Hlavní obsah

Tampa Bay - Columbus 3:4Stav série 0:1Boje o Stanley Cup začaly senzační porážkou suveréna NHL. Hertl se trefil, bodovali i další Češi

New York/Praha

V hokejové NHL začaly boje o Stanley Cup a hned na úvod se zrodilo překvapení, když suverén základní části Tampa Bay prohrála s Columbusem 3:4, přestože měla už tříbrankový náskok. Asistenci si v dresu poražených připsal Jan Rutta. Tomáš Hertl gólem do prázdné brány pečetil výhru San Jose nad Vegas 5:2, na vítězství se podílel i jednou asistencí. Bod za přihrávku zaznamenal také Dominik Simon, jehož Pittsburgh podlehl v prodloužení New Yorku Islanders 3:4.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Zklamaný kapitán Tampy Bay Lightning Steven Stamkos (91) před slavícími hráči Columbusu po úvodním duelu play off.

Článek

Tampa v základní části všechny válcovala brutální ofenzivní silou a v podobném duchu vlétla i do úvodního duelu vyřazovacích bojů, když za necelých osmnáct minut vedla nad Columbusem už 3:0. Na třetí trefě domácích se podílel obránce Jan Rutta. Poslal puk na střelu Michailu Sergačjovovi, jehož ránu tečoval do brány Yanni Gourde.

Hosté přežili další útočné choutky soupeře především díky gólmanovi Sergeji Bobrovskému a v polovině zápasu pak Nick Foligno po úniku nastartoval neuvěřitelný obrat, který Columbus dokonal třemi góly ve třetí třetině.

Josh Anderson skóroval dokonce v oslabení a necelých pět minut před koncem rozhodl naopak v početní převaze Seth Jones.

Hertl jistil výhru

Tomáš Hertl se poprvé zapsal do statistik letošního play off v sedmé minutě druhé třetiny, kdy po jeho spolupráci s Erikem Karlssonem zvyšoval na 2:0 pro San Jose Brent Burns. Chvíli po něm pak Sharks zařídil tříbrankové vedení Marc-Edouard Vlasic.

Za Vegas se dvakrát trefil Mark Stone, ale Žraloci si dokázali vždy vzít třígólový náskok zpět. Naposledy díky Hertlovi, který při power play soupeře ujel podél mantinelu a od modré čáry trefil prázdnou bránu. V závěru ještě vzplály na ledě emoce a sudí rozdal osobní desetiminutové tresty Tomáši Noskovi, Ryanu Reavesovi (oba Vegas) a Evanderu Kaneovi (San Jose).

Na úvodní trefě Pittsburghu v letošním play off měl velký podíl Dominik Simon, který s pukem prokličkoval od vlastní modré čáry do útočného pásma, kde si ho převzal Phil Kessel a srovnal proti Islanders na 1:1. Vyrovnaný duel nakonec dospěl za stavu 3:3 do prodloužení, v němž po rychlém úniku a parádní zasekávačce vystřelil výhru Josh Bailey.

V dresu Winnipegu se v pravý čas probudil kanonýr Patrik Laine, když poslal v první třetině Jets do vedení nad St. Louise. Byl to pro něj první gól v sedmi zápasech a teprve druhý v posledních dvaceti utkáních. Hosté ale v závěrečné třetině zápas otočili po brankách Davida Perrona a Tylera Bozaka.

Doma začal porážkou také Nashville, byť po úvodní třetině zásluhou Romana Josiho vedl. Obrat ve prospěch Dallasu zařídil především dvěma góly Miro Heiskanen.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 1. zápasy:
Tampa Bay - Columbus 3:4 (3:0, 0:1, 0:3)
Branky: 5. Killorn, 12. Cirelli, 18. Gourde (Rutta) - 30. N. Foligno, 48. D. Savard, 52. J. Anderson, 55. S. Jones. Střely na branku: 29:26. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. S. Jones (Columbus), 2. Cirelli (Tampa Bay), 3. J. Anderson (Columbus).
NY Islanders - Pittsburgh 4:3 v prodl. (2:1, 0:1, 1:1 - 1:0)
Branky: 2. Eberle, 16. B. Nelson, 53. Leddy, 65. Josh Bailey - 6. Kessel (Simon), 34. Malkin, 59. J. Schultz. Střely na branku: 33:44. Diváci: 13 917. Hvězdy zápasu: 1. Josh Bailey, 2. Eberle, 3. Leddy (všichni NY Islanders).
Západní konference - 1. zápasy:
Winnipeg - St. Louis 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)
Branky: 14. Laine - 45. Perron, 58. Bozak. Střely na branku: 25:26. Diváci: 15 321.
Nashville - Dallas 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)
Branky: 13. Josi, 54. Subban - 33. a 47. Heiskanen, 51. Zuccarello. Střely na branku: 32:29. Diváci: 17 458. Hvězdy zápasu: 1. Heiskanen, 2. Zuccarello, 3. Bishop (všichni Dallas).
San Jose - Vegas 5:2 (1:0, 3:1, 1:1)
Branky: 15. Pavelski, 27. Burns (Hertl), 28. Vlasic, 40. E. Kane, 59. Hertl - 29. a 56. Mark Stone. Střely na branku: 33:26. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. Burns, 2. E. Karlsson, 3. Pavelski (všichni San Jose).

Reklama

Pavouk - Stanley Cup 2019

  • 1. kolo

  • Tampa Bay - logo Tampa Bay Columbus - logo Columbus
    0 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Washington - logo Washington Carolina - logo Carolina
    3 : 4
  • New York Islanders - logo New York Islanders Pittsburgh - logo Pittsburgh
    4 : 0
  • Nashville - logo Nashville Dallas - logo Dallas
    2 : 4
  • Winnipeg - logo Winnipeg St. Louis - logo St. Louis
    2 : 4
  • Calgary - logo Calgary Colorado - logo Colorado
    1 : 4
  • San Jose - logo San Jose Vegas - logo Vegas
    4 : 3
  • 2. kolo

  • Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets Boston Bruins - logo Boston Bruins
    2 : 4
  • Carolina - logo Carolina New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 0
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 3
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche
    4 : 3
  • Finále konferencí

  • Carolina - logo Carolina Boston Bruins - logo Boston Bruins
    0 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2
  • Finále Stanley Cupu

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4