Hlavní obsah

V NHL se hledá nový český král

PRAHA

Král je v Omsku, ať žije nový král! Jenže kdo to bude? Po sedmnácti sezónách, které Jaromír Jágr strávil v zámoří, hledá NHL nového českého lídra. Martin Havlát v Chicagu, Aleš Hemský v Edmontonu, nebo snad Patrik Eliáš v New Jersey?

Článek

V minulé sezóně bylo v čelní stovce nejproduktivnějších hráčů NHL dvanáct Čechů, ale žádný z nich se nevešel do první třicítky. Jednasedmdesát kanadských bodů stačilo Václavu Prospalovi na 34. příčku... Znamená to snad vyklízení pozic?

Ústupový trend má změnit několik českých es. Zámořští komentátoři se domnívají, že tím pravým bude Hemský. „Myslím, že je v jeho silách v klidu udělat 100 bodů. Kdyby měl Hemáček u sebe pořádného střelce, tak už to zvládl v minulé sezóně,“ tvrdil pittsburský Petr Sýkora, který strávil rok v dresu Oilers. Pochval se pardubický rodák mnohokrát dočkal i od Jágra. „Neskutečný talent s šikovnýma ručičkama,“ poznamenal útočník Omsku.

V Edmontonu byl ale Hemský dlouho považován za osamělého umělce v moři průměru. To prý je už minulost. Na soupisce Oilers teď figurují jména, která mají pozvednout kanadský tým do play off. Útočníci Eric Cole a Dustin Penner, ofenzívní bek Sheldon Souray. „Paráda, konečně je tu spousta kluků, co to umějí s pukem a dají dost gólů,“ jásal Hemský podle deníku Edmonton Sun. „Když víte, že branky nestřílí jen váš útok, cítíte se na ledě mnohem líp.“

Oilers udělali spoustu změn, aby navázali na ročník 2005/06, kdy jim jediná výhra scházela k zisku Stanley cupu. „Ztratil jsem hodně dobrých kamarádů, ale to je prostě hokej. Organizace udělala výborné trejdy. Měli bychom být dobří,“ soudí 25letý český útočník. Kolika body k tomu přispěje?

Reklama

Související témata: