Hlavní obsah

Odchod Radulova z Nashvillu do Ufy má vyřešit soud nebo arbitráž

CURYCH

Spor NHL a nově vzniklé KHL o odchod ruského hokejisty Alexandra Radulova má vyřešit soud, či pokud se na tom všechny zainteresované strany dohodnou, tak arbitráž. A verdikt by měl být akceptován. Shodli se na tom při sobotním jednání v Curychu zástupci svazů a ligových soutěží Ruska, Kanady, České republiky, Švédska, Finska, Švýcarska, Německa, Slovenska a Běloruska.

Článek

Radulov má sice ještě rok platný kontrakt s Nashvillem, přesto ale podepsal v létě tříletou smlouvu s Ufou a za Salavat Julajev nastupuje už i v Kontinentální lize, nástupkyni ruské superligy. Radulovův případ vyšetřovala Mezinárodní hokejová federace od 18. července spolu s dalšími pěti transfery směrem z Ruska do Kanady.

Zástupci KHL však na schůzce avizovali, že se vzdávají odvolání proti odchodům Rusů Fjodora Fjodorova z Dynama Moskva do New Jersey, Nikity Filatova z CSKA Moskva do Columbusu, Viktora Tichonova z Čerepovce do Phoenixu, Kanaďana Jasona Kroga rovněž z Čerepovce do Vancouveru a českého obránce Tomáše Mojžíše z Novosibirsku do Minnesoty.

Této pětici spolu s Radulovem byl od začátku vyšetřování do vyřešení zakázán start v soutěžích řízených IIHF, to bylo nyní zrušeno. Radulov by tak údajně měl mít do soudního vyřešení či rozhodnutí arbitráže podle The Hockey News povolený start v dresu Ufy i v Lize mistrů, ale zatím není jasné, zda bude souhlasit NHL, že rozhodne třetí strana.

Medveděv: Chceme oboustranný respekt

Naopak problémem pro KHL jsou nově odchody tři mladých nadějí, které měly podle ruské strany také platné kontrakty v ruských klubech, a přesto podepsaly v minulých dnech smlouvy s týmy NHL - do Los Angeles chtějí Andrej Loktionov z Jaroslavle a Vjačeslav Vojnov z Čeljabinsku a do Columbusu Andrej Majorov z Kazaně. I tyto případy by tak podle dohody zástupců na jednání v Curychu měl vyřešit soud či arbitráž.

"Chceme vytvořit prostředí, kde oboustranný respekt smluv bude více než jen hezký slogan," řekl prezident KHL Alexandr Medvěděv. "Věřím, že každý objektivní analytik a hokejový fanoušek bez ohledu na národnost ocení, že se snažíme udělat všechno pro to, abychom dosáhli civilizovaných, transparentních a legálních metod přestupů mezi KHL a NHL," dodal Medvěděv.

Zástupci Kontinentální ligy prý nyní budou respektovat platné smlouvy hráčů v NHL, pokud nebudou kluby NHL podepisovat smlouvy s hokejisty s platnými kontrakty v KHL. Společně s dalšími evropskými federacemi by pak mohli pracovat na nové smlouvě mezi IIHF a NHL a začít jednat se zámořskou stranou.

Reklama

Související témata: