští zástupci. Na straně týmu z Floridy hokejista z beskydského podhůří Ondřej Palát. „Radko Gudas se mi pořád smál, že jsem z Polska. Je to kousek, ale já jsem hrdý, že jsem z Frýdku-Místku!" culí se při vzpomínce hokejista. V dresu mužstva z Alberty pak jihlavský rodák, jenž chytal extraligu za Mladou Boleslav David Rittich a také Michael Frolík, jenž už v roce 2013 dovezl Stanley Cup do Kladna po triumfu s Chicagem.

Jaká je tedy šance, že se v některém z těchto měst nejslavnější hokejová trofej planety letos objeví?

Fanoušci Lightning patrně dodnes vzpomínají na dosud jediný Stanley Cup v klubové historii, vznětlivého kouče Johna Tortorellu na lavičce a plejádu skvělých útočníků: Brada Richardse, Martina St. Louise, Vincenta Lecavaliera, kapitána Davea Andreychuka i ukrajinského hrdinu sedmého finále s Calgary Ruslana Fedotěnka.

Tortorella v nejdůležitějších pasážích play off posílal na led obránce Pavla Kubinu, kterému triumf stále připomíná vytetovaná trofej nad kotníkem. Tampa někdejšímu říznému bekovi přirostla natolik k srdci, že na Floridě zakotvil i po konci kariéry a věnuje se zde byznysu s auty. A nedaleko od něj bydlí i Stanislav Neckář, který v pro Lightning tak slavném play off nastoupil ve dvou zápasech.

Foto: Marek Burkert, Právo

Pavel Kubina auta zbožňuje.

„Nikdo nám nevěřil, ještě v roce 2000 jsme byli jedním z nejslabších mančaftů v NHL, ale vytvořili jsme super partu. Byli jsme, nechci říkat rodina jako Jarda Jágr, ale skupina kamarádů, co by za sebe snad dala život," prohlásil v rozhovoru pro Sport.cz Kubina.

Kdyby někdejší generální manažer Lightning Jay Feaster ukázal trochu víc taktu vůči Václavu Prospalovi, jenž byl v ročníku 2002–03 nejproduktivnějším hráčem Tampy, mohl mít nejspíš i on ve své sbírce Stanley Cup. Jenže právě před sezonou, v níž šli Lightning za pohárem, kývl Prospal zklamaný z manažerova přístupu na nabídku Anaheimu....

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Prospal (vpravo) na střídačce české reprezentace během utkání se Švédskem.

Pro Calgary je finálová série z roku 2004 dosud velkým traumatem. Fanoušci Flames byli po patnácti letech od triumfu v roce 1989 připraveni na mohutné oslavy. Calgary nad Lightning vedlo 3:2 na zápasy, k šestému duelu nastupovalo doma. Jenže na začátku druhého prodloužení šokoval publikum v Saddledomu hbitý mrňous St. Louis.

Sedmý zápas na cizím ledě už tým kolem Jaromea Iginly ukořistit nedokázal, gólman Miikka Kiprusoff pustil dvě Fedotěnkovy rány a Conroyův gól jen korigoval výsledek. Hlavu klopil smutně nejen kouč kouč Darryl Sutter, ale třeba i obránce Steve Montador. Zpráva o jeho smrti v pouhých 35 letech navíc jen čtyři dny před narozením syna, šokovala před čtyřmi lety zámořskou hokejovou scénu.

V Calgary letos proběhnou oslavy 30. výročí jediného Stanley Cupu v dějinách klubu. Tehdejší šampioni v září 1989 dorazili i ke dvěma zápasům do Prahy. V sestavě nejen se Sergejem Makarovem a Jiřím Hrdinou, ale i mladíky Joe Nieuwendykem a Theorenem Fleurym.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Hrdina v utkání s výběrem ruského hokeje pod hlavičkou Gazpromu.

Současní Flames dávají svým příznivcům naději, že by se něco podobného mohlo v jubilejní sezoně opakovat. Hrají totiž nejlepší hokej za poslední dekádu. Od výluky v sezoně 2004-05 přitom vyhrálo Calgary jedinou sérii play off - v roce 2015. Tehdy byl nejproduktivnějším hráčem týmu Jiří Hudler, který, ač se to dnes zdá skoro neuvěřitelné, cepoval nadané mladíky Johnnyho Gaudreaua a Seana Monahana.

Hudler zakončil životní sezonu ziskem prestižní Lady Byng Trophy i proslulým ponožkovým výstupem při vyhlášení cen NHL v Las Vegas. Zatímco výkonnost ‚zlobivého dítěte' českého hokeje ale nabrala výrazně sestupnou tendenci, u jeho chráněnců to bylo přesně naopak.

„Johnny a Mony... Nad tím, co vyvádějí při tréninku i v zápasech, občas nestačím žasnout," hodnotí kouzelnické kousky dvou spoluhráčů z top 10 bodování NHL gólman David Rittich.

Sám ale také nečekaně štědře k výsledkům Flames přispívá. Naposledy proti Blackhawks vychytal patnáctou výhru v sezoně a v klíčových statistikách patří mezi nejlepší gólmany soutěže. Úspěšnost zákroků má 92,1 procenta a průměr obdržených branek 2,40.

Foto: Bill Streicher, Reuters

Brankář David Rittich při zákroku v utkání s Philadelphií.

„Nechci, aby to znělo jako vychloubání, ale jsme teď vážně dobří,“ tvrdí Gaudreau.

To samé ale o sobě mohou říct v Tampě. Lightning v základní hrací době neprohráli od 27. listopadu až do sobotního duelu se San Jose.

Produktivitě NHL vládne ruský moloděc Nikita Kučerov, rozjel se kanonýr Steven Stamkos, obraně šéfuje statný Victor Hedman. Lightning jsou tým bez viditelných slabin.

„Naše mužstvo má úplně všechno a můžeme vyhrát. Doufejme, že brzy se o nás bude mluvit jako o vítězích Stanley Cupu,“ přeje si Kučerov.

Stejně odhodlaných bude v play off dalších 15 týmů. Finálová dvojice Tampa - Calgary ale v tuto chvíli určitě nevypadá jako irelevantní tip.

Jaké složení finálové dvojice Stanley Cupu z uplynulých 15 let je podle vás letos nejpravděpodobnější?
Tampa Bay - Calgary
34,5 %
Carolina - Edmonton
1,7 %
Anaheim - Ottawa
1,4 %
Philadelphia - Chicago
1,1 %
Boston - Vancouver
14,3 %
New Jersey - Los Angeles
1,2 %
Boston - Chicago
2,9 %
NY Rangers - Los Angeles
1,1 %
Tampa - Chicago
2,1 %
Pittsburgh - San Jose
25,8 %
Pittsburgh - Nashville
5,7 %
Washington - Vegas
8,2 %
Celkem hlasovalo 1294 čtenářů.

Reklama

Související témata: