Hlavní obsah

Minnesota - Detroit 4:2Zadina pálil, Detroit ale znovu prohrál

Aktualizováno

Ani dva góly českého hokejového útočníka Filipa Zadiny nestačily Detroitu k úspěchu na ledě Minnesoty. Dvacetiletý pardubický rodák vstřelil poprvé v kariéře v NHL více než jednu branku, v sezoně má na kontě osm gólů. Rudá křídla nicméně prohrála 2:4, ztratila šestý zápas v řadě a jsou nadále nejhorším týmem celé NHL. Ve druhém středečním duelu před víkendovým Utkáním hvězd v St. Louis zvítězil Columbus nad Winnipegem 4:3. O šesté výhře Blue Jackets za sebou rozhodl pět minut před koncem Oliver Bjorkstrand.

Foto: Jim Mone, ČTK/AP

Radost v podání hokejistů Detroitu Red Wings. Uprostřed střelec gólu Filip Zadina přijímá gratulace spoluhráčů.

Článek
Fotogalerie

Hráči Minnesoty rozhodli zápas s Detroitem ve druhé části, kdy vstřelili tři góly a otočili stav z 1:2 na 4:2. Největší podíl na obratu Wild měli Mats Zuccarello a Eric Staal, kteří si připsali shodně dva body za gól a asistenci.

Oba Zadinovy zásahy, které zajistily Detroitu vedení 1:0 a 2:1, byly hodně šťastné. Poprvé se český útočník, který se znovu představil v první formaci Red Wings, prosadil ve čtvrté minutě, když si jeho nahrávku na Tylera Bertuzziho srazil do vlastní branky Švéd Joel Eriksson Ek.

Druhý gól přidal Zadina v 17. minutě při přesilové hře. Střelu pardubického odchovance sice dokázal Devan Dubnyk vyrazit, jenže puk se následně odrazil od dvou bránících hráčů Minnesoty a skončil za zády zkušeného kanadského brankáře. "Moje branky byly o štěstí, ale to my jako tým potřebujeme. Myslím, že musíme hrát lepší hokej. Je to jednoduchá hra, ale nám to na ledě dře," řekl Zadina.

Výhru Columbusu režírovali Pierre-Luc Dubois, který si připsal tři asistence a vyrovnal tak kariérní maximum, s dánským útočníkem Oliverem Bjorkstrandem, jenž vstřelil dvě branky. Blue Jackets zvítězili pošesté za sebou a posunuli se už na šesté místo ve Východní konferenci.

Čtyřiadvacetiletý Bjorkstrand se po zranění a nucené třináctizápasové pauze vrátil ve velkém stylu a ve dvou utkáních zaznamenal čtyři góly. Rozhodl už i předchozí duel na ledě New York Rangers (2:1). A protože dal rovněž dva góly i v posledním utkání před zraněním 21. prosince do sítě New Jersey, stal se prvním hráčem v historii Blue Jackets, jemuž se podařilo dát více než branku ve třech zápasech za sebou.

Sedmadvacet zásahů si v brance Columbusu připsal lotyšský brankář Elvis Merzlikins, jenž zatím dokonale využívá zranění jedničky Joonase Korpisala. Tým dovedl k výhře v posledních pěti zápasech, v nichž nastoupil, udržel v nich tři čistá konta a v lednu chytá s úspěšností 94,8 procenta.

Výsledky středečních zápasů NHL:
Minnestota - Detroit 4:2 (1:2, 3:0, 0:0)
Branky: 5. Greenway, 22. Zuccarello, 23. Zucker, 32. E. Staal - 4. a 17. Zadina. Střely na branku: 33:27. Diváci: 17 212. Hvězdy zápasu: 1. E. Staal, 2. Zuccarello, 3. Dumba (všichni Minnesota).
Columbus - Winnipeg 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)
Branky: 22. a 55. Bjorkstrand, 7. S. Jones, 38. Nyquist - 5. Appleton, 18. Connor, 36. Pionk. Střely na branku: 29:30. Diváci: 18 425. Hvězdy zápasu: 1. Bjorkstrand, 2. Dubois, 3. S. Jones (všichni Columbus).

Reklama