Hlavní obsah

Tři Češi mají na úvod sezóny šanci debutovat v NHL

Tři čeští hokejisté mají těsně před startem zámořské sezóny na dosah debut v NHL. Místo v základní sestavě Columbusu si vybojoval devatenáctiletý talent Jakub Voráček, který by měl hrát v pátek na ledě Dallasu. O čtyři roky starší útočník Petr Vrána v New Jersey a dvacetiletý Michael Frolík v dresu Floridy jsou v kádrech, ale místo v základní sestavě jisté nemají.

Článek

Vrána se po třech letech strávených v nižší AHL udržel v konečném třiadvacetičlenném kádru Devils, ale je na pozici třináctého útočníka. V pátečním duelu proti New Yorku Islanders tak pravděpodobně nenastoupí. I tak je šťastný, že se v prvním týmu udržel. "Je to skvělé. Jsem rád, že tu jsem. Budu se snažit dělat stejné věci jako dosud a snad dostanu v nějakých zápasech příležitost," prohlásil Vrána.

Výhodou kapitána bronzové české dvacítky z mistrovství světa v Grand Forks z roku 2005 je jeho univerzálnost. "Může hrát na jakékoliv pozici v útoku, protože je to inteligentní hráč," řekl trenér Devils Brent Sutter. Vrána byl v případě neúspěchu v kempu dohodnutý na návratu do Vítkovic.

Frolíkovi hrozí odchod na farmu 

Frolík po dvou letech v juniorské QMJHL v celku Rimouski Oceanic pronikl do týmu Floridy, ale hrozí mu odchod na farmu do Rochesteru. V prvním týmu zůstává společně s Shawnem Matthiasem proto, že Panthers mají potíže se zraněními. Oba budou v kádru do doby, než si Stephen Weiss doléčí tříslo a David Booth poraněná záda.

Jejich start v pátek Raleighu na ledě Caroliny je nejistý. Potíže se žebry má i český útočník Radek Dvořák. "Měli jsme zraněné hráče, až se uzdraví, padne rozhodnutí," řekl k případnému dalšímu zúžení kádru týkajícímu se Frolíka generální manažer Jacques Martin.

V dosavadní historii NHL nastoupilo 178 českých hokejistů. V minulé sezoně debutovali brankář Ondřej Pavelec v Atlantě, útočníci Martin Hanzal ve Phoenixu, Jaroslav Hlinka v Coloradu, Vladimír Sobotka v Bostonu, Jiří Tlustý v Torontu a Lukáš Kašpar v San Jose.

Reklama

Související témata: