Hlavní obsah

Montreal - Boston 5:4Česká show v NHL! Pastrňák pálil, další tři jsou největšími hvězdami

Aktualizováno

Další zápas, další gól. David Pastrňák se střelecky prosadil i v zápase proti Montrealu, velkou radost však neměl. Trefa třiadvacetileté české hvězdy totiž porážce Bostonu 4:5 s Canadiens nezabránila. Havířovského rodáka tentokrát zastínil dvěma góly Radek Faksa, který pomohl k výhře Dallasu nad Coloradem 4:1. K vítězství Calgary nad Arizonou 4:3 pomohl i brankář David Rittich, dva body si v zápase San Jose proti Chicagu připsal Tomáš Hertl. Rittich, Hertl i Faksa byli navíc vyhlášeni prvními hvězdami zápasů.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Gólman Montrealu Carey Price v souboji s Davidem Pastrňákem

Článek
Fotogalerie

Patnáct zápasů odehrál Boston v letošním ročníku NHL, patnáctkrát se trefila jedna z jeho největších hvězd - David Pastrňák. K tomu přidal havířovský rodák stejný počet asistencí. Svým zatím posledním zásahem vyrovnával v zápase proti Montrealu na 1:1, když využil po pěti sekundách střelou z voleje přesilovou hru. Český útočník tak poprvé bodoval ve třinácti zápasech za sebou.

Více ze hry však měli tentokrát domácí Canadiens, kteří už po první třetině vedli 3:1. Hosté stihli ve druhé části dvoubrankový náskok smazat, Montreal avšak přesto odcházel po čtyřiceti minutách do šaten s vedením 4:3.

VIDEO: Sestřih zápasu Montreal - Boston

Dramatická bitva pokračovala v třetí třetině vyrovnávací brankou Kuralyho, rozhodující moment však přišel v 50. minutě utkání, kdy Chiarot rozhodl o výhře Canadiens 5:4.

David Pastrňák vede vedle tabulky střelců i produktivitu soutěže (15+15) a jako třetí hráč v klubové historii získal třicet bodů v prvních patnácti zápasech sezony. Přiřadil se k legendám NHL Philu Espositovi a Bobbymu Orrovi. Pastrňák je zároveň prvním hráčem Bostonu od roku 1976, který nasázel 15 branek v úvodních 15 zápasech.

Faksa zářil v dresu Hvězd

Dallas jede. Stars si výhrou nad Coloradem 4:1 připsali už čtvrtý vítězný zápas v řadě a hlavní podíl na dalším triumfu měl český útočník Radek Faksa.

Domácí šli do vedení už po 19 sekundách hry, když se prosadil Dickinson. O pět minut později se poprvé dostal ke slovu opavský rodák, který využil závaru před Grubauerovou brankou a zvýšil na dvoubrankový rozdíl. Hosté 36 sekund před koncem úvodní periody Compherem snížili, to však byl jejich první a poslední střelecký zápis.

Těsně po polovině utkání opět ukázal pohotovost před brankou Faksa, který dorazil Klingbergovu střelu v přesilové hře a zvýšil na 3:1. Skóre pak uzavřel v 47. minutě čtvrtým gólem Perry.

Puk se ke mně odrážel, říkal Faksa

"Chodím před branku každý zápas a dnes jsem měl štěstí, že se puk ke mně odrážel. Musíte být trpěliví a dříve nebo později za to budete odměněni," prohlásil Faksa. Z utkání si ale odnesl i šrámy na nose. "Sváděl jsem souboj s hráčem, otočil se a trefil mě loktem do nosu. Byla to nehoda," vysvětlil.

Faksův druhý zásah ještě na podnět trenéra Colorada Jareda Bednara zkoumali rozhodčí u videa. Kouč se domníval, že český útočník hrál se zlomenou hokejkou a v takovém případě měla být přerušena hra.

"Byl jsem si jistý, že to byl gól. Nejdříve jsem puk tečoval, poté dorazil. Až poté jsem si všiml, že je zlomená," popsal Faksa. Rozhodčí mu dali za pravdu. Bednar nechal prověřit i úvodní branku Dallasu a je prvním koučem, který neuspěl v utkání dvakrát s trenérskou výzvou. Colorado proto dostalo trest za zdržování hry.

Faksova formace má nové složení, jeho křídly jsou Andrew Cogliano a Blake Comeau. "Jsou excelentní. V obou zápasech, co jsou spolu, hráli výborně. Nechám to tak," komentoval změnu trenér Dallasu Jim Montgomery, který Faksu hodně využíval i v oslabení a přesilových hrách. V obou herních situacích strávil český útočník na ledě téměř čtyři minuty. "Speciální formace máme skvělé. Myslím, že dnes rozhodly zápas," řekl český hráč.

Dallas vyhrál v úvodních devíti zápasech sezony jen jednou. Následně ale ztratil v osmi utkáních jen dva body. "Je to o sebevědomí a toho teď máme hodně. Věděli jsme, že máme skvělý tým a že jen musí do sebe jednotlivé dílky zapadnout jako do skládačky. To se stalo. Musíme v tom pokračovat a vyhrávat, protože v této lize není jednoduché dostat se do play off," dodal Faksa.

VIDEO: Sestřih zápasu Dallas - Colorado

Vegas rozhodlo v oslabení

Jen tři branky viděli fanoušci v Columbusu. Do vedení šli jako první hosté z Las Vegas, když se 45 sekund před koncem úvodní části prosadil Smith. Domácí se z vyrovnání radovali v 26. minutě díky Jennerově trefě. Rozhodující úder však přišel v nejméně očekávaný moment. V 38. minutě obranu Modrých kabátů zaskočil při vlastním oslabení opět Reilly Smith a rozhodl tak o těsném vítězství Rytířů 2:1.

VIDEO: Sestřih zápasu Columbus - Vegas

Rozjetí Islanders znovu slaví

Neuvěřitelnou fazonu si drží hokejisté Islanders, když vyhráli svůj desátý zápas v řadě. Tentokrát si poradili s Ottawou 4:1 a v tabulce Východní konference jsou již na třetím místě.

Do vedení šli sice jako první Senátoři, když se ve vlastním oslabení prosadil v 8. minutě Pageau, pak však již vládli domácí. Do konce první třetiny vyrovnal Clutterbuck, ve druhé části z nájezdu vstřelil vítězný gól Bardreau a v závěrečné části jistili další body pro Islanders Cizikas také ve vlastním oslabení a Bailey.

VIDEO: Sestřih zápasu Islanders - Ottawa

Flyers rozhodli ve třetí třetině

Domácí Philadelphia šla v zápase s Carolinou do vedení v 4. minutě, když přesilovou hru využil Couturier. Hosté v 27. minutě díky Wallmarkovi vyrovnali, Flyers si však rozhodující úder nechali do závěrečné části, kdy Mrázka v brance Hurikánů překonali Konecny, Farabee i Giroux a rozhodli tak o vítězství Letců 4:1. Jakub Voráček se tentokrát do statistik nezapsal.

VIDEO: Sestřih zápasu Flyers - Carolina

Mizérie Kings pokračuje

Hokejisté Los Angeles pokračují v hodně rozpačitém úvodu sezony. Kings nenavázali na své poslední vítězství nad Chicagem a podlehli ve svém patnáctém zápase sezony Torontu 1:3. Nejhorší tým Západní konference přitom začal slibně, když se ujal po brance Lafalloa v 26. minutě vedení. Javorové listy však v 34. minutě díky Kerfootovi vyrovnaly a po trefách Matthewse a Nylandera v závěrečné části slaví výhru 3:1.

VIDEO: Sestřih zápasu Toronto - Los Angeles

Ďáblové ovládli nájezdy

Gólově chudý zápas nabídl fanouškům ve Winnipegu duel proti New Jersey. Devils šli do vedení v 5. minutě, když se prosadil Hischier, Jetz vyrovnali těsně před polovinou utkání díky Coppovi. Více toho však fanoušci již neviděli, o vítězi tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich se prosadili v hostujícím dresu Gusev a Boqvist, úspěšného střelce kanadského týmu se domácí fanoušci nedočkali.

VIDEO: Sestřih zápasu Winnipeg - New Jersey

Rittich pomohl k výhře

S Davidem Rittichem v brance dokráčeli hokejisté Calgary k třetí výhře z posledních čtyř zápasů. Zisk dvou bodů proti Arizoně a vítězství 4:3 si však museli vybojovat až po prodloužení.

Jako první se ke slovu dostali hosté díky Kellerově brance v 9. minutě. I druhá gólová radost patřila Kojotům, když Ritticha překonal v 25. minutě Dvorak. Střelecky mlčící Plameny probral až v 38. minutě Gaudreau, který využil přesilovou hru. Když však deset minut před koncem zvyšoval znovu na dvoubrankový rozdíl Hinostroza, vypadalo to, že Flames tentokrát zhasnou.

Nestalo se. Tkachuk v 57. minutě snížil a o 49 sekund později poslal zápas do prodloužení Giordano. V něm si vzal slovu znovu Matthew Tkachuk a rozhodl o vítězství kanadského týmu 4:3.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Hokejista Arizony Coyotes Derek Stepan zkouší vyzrát na Davida Ritticha v brance Calgary Flames.

David Rittich byl vyhlášen první hvězdou zápasu. "Nezačali jsme, jak jsem chtěli, ale měli jsme mocný finiš. To je dobré znamení. Musíme se ale naučit hrát celých šedesát minut od začátku do konce," podotkl Rittich, který minule vychytal čisté konto.

Výbornou formu potvrdil i proti Arizoně. Dokonce zlikvidoval přečíslení dva na nikoho. "Je to moje práce. Snažím se na ledě vydat ze sebe to nejlepší a pomoct týmu. Jsem rád, že jsme otočili zápas. Kluci zabojovali a vyrovnali při hře šest na pět. V prodloužení už jsem byl trochu unavený a byl jsem rád, že jsme hráli trochu víc v jejich pásmu," dodal český gólman.

Přínos současné týmové brankářské jedničky Ritticha vyzdvihl i spoluhráč Johnny Gaudreau. "Celou sezonu je neskutečný. Bez jeho zákroků bychom pravděpodobně neměli šanci na obrat. Poradil si i s nějakými úniky. Chytá velmi dobře," řekl.

VIDEO: Sestřih zápasu Calgary - Arizona

Hertl pomohl probrat Žraloky

Mizerný vstup do sezony zažívají hokejisté San Jose, když se potácí u dna Západní konference. Vyhlídky na lepší časy jim může dát výhra nad Chicagem 4:2, ke které dvěma body přispěl i Tomáš Hertl.

Po bezbrankové první třetině šli domácí do vedení ve 22. minutě díky trefě Marleaua, o deset minut později zvyšoval na dvoubrankový rozdíl při vlastním oslabení Kane. Jistotu domácím pak dala 45. minuta, když parádní individuální akcí zvýšil na tříbrankový rozdíl Tomáš Hertl, který si tak připsal pátý gól v sezoně.

Jestřábi však zápas nezabalili, díky brankám Saada a Keitha snížili na jednobrankový rozdíl. Definitivu tak dala Sharks až Meierova branka při power play hostů, asistenci si na jeho gólu připsal i Tomáš Hertl. Další Češi - Kampf ani Kubalík - se v dresu Blackhawks neprosadili. V dresu Žraloků slavil úspěšný návrat do týmu Radim Šimek.

VIDEO: Sestřih zápasu San Jose - Chicago

Obhájci vydřeli výhru v prodloužení

Ve výborných výkonech pokračují obhájci Stanleyova poháru. St. Louis si v dalším zápase poradilo s Vancouverem 2:1 v prodloužení a vede Západní konferenci.

Na první branku čekali fanoušci až do 24. minuty, kdy se prosadil Bluesman Bozak. Domácí vyrovnali až tři a půl minuty před koncem díky Hughesovi, který poslal zápas do prodloužení. V něm byli šťastnější hosté, o bodu navíc pro St. Louis rozhodl Schwartz.

VIDEO: Sestřih zápasu Vancouver - St. Louis

Anaheim podlehl Minnesotě

Domácí měli našlápnuto k vítězství, když v 22. minutě vedli po brankách Rakella a Larssona již 2:0. Hosté však stihli do konce druhé části díky Fialovi snížit. Rozhodující úder přišel v závěrečné části, když Zuccarrelo, Staal a Parise rozhodli o vítězství Wild 4:2.

VIDEO: Sestřih zápasu Anaheim - Minnestota

Výsledky NHL:
NY Islanders - Ottawa 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Branky: 9. Clutterbuck, 36. Bardreau z tr. střílení, 50. Cizikas, 51. Josh Bailey - 8. Pageau. Střely na branku: 32:28. Diváci: 11.212. Hvězdy zápasu: 1. Clutterbuck, 2. Cizikas, 3. Bardreau (všichni NY Islanders).
Philadelphia - Carolina 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Branky: 4. Couturier, 42. Konecny, 53. Farabee, 58. Giroux - 27. Wallmark (Nečas). Střely na branku: 28:34. Petr Mrázek odchytal za Carolinu celý zápas, inkasoval čtyři branky z 28 střel a úspěšnost zásahů měl 85,71 procenta. Diváci: 16.172. Hvězdy zápasu: 1. Konecny, 2. Farabee, 3. Hart (všichni Philadelphia).
Columbus - Vegas 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Branky: 26. Jenner - 20. a 28. R. Smith. Střely na branku: 30:25. Diváci: 15.435. Hvězdy zápasu: 1. R. Smith, 2. W. Karlsson (oba Vegas), 3. Korpisalo (Columbus).
Montreal - Boston 5:4 (3:1, 1:2, 1:1)
Branky: 2. a 39. Mete, 17. Tatar, 18. Byron, 50. Chiarot - 15. Pastrňák, 28. Clifton, 39. Bjork, 44. Kuraly. Střely na branku: 31:25. Diváci: 21.302. Hvězdy zápasu: 1. Mete, 2. Chiarot, 3. Tatar (všichni Montreal).
Toronto - Los Angeles 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Branky: 34. Kerfoot, 53. Matthews, 54. W. Nylander - 26. Iafallo. Střely na branku: 23:25. Diváci: 19.195. Hvězdy zápasu: 1. W. Nylander, 2. Kerfoot (oba Toronto), 3. Iafallo (Los Angeles).
Winnipeg - New Jersey 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky: 29. Copp - 5. Hischier, rozhodující sam. nájezd Gusev. Střely na branku: 33:32. Diváci: 15.325. Hvězdy zápasu: 1. Blackwood (New Jersey), 2. Hellebuyck, 3. Roslovic (oba Winnipeg).
Dallas - Colorado 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Branky: 6. a 31. Faksa, 1. Dickinson, 47. Perry - 20. Compher. Střely na branku: 38:37. Diváci: 18.108. Hvězdy zápasu: 1. Faksa, 2. Dickinson, 3. Perry (všichni Dallas).
Calgary - Arizona 4:3 v prodl. (0:1, 1:1, 2:1 - 1:0)
Branky: 57. a 65. M. Tkachuk, 38. J. Gaudreau, 58. Giordano - 9. Keller, 25. Dvorak, 51. Hinostroza. Střely na branku: 43:37. David Rittich odchytal za Calgary celé utkání, inkasoval tři branky z 37 střel a úspěšnost zásahů měl 91,89 procent. Diváci: 17.824. Hvězdy zápasu: 1. Rittich, 2. M. Tkachuk, 3. Giordano (všichni Calgary).
Vancouver - St. Louis 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky: 57. Q. Hughes - 24. Bozak, 64. Schwartz. Střely na branku: 34:27. Diváci: 18.789. Hvězdy zápasu: 1. Binnington (St. Louis), 2. Markström (Vancouver), 3. Schwartz (St. Louis).
Anaheim - Minnesota 2:4 (0:0, 2:1, 0:3)
Branky: 22. Rakell, 22. J. Larsson - 30. Fiala, 42. Zuccarello, 45. E. Staal, 58. Parise. Střely na branku: 31:26. Diváci: 15.526. Hvězdy zápasu: 1. Zuccarello (Minnesota), 2. Rakell, 3. Henrique (oba Anaheim).
San Jose - Chicago 4:2 (0:0, 2:0, 2:2)
Branky: 22. Marleau, 33. E. Kane, 45. Hertl, 59. Meier (Hertl) - 57. Saad, 59. Keith. Střely na branku: 32:21. Diváci: 16.087. Hvězdy zápasu: 1. Hertl, 2. Marleau, 3. Goodrow (všichni San Jose).

Reklama