Hlavní obsah

Boston - Toronto 1:4Pastrnák s Krejčím počítají na úvod bojů o Stanley Cup porážku, Mrázek obhájce titulu nezastavil

Praha
Aktualizováno

Obhájci titulu hokejisté Washingtonu vstoupili do bojů o Stanley Cup výhrou nad Carolinou 4:2, když o svém vítězství rozhodli především díky výborné první třetině. Nedařilo se naopak Bostonu, který v sestavě s Davidem Pastrňákem a Davidem Krejčím na úvod podlehl doma Torontu 1:4. Calgary s Davidem Rittichem na střídačce si v úvodním utkání série poradilo s Coloradem hladce 4:0.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Hokejisté Washingtonu se radují z branky

Článek
Fotogalerie

Lepší vstup do utkání si hokejisté Capitals nemohli přát. Petra Mrázka v brance Caroliny překonali v první třetině hned třikrát.

První zásah přišel v 10. minutě, kdy po samostatné akci prostřelil českého gólmana střelou zápěstím Nicklas Bäckström, další úder přišel o tři minuty později opět od jednatřicetiletého švédského útočníka, když využil parádní křížnou přihrávku Kuzněcova. Mizernou úvodní třetinu z pohledu Hurikánů uzavřel v 19. minutě Ovečkin, který se prosadil dorážkou z brankoviště.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Petr Mrázek měl především v první třetině plné ruce práce

Zapomenout na mizerný úvod se hosté pokusili ve druhé třetině. A dařilo se jim to. Postaral se o to teprve devatenáctiletý ruský útočník Andrej Svečkinov, který v 26. minutě po skvělé individuální akci od pravého mantinelu překonal Holtbyho, aby o dvě minuty a devatenáct sekund později snížil po přesné ráně z voleje na jednobrankový rozdíl.

"Věděli jsme, že není konec. I kdybychom vedli 15:0. Je to play off, nikdy nevíte, co se stane," řekl Ovečkin. "Nepanikařili jsme. Stále jsme se drželi své hry," podotkl Bäckström.

Více už hosté do konce zápasu nestihli. Při závěrečné power play pečetil zisk prvního bodu a vedení v sérii gólem do prázdné branky dánský forvard Lars Eller.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Petr Mrazek si tentokrát věděl rady, porážce Caroliny však nezabránil

"Začali jsme výborně, prvních deset minut soupeř ani nevystřelil a hráli jsme lépe, než jsem čekal. Líbilo se mi, jak jsme hráli, a stav 0:3 jsme si nezasloužili," smutnil trenér Caroliny Rod Brind'Amour.

"Jsou dobrý tým. Hrají agresivní celoplošný hokej. Neměli jsme na nic moc času. Pomohly nám tři góly v první třetině, ale měli jsme v zápase trochu štěstí," přiznal autor dvou branek Bäckström.

VIDEO: Sestřih zápasu Washington - Carolina

Výborný úvod Bostonu nestačil

Hokejistům Bostonu se vstup do utkání proti Torontu povedl, když zakončil krásnou přesilovkovou kombinaci domácích střelou do odkryté branky Patrice Bergeron. Tím však střelecká produktivita Bruins v zápase skončila. Hosté ještě do konce první třetiny stihli díky Mitchellu Marnerovi vyrovnat.

Vítěznou branku si připsal v 23. minutě z trestného střílení opět kanadský mladík, když nedal Raskovi žádnou šanci. "Přesně takový nájezd zkouší v tréninku i Pastrňák. Provedl to skvěle. Celou svou váhu jsem už měl na pravé noze, nešlo s tím nic dělat," uznal gólman Bostonu.

Hosté šli po druhé třetině do šaten s dvoubrankovým náskokem, o který se v 39. minutě postaral William Nylander.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

David Krejčí se v úvodním utkání série proti Torontu neprosadil

Domácí se již na odpověď nezmohli, při power play inkasovali z Tavaresovy hole čtvrtý gól a v sérii prohrávají 0:1.

"Když dáte první gól v zápase, mělo by vás to nakopnout. Ale spíš to nastartovalo soupeře. Dělali jsme hodně chyb na obou modrých čarách a soupeř toho dokázal využít. To se nám nesmí stávat," zlobil se Bergeron.

VIDEO: Sestřih zápasu Boston - Toronto

Calgary začalo výhrou

S Davidem Rittichem jen na střídačce vstoupili hokejisté Calgary do série s Coloradem. Českého gólmana nahradil v brankovišti Mike Smith a vedl si výborně.

Na první branku si fanoušci museli počkat až do 35. minuty, kdy se po krásné individuální akci prosadil bekhendovou střelou Andrew Mangiapane. Ještě veseleji bylo pro Frolíka a spol. o čtyři minuty později, kdy Matthew Tkachuk zvýšil z přesilové hry na dvoubrankový rozdíl.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Philipp Grubauer v brance Colorada měl plné ruce práce

Jakékoliv myšlenky na možné zdramatizování duelu vzal Coloradu v 58. minutě Mikael Backlund, který z přesilové hry zvýšil na tříbrankový rozdíl. Čtvrtou branku přidal o čtrnáct sekund později v power play opět Tkachuk a uzavřel gólový účet na 4:0.

VIDEO: Sestřih zápasu Calgary - Colorado

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 1. zápasy:
Boston - Toronto 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Branky: 10. Bergeron - 17. a 23. z tr. střílení Marner, 39. W. Nylander, 59. Tavares. Střely na branku: 38:33. Diváci: 17.565. Hvězdy zápasu: 1. Marner, 2. Andersen (oba Toronto), 3. Bergeron (Boston).
Washington - Carolina 4:2 (3:0, 0:0, 1:2)
Branky: 10. a 14. Bäckström, 19. Ovečkin, 60. Eller - 46. a 48. Svečnikov. Střely na branku: 18:29. Brankář Petr Mrázek odchytal za Carolinu 58:09 minuty, inkasoval tři branky ze 17 střel a úspěšnost zásahů měl 82,35 procenta. Diváci: 18.506. Hvězdy zápasu: 1. Bäckström (Washington), 2. Svečnikov (Carolina), 3. Carlson (Washington).
Západní konference - 1. zápas:
Calgary - Colorado 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky: 39. a 58. M. Tkachuk, 35. Mangiapane, 58. Backlund. Střely na branku: 32:26. Diváci: 19.289. Hvězdy zápasu: 1. M. Smith, 2. M. Tkachuk, 3. Mangiapane (všichni Calgary).

Reklama