Hlavní obsah

Stačilo 16 hodin a z Devils je zase zajímavý tým. Bude u toho i Zacha?

Vancouver/Praha

Od prohraného finále 2012 se hokejisté New Jersey jen jednou dostali do play off. V minulé sezoně byli třetím nejhorším týmem celé NHL, z Východní konference dokonce nastříleli nejméně gólů. A teď?

Foto: Jeffrey T. Barnes, ČTK/AP

Hvězdný zadák P.K. Subban se stěhuje z Nashvillu do týmu New Jersey Devils.

Článek

V pátek si Devils z první pozice na draftu ve Vancouveru vybralo amerického rychlíka Jacka Hughese, o šestnáct hodin později generální manažer Ray Shero rozčeřil kalné vody ziskem obránce P. K. Subbana z Nashvillu. Na startu další sezony už by měli mít Devils k dispozici uzdraveného loňského držitele Hart Trophy Taylora Halla. A jízda zase může začít.

Od konce 80. let byl klub vydrezurovaný dlouholetým GM Lou Lamoriellem pravidelným účastníkem vyřazovací části. Tři Stanley Cupy - 1995, 2000, 2003 - individuální ocenění, mocná rivalita s New York Rangers. Na to vše se v posledních nevýrazných letech dost rychle zapomnělo.

A s výjimkou sezony 2017-18 hleděli Devils na zbytek NHL z podpalubí.

Shero si ale řekl, že už smutku bylo dost. Díky štěstí v loterii mohl letos vybírat z tlupy mladých talentů jako první. A když přišla šance, vyrazil po další kořisti.

"Měli jsme místo pod platovým stropem, měli jsme volby v draftu, nebylo na co čekat," vysvětloval Shero, jak skočil po Subbanovi.

A protihodnota za vítěze Norris Trophy 2013 a trojnásobného účastníka All-Star Game nebyla nijak extrémní. Steven Santini, Jeremy Davies a dvě volby v draftu.

Halla už před třemi lety přivedl Shero při trejdu za Adama Larssona, což se z dnešního pohledu jeví jako ještě větší majstrštyk.

Magie tří Háček

Suma sumárum tu máme zase mužstvo se slušnou  perspektivou. Třetí sezonu v NHL na podzim rozjede jednička roku 2017 Nico Hischier, o sedm let dříve se ostatně stejnou pozicí pyšnil Hall. A teď tu je třetí 'Háčko' jako číslo jedna draftu do party Hughes, který může být tváří klubu na příštích deset let.

"P. K. je prý svérázná osobnost. Ale na tom nevidím nic špatného. V NBA se svérázným chlapíkům nikdo nepodivuje. Do naší hry vnese entuziasmus. S kluky jako je Nico a Jack vytvoří dobrý mix," věří Shero.

Otázkou je, zda dál počítá s Pavlem Zachou, šestkou draftu 2015, kterému doběhla tříletá nováčkovská smlouva a nyní je chráněným volným hráčem.

Pavel Zacha v NHL v dresu New Jersey Devils.

Devils toiž záhy seznali, že produktivita nebude Zachovou silnou stránkou. Občas jako zdravý ani nebýval v sestavě, z výkonnostních důvodů musel i v minulé sezoně na farmu,  ale nakonec se dokázal vyprofilovat v ceněného specialistu na oslabení. Což ale není chrakteristika, kterou čekáte od hráče zvoleného v draftu na šesté pozici.

Vždyť až za Zachou přišli na řadu borci jako Mikko Rantanen, Thomas Chabot, nebo Mathew Barzal...

Opustit Devils by ale pro Zachu nebylo moc příjemné, navíc teď: když se v klubu začíná zase rodit něco velkého. "Než jsme se pustili do Subbanovy výměny, konzultovali jsme to s Taylorem Hallem. A ten trejd se mu líbil. Chceme samozřejmě, aby u nás zůstal Taylor co možná nejdéle," prozradil Shero, že by rád s Hallem podepsal víceletý kontrakt.

Slavnou klubovou minulost připomínají divákům v aréně Prudential Center vyvěšené dresy Patrika Eliáše, Martina Brodeura, Scotta Stevense a Kena Daneyka. Generální manažer Devils by chtěl ale fanouškům dopřát i nablýskanou budoucnost. Ve Vancouveru k tomu položil kvalitní základy.

Reklama

Související témata: