Hlavní obsah

Galashow se blíží. Co předvede Voráček proti Chicagu?

Praha

Dva dny po startu nové sezony NHL zaburácí nejslavnější hokejová liga planety pod střechou pražské O2 areny. Ve 20 hodin vhodí brankář Dominik Hašek slavnostní buly mezi kapitány Philadelphie a Chicaga Claudea Girouxe a Jonathana Toewse. Galashow může začít.

Zaplněné tribuny si při tréninku v Praze užili i hokejisté Chicaga, včetně českého dua Kubalík, KämpfVideo: Sport.cz

 
Článek

Na jedné straně čtyřiadvacetiletí útočníci Blackhawks David Kämpf a Dominik Kubalík a proti nim reprezentační kapitán Jakub Voráček. To je pro české fanoušky ten největší tahák vyprodaného utkání, ve kterém se jako čárový rozhodčí představí Libor Suchánek.

„Jsme hokejový národ a pro české kluky je to ohromná událost ukázat se svým nejbližším. Já to chápal úplně stejně," řekl Sport.cz Václav Prospal, který byl na ledě při premiérových pražských zápasech NHL v roce 2008.

Koho (kromě Čechů) sledovat?
CHICAGO
Patrick Kane (č. 88). Šikovný hračička, který chrlí body, i když se týmu nedaří. Vítěz Hart Trophy z roku 2016 si v sezoně 2018-19 vytvořil 110 body osobní rekord.
Jonathan Toews (19). Pan kapitán. Stal se jím už ve 20 letech a vedl Blackhawks za triumfy v letech 2010, 2013 a 2015. Minulá sezona byla jeho nejproduktivnější - 35+46.
PHILADELPHIA
Claude Giroux (28). S Voráčkem by mohli hrát poslepu. Občas se jim kvůli ryšavým vlasům říká, že jsou dvojčata. "Cože? Já jsem rozhodně hezčí," směje se 31letý Kanaďan
Carter Hart (79). Ve městě, které je považováno za popraviště brankářů (něco o tom ví i Roman Čechmánek), vsadili na 21letého spasitele.
Ivan Provorov (9). V nováčkovské sezoně neuměl anglicky a za jeho postřehy po zápasech pronášené v ruštině překladatel inkasoval 50 dolarů. Flyers si teď klíčového beka pojistili šestiletou smlouvou na 40 milionů USD.

Možná si řeknete: vždyť je to jen jeden zápas. Jenže má stejnou důležitost jako dalších 81 v sezoně. A kdo ví, třeba bude poraženému týmu ten jeden či dva body v konečném účtování scházet.

„Není se prostě na co šetřit. Hlavní ale je, ať si to lidi užijou" tvrdí Voráček, který si v předvečer duelu, jenž sám označil za jeden z největších v kariéře, dopřál v rodinném kruhu candáta.

Tolik lidí na tréninku jsme ještě neviděli. Budeme chtít zápas vyhrát pro Jakuba, zní z kabiny FlyersVideo: Sport.cz

V minulých dnech jste jeh spoluhráče mohli potkat v pražských restauracích, při vycházce na Karlově mostě, nebo jak se na koloběžkách prohánějí v centru. Teď už jde ale o body, kterých Flyers během základní části budou potřebovat ke stovce, aby se dostali do play off, v němž loni chyběli. Ve své klubové historii zatím vyhráli z jednapadesáti zahajovacích zápasů 24.

Kabina týmu v hale je vyvedena v efektních oranžovo-červených barvách, dorazil také maskot Gritty, jeho ryšavý ‚dvojník' na ledě Voráček se pak bude chtít postarat, aby to byl skvělý zážitek hlavně pro fanoušky Philadelphie.

Jak vypadaly předchozí pražské zápasy NHL?
Říjen 2008 - NY Rangers vs Tampa Bay Lightning
Po vstupenkách se jen zaprášilo, Jaromír Jágr v newyorském dresu byl obzvlášť velkým lákadlem, jenže největší hvězda v létě odešla hrát do Omsku, a premiérové duely základní části NHL na českém území se obešly bez čísla 68.
Byla to velká show na zářivě bílém ledě bez reklam, operní diva Eva Urbanová s vervou odzpívala státní hymny, během utkání však místy vládlo skoro hrobové ticho.
„Spoluhráči mi říkali, jestli by na nás fanoušci nemohli aspoň trochu bučet,“ líčil tehdejší útočník Tampy Radim Vrbata. Bitkaře Davida Kočího nerudný kouč Barry Melrose ani nezařadil do sestavy a Lightning oba duely ne zrovna top kvality shodně ztratili v poměru 1:2.
Říjen 2010 - Boston Bruins vs Phoenix Coyotes
Nebylo vyprodáno, ale zážitek to byl intenzivní. Bruins jako rozcvičku absolvovali přípravu s Libercem a výsledkem 7:1 ukázali, jaký je rozdíl mezi profesionály z NHL a extraligy.
V O2 areně se mezi diváky z Česka, Slovenska, či Německa infiltrovaly stovky zámořských příznivců a vytvořily mnohem živější atmosféru než před dvěma lety. Domácí fans kvitovali dva góly Radima Vrbaty, ale Boston sobotní porážku 2:5 odčinil výhrou 3:0 a zadělal na sezonu, jež pro něj skončila Stanley Cupem.
Když o necelých 9 měsíců později přiletěl do Prahy se svou snoubenkou útočník Bruins David Krejčí, vybral si k pobytu stejný hotel, kde úspěšná bostonská mise začala.
Jak skončí pražský souboj Philadelphie s Chicagem?
vyhraje Philadelphia
51,2 %
vyhraje Chicago
48,8 %
Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Reklama