Hlavní obsah

Schyluje se k německému zápisu do dějin NHL. Draisaitl uniká Pastrňákovi i bez hvězdné podpory

O titul nejlepšího kanonýra NHL se bude nejspíš bojovat až do samotného závěru základní části zámořské soutěže, o vítězi bodování se však nejspíš rozhoduje právě teď. Německý útočník Leon Draisaitl za poslední čtyři zápasy nasbíral deset bodů a uniká nejen Davidu Pastrňákovi z Bostonu, ale i svému zraněnému spoluhráči Connoru McDavidovi.

Foto: James Guillory, Reuters

Německý hokejista Leon Draisaitl (29) září v NHL v dresu Edmontonu Oilers.

Článek

"Spousta lidí říká, že bez Connora nemůžu hrát, tady je odpověď," řekl Draisaitl po výhře 4:3 v prodloužení nad Carolinou, k níž přispěl gólem a dvěma asistencemi. Od chvíle, kdy je McDavid se zraněným kvadricepsem na marodce vyhráli Oilers tři ze čtyř zápasů a vedou Pacifickou divizi.

Čtyřiadvacetiletému rodákovi z Kolína nad Rýnem chybí už jen pět bodů (34+61), aby dorazil na kótu 100. Pokud by se mu to podařilo během následujících dvou zápasů s Bostonem a Minnesotou, stal by se navíc prvním hráčem, který by dal dohromady stovku za 61 utkání od sezony 1996-97, kdy to zvládl Mario Lemieux.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Český útočník David Pastrňák zpečetil 42. gólem v sezoně vítězství hokejistů Bostonu v utkání NHL nad Detroitem 4:1.

„Jen si říkám, abychom ho moc nezavařili," žasne nad výkony německého tahouna edmontonský kouč Dave Tippett.

Draisaitl v průměru za zápas odehraje 22:33 minuty, nejvíc ze všech útočníklů v NHL. Vyhrává buly, chodí na přesilovky i na oslabení.

"Když to na něj zkoušíte s rychlostí, tak vás přechytračí. Pokud přitvrdíte, je jak ryba ve vodě," říká spoluhráč Darnell Nurse.

Druhý v pořadí produktivity Pastrňák ztrácí na Draisaitla 13 bodů, McDavid už 14. Vítěz Art Ross Trophy pro krále bodování byl pětkrát z posledních osmi sezon vyhlášen zároveň držitelem Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Zdá se tedy, že je slušně zaděláno na unikátní německý zápis do dějin NHL.

Nejproduktivnějším německým hráčem v historii zámořské soutěže je dosud se 487 body Marco Sturm, druhý Jochen Hecht nastřádal 463 bodů. Už nyní je se 407 body třetí Draisaitl, který je ale nasbíral za 410 zápasů, zatímco jeho krajané potřebovali 938 resp. 833 utkání.

Přezdívka 'Německý Gretzky' tak není vůbec od věci. Pokud by se na udílení cen NHL v Las Vegas fotil Draisaitl s trofejemi, už by mu ji nikdo neodpáral.

Získá německý hokejista Leon Draisaitl v NHL Hart Trophy i Art Ross Trophy?
Získá obě ceny.
67,3 %
Získá jen Hart Trophy.
3,2 %
Získá jen Art Ross Trophy.
13,5 %
Nezíská ani jednu cenu.
16 %
Celkem hlasovalo 7421 čtenářů.

Reklama

Související témata: