Hlavní obsah

Po Praze jezdil tramvají a uklízečka ho poslala na basket. Teď má v USA vlastní ulici

Praha

Bostonský hokejový obr se vryl pod kůži tak silně, že už po něm pojmenovali ulici. Od roku 2006 hraje Zdeno Chára NHL za Medvědy. V jejich dresu nastoupil už k 1000 zápasům, v zámořské lize má na kontě už 1540 duelů. Věž, která vyčnívá na ledě i mimo něj. Přitom začátky více než dvoumetrového obra na bruslích nebyly snové.

Foto: Brian Fluharty, Reuters

Celá hala stojí a tleská. Zdeno Chára odehrál v NHL za Boston 1000 zápasů.

Článek

V roce 1996 se přesunul ze Slovenska do Prahy, kde hrál za Spartu. Bylo mu sedmnáct let. Po pětadvaceti letech hokejové služby má v Bostonu ulici. Ceduli mu odevzdal sám starosta města Marty Walsh.

„Probíjel jsem se, ukazoval každému, že hokej můžu hrát. Když jsem přišel do Sparty, tak to bylo takové pokračování ze Slovenska. V Čechách jsem našel druhou šanci. Věřili mi, proto můžu hokej hrát," vzpomínal 206 centimetrů vysoký hokejista před deseti lety, kterého objevil Jaromír Henyš. Za socialismu šéfmontér na stavbě, který se stal poté hokejovým agentem.

„Je to krásné, když začnete spolupracovat se čtrnáctiletým chlapcem, který před vašima očima roste. Najednou má devatenáct a vy si můžete říci: Můj hráč," napsal Henyš v knize Hokejový agent vypovídá.

Když přijel Chára v sedmnácti letech na Spartu z Trenčína, neměl výstroj ani brusle. Do Holešovic se dokodrcal ze Slovenska autobusem, auto neměl. Navíc když přišel do haly, uklízečka ho poslala o sto metrů dále, tam kde je basketbalová hala. Nebylo divu při jeho výšce. Po Praze jezdil tramvají.

"Zdeno Chára byl můj kapitální kousek. Na toho nic nemá. To byl majstrštyk. Spoléhal jsem na to, že Amíci budou chtít největšího hokejistu na světě. Přitom stačilo málo a on nikdy nehrál hokej. Kdybych tenkrát neměl známého, co dělal s pumpovacíma bruslema, bylo po kariéře. Na Cháru s nohou šestnáctkou neexistovaly normální brusle. A ty pumpovací mu byly. S normálními bruslemi měl takové otlaky, že musel na operaci," vzpomínal na slovenského beka Henyš ve své knize.

Foto: Winslow Townson, Reuters

Kapitán Bostonu Zdeno Chára.

Minulost, začátky. Roky už patří slovenský bek mezi hrající ikony v NHL. Přestože mu bude v březnu třiačtyřicet let. Když mu bylo o deset let méně, měl jasno. „Zůstávám nohama na zemi, chci zůstat pokorný. Nebyla jednoduchá cesta se dostat až sem, hokej miluji." Po další hokejové dekádě nesešel z cesty.

Do NHL vkročil v listopadu 1997, tedy v minulém tisíciletí, v roce 2011 slavil s Bostonem Stanley Cup. V roce 2020 stále patří mezi hlavní persony klubu.

Foto: Winslow Townson, ČTK/AP

Dojemné chvíle pro Zdeno Cháru v Bostonu.

Nyní po něm pojmenovali ulici, důkaz, že tento hráč je výjimečný. „Doufám, že není jednosměrná," vtipkoval Chára při slavnostním ceremoniálu, kde mu klub vzdal hold.

„Tohle je ocenění mojí práce, ale také těch, kteří při mně stojí. Zvláště bych chtěl poděkovat své rodině. Jsem v rozpacích, ztratil jsem slova. Nemyslím si, že si tohle zasloužím, jsem obyčejný člověk, který se jen snaží dělat to nejlepší, ať to je na ledě nebo mimo něj," zůstal Chára pokorným, tak jak řekl před deseti lety.

Reklama

Související témata: