Hlavní obsah

Jeden Pasta vládne všem... Jak by po půlce základní části vypadaly české ceny NHL?

New York/Praha

Polovina základní části NHL utekla svižným tempem a za chvíli je tu tradiční přehlídka nejlepších hráčů sezóny: All Star Game. Po třech letech došlo i na pozvánku pro českého hokejistu. Bostonský útočník David Pastrňák se vyšplhal mezi zářivé hvězdy soutěže.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Útočník Bostonu David Pastrňák je českou kometou v NHL.

Článek

Kdybychom měli vybírat ceny NHL pouze z českých hráčů, ta nejprestižnější by bez nejmenších pochyb patřila právě 22leté kometě z Havířova. Ale co ty další? Kdo by si je zasloužil?

Hart Trophy - nejužitečnější hráč: David Pastrňák (Boston)Nejproduktivnější Čech i nejlepší střelec. Sezonu má rozjetou na 95 bodů a 45 gólů. Za prvních 300 utkání, která dosud v NHL odehrál, má dokonce srovnatelná čísla s Jaromírem Jágrem. V elitním bostonském útoku není tím, kdo čeká, co pro něj vymyslí Marchand s Bergeronem, ale dokáže sám tvořit, nebo se individuálně prosadit drzým únikem, vylepšil si střelu. Cítí zodpovědnost za celý tým. ‚Pasta' dorůstá ve světového hráče.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

David Pastrňák (vpředu) oslavuje se svými spoluhráči svůj vítězný gól v zápase proti Torontu.

Vezina Trophy - nejlepší brankář: David Rittich (Calgary)V Kanadě měl zabojovat o post dvojky, místo toho z místa jedničky Flames nečekaně vyšoupnul konkurenta Smithe. Po pondělku patřil do top 10 v nejsledovanějších statistikách: počtu výher (17), procentuální úspěšnosti zákroků (92,0) i průměru inkasovaných gólů (2,45). V brance chytá velmi úsporně, neukvapuje se. To ale neznamená, že občas nepředvede parádu zralou do sestřihů toho nejlepšího.

Foto: Matt Marton, ČTK/AP

Gólman Calgary Flames David Rittich (33) se překonával a i jeho zásluhou Plameny slaví výhru na ledě Chicaga Blackhawks.

Norris Trophy - nejlepší obránce: Michal Kempný (Washington)Loni touto dobou se skoro loučil se zámořím. Z Chicaga, kde příliš nehrál ho vysvobodil trejd do Washingtonu. Získal důvěru, místo vedle vynikajícího beka Carlsona a nakonec i Stanley Cup, kterým se v létě chlubil v Brně a v Hodoníně. Od Capitals dostal čtyřletou smlouvu na 10 milionů dolarů a ‚klid na práci'. Osmadvacetiletý zadák ji zvládá skvěle, v průměru je na ledě skoro dvacet minut na zápas a k tomu už nastřílel gólů jako za dvě předchozí sezony dohromady. S 25 kladnými body navíc patří mezi nejlepší pětku ve statistice plus-minus.

Foto: Tim Fuller, Reuters

Hokejisté Washingtonu slaví na ledě Detroitu vítězný gól českého obránce Michala Kempného. Oslavovat spěchají Alex Ovečkin (8), Matt Niskanen (2), Jevgenij Kuzněcov (92) a Tom Wilson (43).

Calder Trophy - nejlepší nováček: Filip Chytil (NY Rangers)Pořád bojuje o své místo, ale slavný klub z Manhattanu věří, že právě v devatenáctiletém klukovi z Kroměříže se skrývá zářivá budoucnost. Sám sice říká, že se pořád učí, ale když dostal šanci v elitní lajně, dával góly v pěti zápasech po sobě. Nikdo jiný z českých nováčků nedostal takový prostor. Možná snad v médiích...

Foto: Brad Penner, Reuters

Útočník NY Rangers Filip Chytil v utkání proti NY Islanders.

Selke Trophy - nejlépe bránící útočník: Tomáš Hertl (San Jose)Tady je silná konkurence. Roli obranáře ve svých klubech výborně zvládají Ondřej Palát z Tampy, Radek Faksa z Dallasu, Michael Frolík z Calgary i Pavel Zacha z New Jersey. Volba redakce ale padla na patrně nejuniverzálnějšího Čecha v NHL. Statný mladík ze San Jose může hrát v oslabení i v přesilovce, dokáže vyhrávat buly a významně podpořit ofenzívu. Když to nejde jinak, soupeře prostě převálcuje. Jeho maximem bylo dosud 46 bodů, ale nyní je na 38 a do konce základní části mu chybí ještě pětatřicet zápasů. Tak jen ať zůstane zdravý.

Foto: Stacy Bengs, ČTK/AP

Tomáš Hertl (48) ze San Jose a Nino Niederreiter z Minnesoty.

Masterton Trophy - oddanost hokeji: Martin Hanzal (Dallas)Dlouhodobé problémy se zády ho znovu dostaly na operační stůl, několikaměsíční martyrium rehabilitací ale překonal a vrátil se do sestavy týmu z Texasu. Comeback se neobešel bez problémů, dvoumetrový centr zvládl sedm utkání a od Vánoc je zase na marodce. Že se ale v jednatřiceti letech s NHL ještě nehodlá loučit, o tom už předložil dost důkazů.

Foto: Sport.cz

Martin Hanzal (10) z Dallasu střílí gól v zápase proti Detroitu.

Reklama