Hlavní obsah

Frolík už medaili z Bratislavy má. Kéž bychom na ni navázali, přeje si útočník Calgary

Brno

Jeho Calgary vypadlo v play off NHL s hokejisty Colorada hned v úvodním kole play off, a tak neváhal kývnout na pozvánku do národního týmu. Jednatřicetiletý útočník Michael Frolík se těší na světový šampionát do Bratislavy, kde už v roce 2011 vybojoval s českým mužstvem bronzovou medaili.

Michael Frolík měl v Calgary problémy s trenérem. Sezona byla nahoru a dolů.Video: Sport.cz

 
Článek

Vzpomínáte na to rád?

Rozhodně. Měli jsme tehdy na Slovensku super partu. Stejně jako letos přijelo hodně hráčů z NHL. Měli jsme tenkrát silný celek, který měl možná ještě na víc než třetí místo. Jenže semifinále se Švédy nám nevyšlo. Ale i bronzové medaile si dodnes považuju. Kéž bychom na ni teď navázali.

Takže se do Bratislavy těšíte?

Moc. Jsem hrozně rád, že mohu být zase v českém prostředí. Věřím, že během několikadenního pobytu v Brně teď stmelíme partu a dostaneme se do potřebné formy. Já si hlavně potřebuju zvyknout na širší kluziště. K tomu budou tři zápasy na brněnském turnaji ideální.

Foto: Neville E. Guard, Reuters

Český útočník Calgary Flames Michael Frolík čelí útoku obránce San Jose Sharks Brendena Dillona (4) během utkání NHL.

Už i tady bude ale i v dalších mužstvech spousta výborných hokejistů z NHL...

Slyšel jsem, že za Rusko nastoupí Ovečkin. To je dobře. Zahrát si proti takovým hvězdám je velká výzva a pro naše mužstvo to bude skvělý test. Lepší přípravu jsme ani nemohli mít.

Přicestoval jste do Brna s tím, že máte nominaci na MS jistou?

To ne. Je nás tady hodně, takže úplnou jistotu má snad jen Voráček. (úsměv). My ostatní o ni zabojujeme v brněnských duelech.

Jak jste se vzpamatovával ze zklamání z brzkého vyřazení v play off NHL?

Byli jsme s rodinou na Floridě. Manželka a děti tam zůstaly, a já se teď mohu soustředit výhradně na hokej. Pro nejbližší tři týdny je to moje priorita.

Foto: Neville E. Guard, Reuters

Brankář San Jose Sharks Aaron Dell (30) likviduje šanci českého útočníka Calgary Flames Michaela Frolíka.

Jak v Calgary strávili nečekaný nezdar ve vyřazovacích bojích?

Pro všechny to pochopitelně bylo velké rozčarování. Sezona byla tak trochu nahoru dolů. Měli jsme výbornou základní část NHL, což vyústilo v prvenství v Západní konferenci. Nastalo velké očekávání, troufali jsme si dojít daleko. Jenže v play off to bylo bohužel strašně rychlý. Porážka 1:4 na zápasy s Coloradem hodně bolí. Opět se ukázalo, jak jsou vyřazovací utkání hrozně ošemetná.

A jak se ohlížíte za sezonou v NHL z vašeho pohledu?

U mě to taky bylo jako na houpačce. Na začátku jsem měl trochu neshody s trenérem a nebylo to úplně ono. Kvůli zraněnému kotníku jsem navíc měsíc stál. Ve druhé polovině sezony se to uklidnilo a dostával jsem na ledě mnohem víc prostoru. Začal jsem být efektivnější a sebevědomí mi šlo nahoru. Jen mě trochu mrzí, že jsem nedostával moc příležitostí v přesilovkách. Mohl jsem mít ještě o trochu lepší čísla. Sezonu ale nakonec hodnotím jako slušnou.

Foto: Josie Lepe, ČTK/AP

Útočník Michael Frolík (67) sleduje, jak puk končí v brance San Jose Sharks během utkání NHL. Český střelec se později sám také zapsal mezi střelce.

Jaké důsledky mělo v Calgary brzké vyřazení?

Proběhla nějaká sezení. Na mítincích s představiteli klubu jsme si řekli, že se musíme z neúspěchu poučit. Snad nám nezdar pomůže k tomu, abychom byli příští rok mentálně silnější.

V probíhajícím play off vypadávají i další favoriti...

Je to tak. Letos je to hodně bláznivé. Hlavně konec Tampy mě překvapil.

Nemrzí vás, že s vámi nedorazil na reprezentační sraz také parťák z Calgary David Rittich?

Bavili jsme se trochu o tom a já na něj apeloval, aby jel. Jenže David nemá ještě na příští sezonu podepsanou smlouvu, a navíc ho v poslední době trápily bolesti v koleni. Takže chápu, že se omluvil. Sám jsem na tom byl v předchozích letech podobně, takže se dokážu vžít do jeho situace. Brankáři jsou však v nároďáku kvalitní, pevně věřím, že to i bez něho zvládneme.

Reklama

Související témata: