Hlavní obsah

Finále je tu. Čeští Davidové jdou do poslední bitvy o Stanley Cup

Boston/Praha

Jsou jen čtyři výhry od toho, aby se v létě mohli doma chlubit Stanley Cupem. Zbývá poslední soupeř. David Krejčí a David Pastrňák v noci na úterý vtrhnou v dresech Bostonu do finálové série play off NHL proti St. Louis.

Foto: James Guillory, Reuters

Hokejisté Bostonu Patrice Bergeron (37, David Pastrňák (88) a Charlie McAvoy (73) se radují z gólu proti Carolině ve čtvrtém semifinále play off NHL.

Článek

Jméno nyní třiatřicetiletého Krejčího je na nejslavnější hokejové trofeji planety už od června 2011, kdy bylo Pastrňákovi čerstvě patnáct... Starší z Čechů z Bruins ale zažil i finále před šesti lety a trpké pocity z porážky.

„Když už člověk ví, co takové zápasy obnáší, tak si přeje, aby je mohl znovu prožívat i s kluky ze současného týmu. Před osmi lety po sedmém zápase ve Vancouveru bylo všechno jako v pohádce. Vždycky jsou nejlepší chvíle bezprostředně po výhře. Vychutnávali jsme si to," vyprávěl Krejčí, který tehdy i o dva roky později byl nejproduktivnějším hráčem play off.

Ve finále 2013 však Chicago předvedlo v Bostonu zdrcující zvrat během sedmnácti vteřin v závěru šestého zápasu, a následně slavilo zisk Stanley Cupu přímo na ledě TD Garden.

„Dostali jsme tam dva slepené góly. A už jsem si pak připadal, že jsme hráli s těžkými vestami na zádech. Nešlo to. Hrozný, hrozný pocit," vybavil si Krejčí.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Český útočník David Krejčí slaví. Právě jeho trefa poslala hokejisty Bostonu do finále Východní konference play off NHL.

Nedvěd tipoval Boston

Letošní tažení týmu z Massachusetts věštil už na podzim třeba generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd, který se do Bostonu přijel v rámci inspekce podívat na duel Bruins s Philadelphií. „Ti půjdou daleko, nedivil bych se, kdyby to zválcovali celé," říkal prorocky Nedvěd.

I když Bruins během sezony zažili i složité chvilky, v play off své výkony zlepšují každým kolem, v konferenčním finále nepustili Carolinu vůbec do hry a po jednoznačném postupu měli už od 16. května volno.

Vykolejit by je mohlo už jen St. Louis, tedy tým, jenž byl 1. ledna v tabulce základní části tím absolutně nejhorším z celé NHL. V klubu panovala nervózní atmosféra, hráči se rvali na tréninku... Generální manažer Blues Doug Armstrong odmítl všechny nabídky na případné hráčské výměny a z farmy v San Antoniu pouze povolal do akce 25letého gólmana Jordana Binningtona, jenž do té doby odchytal v NHL jediný zápas.

Dosud přehlížený outsider vstoupil do brankoviště St. Louis a skoro zázračně se proměnily výsledky Blues. Binnington ze 32 startů vychytal 24 výher a dalších 12 přidal v play off. „Není to zase tak dávno, co jsem si myslel, že mě v St. Louis úplně odepsali a nemám tady absolutně žádnou budoucnost," řekl brankář, který je nyní jedním z největších kandidátů na zisk Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off.

V sezoně 2017-18 pro něj Blues dokonce neměli místo ani v AHL a zapůjčili ho do Providence, což je farma... Bostonu. Binnington by se tak nyní svérázně mohl odvděčit klubu, který v něm znovu zažehl touhu něco dokázat.

Mrázek přeje Čechům, ale věří St. Louis

„V Providence jsem získal zkušenosti, které doteď využívám," netají se trumfové eso St. Louis, které v sérii favorizuje třeba i gólman Caroliny Petr Mrázek.

„Pohár bych moc přál Pastovi s Krejčou, ale Blues to hrají strašně dobře z obrany a mají Binningtona, který se neskutečně rozchytal. Podle mě vyhrají 4:2 na zápasy," tvrdí brankář Hurricanes.

Foto: James Guillory, Reuters

Hokejisté Bostonu Patrice Bergeron (37, David Pastrňák (88) a Charlie McAvoy (73) se radují z gólu proti Carolině ve čtvrtém semifinále play off NHL.

St. Louis ale v Západní konferenci zatím nečelilo takové palebné síle, jakou reprezentují borci Bostonu. „Každý zápas zazáří někdo jiný, v tom je naše síla," říká Pastrňák, jenž s Marchandem a Bergeronem tvoří nejobávanější trio Bruins.

Nenápadným tahounem týmové ofenzívy je však i Krejčí. Poslední tréninky sice vynechal kvůli zvýšené teplotě, ale pondělí ve 20 h místního času by měl být nachystaný na své třetí finále Stanley Cupu v kariéře.

FINÁLE STANLEY CUPU 2019
Boston Bruinsvs.St. Louis Blues
Cesta do finále
Toronto 4:3, Columbus 4:2, Carolina 4:0Winnipeg 4:2, Dallas 4:3, San Jose 4:2
Lídr produktivity
Marchand 18 b.Schwartz 16 b.
Nejlepší střelec
Bergeron 8 gólůSchwartz 12 gólů
Stanley Cupy
1929, 1939, 1941, 1970, 1972, 2011žádný
Češi v týmu
David Krejčí, David Pastrňáknikdo
Termíny
27.5., 29.5. příp. 6.6., 12.6.1.6, 3.6, příp. 9.6.
Všechny zápasy začínají ve 2.00 SELČ následujícího dne a vysílá je Nova Sport 1.
Kdo získá letošní Stanley Cup?
Boston
85,4 %
St. Louis
14,6 %
Celkem hlasovalo 536 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Stanley Cup 2019

  • 1. kolo

  • Tampa Bay - logo Tampa Bay Columbus - logo Columbus
    0 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Washington - logo Washington Carolina - logo Carolina
    3 : 4
  • New York Islanders - logo New York Islanders Pittsburgh - logo Pittsburgh
    4 : 0
  • Nashville - logo Nashville Dallas - logo Dallas
    2 : 4
  • Winnipeg - logo Winnipeg St. Louis - logo St. Louis
    2 : 4
  • Calgary - logo Calgary Colorado - logo Colorado
    1 : 4
  • San Jose - logo San Jose Vegas - logo Vegas
    4 : 3
  • 2. kolo

  • Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets Boston Bruins - logo Boston Bruins
    2 : 4
  • Carolina - logo Carolina New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 0
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 3
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche
    4 : 3
  • Finále konferencí

  • Carolina - logo Carolina Boston Bruins - logo Boston Bruins
    0 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2
  • Finále Stanley Cupu

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4