Hlavní obsah

Pastrňák na třetí! Řádění české hvězdy odnesl Montreal

Praha
Aktualizováno

Čtyři zápasy bez gólu? To už bylo na Davida Pastrňáka moc. Gólovou žízeň si česká hvězda uhasila v zápase proti Montrealu, kterému nasázela tři góly a hlavní měrou se tak postarala o výhru Bostonu 4:1. Ve zbývajících dnešních zápasech prohrálo Calgary s Rittichem v brance na ledě Los Angeles 3:5, nedařilo se ani Chicagu s Kubalíkem a Kämpfem v sestavě, které padlo ve Vancouveru 0:3 a připsalo si již pátou porážku v řadě.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Brankář Montrealu Carey Price už na Pastrňákovu střelu nestačil

Článek
Fotogalerie

Jak sám nedávno přiznal, dává si David Pastrňák před každým zápasem na „nastartování" půl plechovky Red Bullu, půl litru koly a dva loky Powder Burnu neboli vysokoenergetického nápoje. A že tato nepříliš zdravá, nicméně pro českého útočníka nesmírně střelecky prospěšná procedura funguje, poznal na vlastní kůži Montreal.

Třiadvacetiletý český útočník odšpuntoval duel s Canadiens po čtyřzápasové gólové abstinenci v 7. minutě, kdy využil výbornou individuální akci parťáka Marchanda a do odkryté Priceho klece si připsal svůj 39. gól v sezoně.

Foto: Winslow Townson, Reuters

David Pastrňák slaví jeden ze svých tří gólů do sítě Montrealu

Na rovnou čtyřicítku pak své gólové skóre zarovnal v 25. minutě. Tentokrát profitoval z Kuralyho práce, jenž založil rychlý kontr přes celé hřiště, před brankou poté našel křižnou přihrávkou českého útočníka a ten už si s kanadským gólmanem věděl rady a zvýšil na 2:0.

Pastrňák nejlepším střelcem NHL

Canadiens zápas nezabalili. Už o 36 sekund později snížil na 1:2 Suzuki. Ovšem veškeré naději hostů uhasil ještě do konce druhé části kdo jiný než David Pastrňák. Čas na osmý hattrick v NHL a čtvrtý v sezoně přišel při přesilové hře čtyř proti třem, kdy havířovský rodák bleskově dorazil vyražený puk a mohl slavit svůj třetí gól v utkání.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

David Pastrňák má za sebou další úchvatné představení

Definitivu pak na vítězství Bostonu dal dvacet sekund před koncem při power play hostů Bergeron. Boston je tak s 82 body na prvním místě celé NHL. David Pastrňák má na svém kontě 81 kanadských bodů za 41 branek a 40 asistencí.

Zároveň se David Pastrňák vrátil do čela tabulky střelců, když předstihl v boji o Maurice Richard Trophy Alexandra Ovečkina z Washingtonu a Austona Matthewse z Toronta. V kanadském bodování mu pak patří druhé místo za vedoucím Leonem Draisaitlem z Edmontonu.

Rittich porážce nezabránil

Pět porážek v řadě a poslední místo v Západní konferenci. To byla před duelem s Calgary pozice hokejistů Los Angeles. A bylo jim ještě hůře, když ve 12. minutě poslal Plameny do vedení Backlund.

Budíček však na Kings platil. O 44 sekund později překonal Ritticha z dorážky Toffoli. Uplynulo dalších 39 sekund a český gólman se vydal za pukem do sítě podruhé, když ho překonal po samostatném úniku Wagner.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

David Rittich nebude na zápas proti Kings rád vzpomínat

Aby toho nebylo na jihlavského rodáka málo, zvýšil v 42. minutě přesnou ranou do levého horního rohu branky MacDermid. Flames se probrali o minutu a půl později po trefě dalšího švédského útočníka Eliase Lindholma, který snižoval na 2:3.

Počtvrté musel David Rittich sledovat puk ve své síti v 56. minutě po Carterově rychlé ráně z mezikruží, na které se asistencí podílel i Martin Frk, jenž nastoupil ke svému pátému zápasu v ročníku a může se chlubit velmi slušnou bilancí tří branek a jedné nahrávky. Kings povolali Frka ve středu z farmy v Ontariu, kde je 36 body suverénně nejproduktivnějším hráčem a s 23 góly i nejlepším střelcem týmu.

Hosté ještě jednou znovu díky Lindholmovi odpověděli, na více než prohru 3:5, kterou završil gólem do prázdné branky pro power play hostů Walker, to však Calgary nestačilo.

Trápení Chicaga pokračuje

Mizerné období zažívají hokejisté Chicaga, kteří podlehli Vancouveru 0:3 a připsali si tak již svou pátou porážku v řadě. Canucks šli do vedení v 16. minutě po přesilovkové trefě Horvata, na dvoubrankový rozdíl pak zvyšoval ve 27. minutě Gaudette.

Černí jestřábi se Dominikem Kubalíkem a Davidem Kämpfem v sestavě spolehlivě chytajícího Markströma překonat nedokázali ani jednou, sami naopak při závěrečné power play inkasovali od Suttera třetí gól a v tabulce Západní konference jim tak patří až 12. příčka. Vancouver je po dnešní výhře čtvrtý.

Před utkáním byli oceněni bývalí útočníci Daniel a Henrik Sedinové, jejichž čísla 22 a 33 Canucks slavnostně vyřadili. Po 17 sezonách v dresu Vancouveru oba švédští bratři před dvěma roky ukončili kariéru.

Výsledky NHL:
Boston - Montreal 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Branky: 7., 25., 36. Pastrňák, 60. Bergeron - 25. Scandella. Střely na branku: 38:29. Diváci: 17 850. Hvězdy zápasu: 1. Pastrňák, 2. T. Rask, 3. Marchand (všichni Boston).
Vancouver - Chicago 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky: 16. Horvat, 27. Gaudette, 58. B. Sutter. Střely na branku: 20:49. Diváci: 18 871. Hvězdy zápasu: 1. Markström, 2. B. Sutter (oba Vancouver), 3. P. Kane (Chicago).
Los Angeles - Calgary 5:3 (0:0, 2:1, 3:2)
Branky: 33. Toffoli, 33. Wagner, 42. MacDermid, 56. J. Carter (Frk), 60. S. Walker - 44. a 57. E. Lindholm, 32. Backlund. Střely na branku: 33:38. David Rittich odchytal za Calgary 56:24 minuty, inkasoval čtyři branky z 32 střel a úspěšnost zásahů měl 87,5 procenta. Diváci: 18 230. Hvězdy zápasu: 1. MacDermid, 2. Petersen, 3. M. Roy (všichni Los Angeles).

Reklama

Související témata: