Hlavní obsah

Yzerman po návratu do Detroitu překvapil hned na draftu. Navzdory prognózám ukázal na německého mladíka

Vancouver

Legendární centr Steve Yzerman, který strávil v Detroitu všech svých 22 sezon v NHL a vyhrál s ním třikrát Stanleyův pohár, se vrátil do svého hokejového domova. V dubnu na pozici generálního manažera vystřídal Kena Hollanda a hned na začátku svého nového angažmá na sebe upozornil zajímavým tahem. Rudá křídla dostala pro letošní draft možnost volit už jako šestá v pořadí. 54letý funkcionář přišel na pódium, s rukama v kapsách se postavil k mikrofonu a pronesl. „Jako šestou volbu draftu si Detroit Red Wings vybral z Manheimu Moritze Seidera."

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Jedno z překvapení draftu. Německý zadák Moritz Seider byl Detroitem vybrán už jako šestý, po jeho pravé ruce stojí nový generální manažer Rudých křídel Steve Yzerman..

Článek

Halou ve Vancouveru to jen zahučelo, zatímco v záběru kamery už figuroval viditelně překvapený německý mladík. „V žádném z žebříčků vydaných před draftem jsem nefiguroval tak vysoko," potvrdil.

V jeho případě se příliš nepočítalo s tím, že by se umístil v první desítce. „Čekal bych někde mezi 15. a 20. místem," přiznal sám ofenzivní bek před zámořskými novináři.

„Myslíme, že má skvělý cit pro hru, je hodně vysoký (pozn. 190 cm) a je opravdu dobrý bruslař," vysvětloval Yzerman, proč jeho klub sáhl právě po Seiderovi.

Nový detroitský boss také přiznal, že chtěl vyměnit šestou volbu draftu za pozdější výběr s další kompenzací, protože od začátku měl vytipovaného Seidera a počítal s tím, že jiné kluby o něho nebudou projevovat takový zájem.

Hráče měl na očích také trenér Rudých křídel Jeff Blashill, který na mistrovství světa vedl výběr Spojených států, zatímco Seider odehrál šest utkání za Německo, v nichž vstřelil dvě branky.

O tom, že dospělý hokej už zvládá bez problémů, svědčí také sezona strávená v ligovém Adleru Mannheim.

Pro německý hokej je Seiderovo umístění obzvlášť velkým úspěchem. Výše draftovanými hokejisty z Německa dosud jsou jen Leon Draisaitl v roce 2014 a Orest Romashyna roku 1963, oba byli shodně zvoleni jako třetí. Romashyna se paradoxně nikdy neprosadil do profesionálního hokeje.

Nejlépe draftovaným hokejistou narozeným v Německu zůstává Dany Heatley, který v roce 2000 zamířil jako číslo dvě do Atlanty, avšak na reprezentační úrovni hrál za Kanadu, rodnou vlast svého otce. Po matce však má i německé občanství.

Reklama

Související témata: