Hlavní obsah

Praha se zřejmě může těšit na brzký návrat NHL

PRAHA

Nejslavnější hokejová soutěž světa NHL by se mohla do Prahy brzy vrátit. Na víkendové souboje New York Rangers a Tampy Bay navážou další utkání zámořské ligy možná už v příštím roce. Komisionář Gary Bettman byl spokojen s přijetím NHL v Česku a vyslovil přání, aby Praha byla mezi kandidáty již pro start příštího ročníku.

Foto: Česká sportovní

Hokejová O2 Arena připravena na zahajovací zápasy NHL v Praze.

Článek

Akce s rozpočtem 100 miliónů korun skončila podle ohlasů úspěšně. "Akce dopadla excelentně, a to nejen podle našeho názoru, ale především podle názoru NHL," řekl v pondělí majitel České sportovní Miroslav Černošek novinářům. "Co se týká ohlasu z NHL, tak jsme za celou dobu nezaznamenali jediný problém. Vyjádřili se dokonce v tom smyslu, že Praha je tou správnou destinací, kam by se chtěli vrátit. To je pro nás obrovská výzva," uvedl ředitel firmy Vladimír Šafařík.

O návratu NHL do Česka příští rok se zřejmě již začalo jednat. Černošek prohlásil, že takovou možnost vidí velice reálně, dokonce až na 80 procent. "Měli jsme oběd s panem Bettmanem, kde vyjádřil své přání, aby se sem NHL vrátila a aby Praha byla určitě mezi kandidáty na příští rok," řekl Černošek. "Je to velký projekt, ale pokud se vnitřně dohodneme, tak uděláme vše pro to, aby se NHL do Prahy vrátila," dodal Šafařík.

Šafařík: Do měsíce a půl budeme konkrétnější

Podle něj se jednalo o ojedinělou záležitost nejen pro diváky, ale i pro organizátory. "Byl to pro mě jeden z nejlepších projektů, jaký jsem kdy dělal. I když jsme tu měli třeba basketbalový Final Four, tak Česko je přece jen hokejová země. Jsem rád, že to máme úspěšně za sebou, ale ten adrenalin prakticky každé minuty mi bude chybět," připustil Šafařík. Již vyhlíží dobu, kdy by mohl znovu odstartovat přípravy na další rok. "Do měsíce, měsíce a půl, bychom snad mohli být konkrétnější. Koncem října vyrážíme do USA na vyúčtování a tam budeme i znovu jednat. My jsme připraveni, teď je to na NHL," uvedl Šafařík.

A jaké týmy by se mohly v Praze příště objevit? "Pan Bettman pochází z jedné části New Yorku, víc nepovím," řekl Černošek. Komisionář NHL pochází z Queensu a teoreticky by měl nejvíce tíhnout právě k Rangers, nijak daleko však nejsou ani konkurenční Islanders. "Určitě budeme usilovat o to, aby přijel tým s velkým českým zastoupením. Chceme se tedy na týmech oboustranně dohodnout, ne aby nám je NHL přímo přidělila podle svého," prohlásil Černošek.

Organizátoři také prozradili, že původně zamýšleli možnost uspořádat přípravný duel mužstva NHL proti extraligovému týmu. "Tampa dokonce požádala o exhibiční zápas s Plzní, ale nakonec upřednostnili zápas v Bratislavě. Možná se na tom podepsala i změna majitele Lightning, ale my nemáme možnost do toho zasáhnout," uvedl Černošek.

Se Švédskem jsou Češi na jedné lodi

Do porovnání, zda start NHL dopadl lépe v Praze nebo ve Stockholmu, kde hrály Ottawa s Pittsburghem, se organizátoři pouštět nechtěli. "Jsme v tuto chvíli na jedné lodi. Pokud by třeba byl nějaký problém ve Stockholmu, tak to svým způsobem hodí stín i na Prahu. Vedení NHL to hodnotí celkově jako NHL v Evropě, nikoliv samostatně jako Prahu a Stockholm," řekl Šafařík. Oproti Londýnu, kde se hrálo minulý rok, však srovnání měl. "NHL ocenila obrovskou pozornost, která byla zápasům věnována. Všimli si, jak na titulních stránkách novin byly hokejové zprávy. Byl to rozdíl v porovnání s Anglií, ale třeba i se Severní Amerikou," dodal Šafařík.

Pro oba týmy skončila akce navlas stejně - odletem z Ruzyně v neděli krátce před půlnocí. "Odlet byl logisticky hrozně náročný, protože nám v jednu chvíli odlétala najednou tři letadla. Lidi z nich se sešli na letišti najednou, což pro odbavení nebylo jednoduché," přiblížil Šafařík. Jako první odletěli fanoušci Rangers, po nich tým a nakonec Tampa.

Oba pražské zápasy navštívilo celkem 33 085 diváků - v sobotu jich do hlediště O2 Areny zamířilo 16 875 a den nato 16 210. Okolo 1800 vstupenek chtěli fanoušci z USA. Televizní přenos byl vysílán do 34 zemí světa. Na akci se akreditovalo celkem 202 novinářů. V obchodech se suvenýry obou týmů se prodalo 700 dresů, 1000 kšiltovek a 7000 puků. Zatímco hráči během víkendu vypili 1500 litrů neperlivé vody, diváci zaháněli žízeň 27 tisíci třetinek piva.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články