Hlavní obsah

Rangers se nezalekli zdravotních potíží a udělali z Kakka dvojku draftu

Vancouver

Finský hokejový supertalent Kaapo Kakko se podle očekávání v noci na sobotu stal dvojkou vstupního draftu NHL. Jen co z pódia ve Vancouveru sestoupil Jack Hughes v dresu New Jersey, přišli na řadu New York Rangers. „V rámci druhé volby draftu 2019 bereme z TPS Turku Kaapa Kakka,“ uvedl bez otálení Jeff Gordon, generální manažer klubu z Manhattanu. Jezdci vsadí na 18letého křídlo, přestože trpí cukrovkou prvního typu a celiakií.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Navzdory stoupající formě s koncem sezony se Kaapo Kakko neprosadil do čela draftu. Ze druhé pozice tak finský talent putuje do New Yorku Rangers.

Článek

„Není to pro mě nijak zásadní," nepřipouští sám hokejista, že by zdravotní problémy ohrožovaly jeho kariéru.

„Diagnózu jsem se dozvěděl před pěti lety, je to pro mě normální věc," vysvětloval zámořským novinářům ještě před zahájením draftu.

Není prvním hráčem, který se potýká s kombinací těchto dvou zdravotních problémů. Úspěšnou kariéru prožívá Max Domi, jenž v uplynulé sezoně nasbíral 72 bodů, z toho 28 gólů, celkem už odehrál pět ročníků v nejprestižnější hokejové soutěži.

A s cukrovkou prvního typu se potýkal také například Bobby Clarke, legendární útočník Philadelphie. Právě on byl velkým vzorem pro Maxe Domiho, který si na jeho počest zvolil číslo 16 během působení v Arizoně.

Zatímco celiakie Kakkovi prakticky znemožňuje konzumovat potraviny obsahující lepek, cukrovka 1. typu vyžaduje až do konce života každodenní dodávání inzulínu, kontrolu glykémie a ukázněnost při stravování. Obě nemoci jsou v současnosti nevyléčitelné.

Reklama