Hlavní obsah

Za 12 sezon nevynechal zápas. A pak? Mazej na farmu, Iron Mane!

Chybělo jen 36 zápasů a mohl počet startů v NHL zaokrouhlit na tisícovku. Smůla. Jenže na 964 utkáních, v nichž Doug Jarvis v nejlepší hokejové lize světa nastoupil, je něco výjimečného. Odehrál je totiž v řadě bez jediné absence. Přesně před dvaatřiceti lety - 10. října 1987 - vyjel na led k tomu poslednímu.

Foto: Sport.cz

Doug Jarvis

Článek

Kariéra defenzivně založeného centra začala v NHL už v roce 1975. Jeho spoluhráči byli v Montrealu třeba gólman Ken Dryden, neoblomný bek Larry Robinson či světácký střelec Guy Lafleur. Jako nováček si tak Jarvis hned sáhl na Stanley Cup a v následujících třech letech vyhrál další tři.

Měl také skvělého učitele v Bobu Gaineym, který získal první čtyři Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka sezony. Jarvis toto ocenění převzal v roce 1984, kdy už působil ve Washingtonu.

"Doug velice dbal o své stravovací návyky. Byl to rozumný člověk, který se vždy perfektně připravil na zápas. Byla radost ho trénovat," tvrdil někdejší montrealský kouč Scotty Bowman o muži, jenž momentálně působí jako poradce ve Vancouveru.

Kolem Jarvise se během let měnili spoluhráči i trenéři, ale kanadský útočník nikdy nechyběl v zápasové sestavě. Nic ho nezastavilo. Dvanáct let neměl v práci jedinou absenci.

Když v sezoně 1986-87 vyrovnal 914. utkáním v řadě výkon někdejšího Iron Mana soutěže Garryho Ungera, uspořádali Jarvisovi v Hartfordu ovace. O pár měsíců později přízeň Whalers skončila. Jarvis nebyl oficiálně kvůli zranění nominován k duelu s Bostonem a následně se poroučel na farmu do Binghamtonu. Bylo mu sice jen 32 let, ale nahoru se už nevrátil a ukončil kariéru...

Nejvíce zápasů v řadě bez absence
Doug Jarvis 964 zápasů (8. října 1975 - 10. října 1987)
Garry Unger 914 z. (24. února 1968 - 21. prosince 1979)
Steve Larmer 884 (6. října 1982 - 15. dubna 1993)
Andrew Cogliano 830 (4. října 2007 - 13. ledna 2018)
Keith Yandle 800 (od 26. března 2009)

V historii NHL zvládlo jen 24 hráčů sehrát více než 500 utkání po sobě bez jediné omluvenky. Ze stále aktivních hokejistů byl velkým adeptem na zdolání Jarvisova rekordu Andrew Cogliano, momentálně hrající za Dallas. Když dokráčel na metu 800, ptali se ho na recept, díky kterému se vyhýbá zraněním.

"Normálka. Ryby, kuře, proteiny," odpovídal Cogliano, o kterém spoluhráči prohlašovali, že neznají nikoho jiného, kdo by se tak věnoval strečinku. "Měl jsem prostě štěstí, že se u mě protnulo víc věcí," dodal Cogliano.

Myšlenky na rekord mu nakonec nepřekazilo zranění, ale loňská dvouzápasová suspendace za faul na Kempeho z Los Angeles.

A tak se do čela současného pelotonu přesunul 33letý Keith Yandle z Floridy, který v pátek v Buffalu nastoupí už k 801. duelu v řadě.

Někteří hráči i přes svůj neúprosný styl připomínají spíš postavu Bruce Willise z filmu Vyvolený. Mezi železnými muži NHL je však stále králem 64letý Jarvis.

Reklama

Související témata: