Hlavní obsah

Calgary poctí svou ikonu, jejímuž návratu do klubu zabránila sázka na Jágra

Calgary/Praha

Dostane se mu pocty, kterou hokejové Calgary předtím složilo jen dvěma hráčům. Vedení Flames ještě tuto sezonu vyřadí z používání číslo 12 jako poděkování svému někdejšímu kapitánovi Jaromeu Iginlovi, který právě toto numero nosil na svých zádech.

Foto: Profimedia.cz

Jarome Iginla v dresu Calgary.

Článek

Slavnostní ceremoniál se uskuteční 2. března, kdy Calgary na svém ledě přivítá Minnesotu. Před Iginlou klub vyřadil z používání i třicítku gólmana Mikea Vernona a devítku útočníka Lannyho McDonalda. V rámci programu „Navždy Plamenem" byla oceněna i čísla 2 obránce Ala MacInnise a 25 útočníka Joea Nieuwendyka.

„Je to obrovská pocta. Jsem nadšený, zároveň tomu ale pořád trochu nevěřím. Jsem extrémně vděčný majitelům Flames a celé organizaci za toto vyznamenání pro mě a mou rodinu," prohlásil jednačtyřicetiletý Iginla, rodák z Edmontonu, jenž má po otci nigerijské kořeny.

„Těším se na to, ale nevím, jak zvládnu své emoce. Bude skvělé sdílet tento zážitek s rodinou. Mít ji na ceremoniálu po boku přátel, bývalých hráčů a samozřejmé fanoušků, z toho udělá opravdu speciální den," přiznal Iginla, který strávil v Calgary šestnáct sezon (od roku 1996 do 2013) a je historickým lídrem klubu s 525 góly, 1095 kanadskými body i 1219 odehranými zápasy.

Na jaře roku 2013 se Iginla stěhoval z Calgary do Pittsburghu, následně nastupoval i za Boston, Colorado a Los Angeles. Před sezonou 2017/18 Flames intenzivně zvažovali, jestli dvojnásobného olympijského vítěze nepřivést do klubu zpátky, aby se kruh uzavřel a ukončil v něm kariéru. Místo pro Iginlu se ale nakonec rozhodli pro angažování Jaromíra Jágra.

Iginla, který v roce 2002 získal Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování a dvakrát vyhrál i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, nakonec v minulém ročníku NHL už nehrál a loni v létě pak ukončil hráčskou kariéru.

Reklama

Související témata: